Baku és Milánó árnyékában a račicei Eb

<p>Hétvégén Račicében rendezik a kajak-kenu Európa-bajnokságot.</p><p>A szlovák szövetség elnöke érmet vár a kétszeres világbajnok Vlček–Tarr kettőstől, a kajaknégyesben a fogfájós Krajčovič helyett Denis Myšák lesz a vezérevezős.</p>

BŐD TITANILLA

Idén paradox módon nem a Világkupákkal, hanem rögtön az Európa-bajnoksággal kezdődik a kajak-kenu szezon. Szlovákiát 16 versenyző képviseli a csehországi kontinensviadalon, köztük a kétszeres világbajnok Vlček Erik, Tarr György kajakkettes. Gelle Péter K1-ben, Demin Viktor és Jakubík Gábor pedig K4-ben száll vízre.

Krajčovič helyett Myšák

„A kajaknégyes összeállításában változás történt, a vezérevezős Krajčovičnak ugyanis begyulladt a foga, ezért nem tud versenyezni. Helyette a fiatal Denis Myšák lesz a vezérevezős az egységben, amelyben még Michálek, Jakubík és Demin kap helyet” – tájékoztatott Filip Petrla, a szlovák szövetség sportigazgatója.

„Más felállásban indulunk, mert Krajčovič lebetegedett. Myšákkal még csak néhányszor edzettünk együtt, majd a versenyen kiderül, mennyire lesz így gyors a hajó” – mondta lapunknak Demin Viktor.

Nem Krajčovič volt az egyetlen, akinek egészségi gondjai voltak. „Gábornak légcsőgyulladása volt, nekem pedig influenzám – árulta el Demin. – Ezek ilyen kötelező tavaszi megbetegedések, de szerencsére már túl vagyunk rajta.” Demin ugyanakkor figyelmeztetett, nem az Eb a szezon csúcspontja, a kontinensviadalt ezért edzésből fogják csinálni: „Nincs konkrét célkitűzésünk, számunkra a milánói vb a fő cél, hogy ott menjünk maximális pályát.”

Az olimpiai kvalifikációs világbajnokság előtt azonban még vár egy megmérettetés a kajakosokra (is): júniusban Bakuban rendezik az első európai játékokat. „Nagyon várjuk ezt a rendezvényt, mert jó részt venni egy ilyen történelmi eseményen. Baku fontosabb, mint az Eb, de a legfontosabb Milánó” – hangsúlyozta Demin.

Gelle jó formában

Az elmúlt években Gelle Péter szezonkezdetei nem sikerültek igazán jól, most viszont jó formában várja az Eb-t. A párkányi kajakos K1 1000 méteren megnyerte a račicei válogatót Tarr és Vlček előtt, s ugyanebben a számban áll rajthoz a kontinensviadalon is.

„A válogató jól sikerült, remélem, hogy az Eb-n döntőbe jutok – beszélt céljairól lapunknak Gelle. – Sok fog múlni az időjáráson is, sajnos, elég rossz időt mondanak hétvégére. Ez nem kedvez nekem, a dél-afrikai edzőtáborból hazaérve is az volt a legnehezebb, hogy megbirkózzak a hideggel.”

Gelle idén két edzőtáborban is volt, előbb Sevillában, majd Dél-Afrikában készült az új szezonra. „Nagyon jól mentek már az edzések is. A korai versenyeken én általában rosszul szoktam szerepelni, de most sokkal felkészültebb vagyok. Kicsit máshogy vettük a tavaszi felkészülést, keményebben gyakoroltuk a versenytávokat, az edzéseken is jól éreztem magam” – tájékoztatott Gelle, akinek szintén az olimpiai kvóta a fő célja.

Tavaly a moszkvai vb-n 6., egy évvel korábban Duisburgban a 7. helyen végzett, idén egy ilyen eredmény olimpiai kvótát jelentene.

Vlčekék elvárások nélkül

Vlček Erik és Tarr György tavaly Moszkvában az ötszáz és az ezerméteres távot is megnyerte, Račicébe azonban nem utaznak nagy elvárásokkal. „Nagyon korai ez a verseny, szokatlan, hogy rögtön az Eb-vel kezdünk. Nincsenek nagy céljaink, a formát a bakui európai játékokra és a vb-re tartogatjuk” – nyilatkozta lapunknak Vlček, aki szerint a kontinensviadalon előnyben lesznek a meleg éghajlatú országok versenyzői, a spanyolok, olaszok, portugálok, akik már januártól evezhetnek, míg a többiek csak februárban mehettek először vízre. A magyar válogatott a B csapatával utazik Račicébe, de Vlček szerint ez nem azt jelenti, hogy kevésbé lennének erősek: „Szerintem a B csapat most jobb formában van, mint az A, bizonyítani akarnak, mert nekik ez a fő versenyük az idényben, míg a többiek számára később jön el a szezon kicsúcsosodása.”

Róbert Petriska, a szlovák szövetség elnöke azt mondta, bízik benne, nem jön haza érem nélkül a kettős. „Nehéz ezt így megsaccolni, a versenytempónk már megvan, de a robbanékonyság még nem az igazi” – vélekedett Vlček.

Ahogy minden versenyző számára, a Vlček–Tarr duónak is az olimpiai kvóta a prioritás. „A júniusi, bakui európai játékok már többet megmutatnak arról, kik lesznek a legnagyobb ellenfeleink a világbajnokságon – mondta Vlček. – Bakuban mindenképpen jól akarunk szerepelni, oda már formaidőzítéssel megyünk, hiszen utána még lesz másfél hónapunk arra, hogy regenerálódjunk, és felkészüljünk a vb-re.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?