Világcsúccsal világbajnokok váltóban

Bukor.Suba

Július derekán a belgrádi uszonyosúszó-vb-n a 4x100 méteres multi mix váltót Magyarország 2:41,90 perces új világcsúccsal nyerte Cséplő Kelen, Pernyész Dorottya, Bukor Ádám és Suba Sára összetételben.

Egyedi a maga nemében, hogy a négyes utolsó két embere Szlovákiából honosított versenyző. Először úsztak együtt, azonos váltóban. Siker-élményeik sokaságából válogattam.

Suba váltotta Bukort

Hogy Bukor Ádám és Suba Sára egy váltóban fog versenyezni, az csak napokkal előtte derült ki. Mindketten örültek, hogy honfitársukkal harcolhattak ugyanazon sikerért. „Végre kipróbálhattam valami újat, először úsztam mix váltót. Ráadásul Sárival, akivel mindketten Felvidékről származunk – meséli az immár kilencszeres galántai világbajnok. – Hogy együtt úszhattunk, az hatalmas élmény volt számomra. Éreztem, hogy erőt ad, és büszke voltam arra, hogy mindketten eljutottunk idáig. Vagyis hogy a világbajnokságon egy váltót közösen úsztunk, méghozzá olyan váltót, amit meg is nyertünk, és nem akárhogyan, hanem világcsúccsal.”

„Reménykedtünk, hogy jó lenne valamilyen érmet szerezni, de az első helyről nem beszéltünk, nem is gondoltunk rá, hogy megnyerhetnénk – utal az előzményekre a tornóci Suba Sára. – Amikor Ádám a másik hosszot úszta visszafelé, láttam a rajtkőről, hogy jól megy a váltó, hogy ebből akár első vagy második hely is lehet. Mikor a fordulóhoz érkeztem, valami olyat éreztem, mint még soha, sem váltóban, sem egyéniben. Kikapcsolt a testem, csak lélekből úsztam, nem fájt semmi, nem savasodtam, csak az emlékek mentek a fejemben: hogy otthonról jöttem, Ádámmal úsztam, hova jutottam el, s most a váltóval minél gyorsabban érjek be a célba. Nagyon jó élmény volt, nem sokszor mondhatja ezt el az ember egy 100 méter másik feléről. Mikor beértem a célba, nem is láttam, hogy hányadikok vagyunk. Kinéztem a partra, a többiekre, és mutatták, hogy elsők lettünk. Nagyon meghatódtam, hogy nyertünk, ráadásul világcsúccsal.”

A váltókban általában Ádám az utolsó ember, most viszont a harmadik volt, Sára meg a hajrázó. „Kiélezett küzdelemben nyertünk, életem legjobbját úsztam 100-on – teszi hozzá Ádám. – És nem is fájt, élveztem. Talán még soha nem éreztem magam ennyire jól versenyzés közben. Mérhetetlen hála kerített hatalmába, hiszen betegségem után másfél évet kihagytam, és egy pár hónap edzés elteltével olyan szerencsés helyzetbe kerültem, hogy világbajnok csapatban úszhattam. És a legjobbammal járulhattam hozzá a váltó világelsőségéhez.”

A csengtui világjátékok felé

Bukor Ádám a váltók miatt utazott ki a vb-re. Háromban rajtolt, plusz egy egyéniben. „A 4x100 m felszíniben negyedikek lettünk, a 4x200-as viszont szíven szúrt, mert két évvel ezelőtt ebben a számban világbajnokok voltunk, most meg éppen csak lecsúsztunk a dobogó legfelső fokáról. Nagyon szoros versenyben – részletezi belgrádi versenyszámait a Győrben szociálpedagógiát hallgató egyetemista, a Győri Búvár Sportegyesület versenyzője. – Életem legjobb két éve van mögöttem, amit a betegségemnek köszönhetek. Már előtte lappangott bennem valami, közel húsz év szürke úszóhétköznapjai megtették a magukét. S ebből zökkentem ki, mikor bajba kerültem. Ébresztő volt számomra. Jelenleg pedig mélységes hálát érzek, amit naponta megélek, örülök az apróságoknak, mert rátaláltam egy más útra. Azt mondják, hogy eljutni a csúcsra nagyon nehéz, de igazából nehéz ott maradni. Ha meg lezuhansz onnan, mint én is, akkor az a fontos, mit kezdesz magaddal, hogy újra felkapaszkodhass. Türelem nélkül nem ment volna. Edző apummal egy teljesen új edzéstervet dolgoztunk ki, és aszerint lassan, lépésről lépésre haladunk előre. A világbajnokság még nem a csúcs volt. Váltóban már van rajtjogom a jövő évi csengtui világjátékokra, de egyéniben még nincs szintidőm, az őszi Világkupán ezt szeretném elérni” – pillant előre a magyar honvédség sportszázadának újdonsült önkéntes tagja, akinek belgrádi sikeréhez a katonatársaival egyenruhában töltött idő is nagyban hozzájárult, mint mondja, erőt adott neki.

Sára aranyduplája

Suba Sára később második világbajnoki címét is megszerezte, mégpedig a 4x100 méteres mix uszonyos gyorsváltóban. „Úgy álltunk oda, hogy ezt megnyerhetjük. Mikor vízbe kerültek előttem a többiek, akkor már láttam, hogy ez nem lesz olyan könnyű. Előttem egyszerre ért be a két vezető fiú, én meg másodiknak ugrottam be a vízbe. Odafele azon gondolkodtam, hogy lehet ezt megnyerni. Úgy tűnt, mintha már 50 métert úsztam volna, nem is gondolkodtam, hogy a fal után hogyan fogok visszajönni. És a forduló után nagyon-nagyon fájt az úszás, úgy éreztem, hogy megállok az utolsó 25 méteren, de szerencsére ennyi pont elég volt az első helyre. Szoros célba csapással – eleveníti fel a Cséplő Kelen, Pernyész Dorottya és Lipők Larion után vízbe ugró lány, aki összesen négy egyéniben és öt váltóban szerepelt a vb-n. – Egyik egyéniben sem voltam döntős. Hogy ez nem sikerült, azt valahol visszakaptam a váltókban, különösen, mikor Ádámmal úsztam. Belgrád után vegyes érzéseim vannak, végig fent-lent éreztem magam, mivel az egyéni nem sikerült, váltókban pedig soha nem teljesítettünk ilyen jól. Az uszodában még ilyen meleggel nem szembesültünk, talán Egyiptomban sem. Ventillátort kellett venniük az edzőknek, mert nem tudtuk magunkat lehűteni, emberpróbáló körülmények voltak mindenki számára. Annak nagyon örültem, hogy a szüleim is ott lehettek, s velem voltak azokban a pillanatokban. Rengeteget tanultam. Készülök az őszi Világkupára, hogy az egyéni számokban is ott lehessek, ahol szeretnék.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?