Felemelő és megrázó élmények a Szigeten

ddd

A zsebkés, esernyő és az alkohol mellé idén a drónok is felkerültek a tiltólistára. Talán ez jellemzi leginkább a fesztivál, illetve a világ fejlődését. Plusz eddig még sosem szagoltak bele a biztonságiak a cigis dobozomba, idén viszont igen.

Egy kolléga azt írta tavaly az elszabadult árak és a forróság kapcsán, hogy legyünk elégedettek, mert vélhetően a tavalyi volt az elkövetkező évek legolcsóbb és leghűvösebb Szigete. Ennek tudatában vágtunk bele a 30. fesztiválba.

A szervezők azt ígérték, nem engedik tovább emelni az árakat, ami többé-kevésbé sikerült is. Nézzük az örök mértékegységnek számító sört és pizzaszeletet. Előbbiért 1730 forintot kérnek (a tavalyi 1690 forinthoz képest), dobozos kiszerelésben pedig 1900 forint. A legolcsóbb kajának számító pizzaszelet ára maradt 2500 forint, és változatlanul olyan az íze, mint az atyai pofonnak, vagyis annak is fáj, aki adja. A tikkasztó hőség ellen 990 forintos félliteres ásványvízzel védekezhetünk. Ugyanakkor dicséretes, hogy több helyen ivókutak működnek és meg lehet tölteni a kulacsokat.

Az első napi (szerda) benyomásaim pozitívak, egy ijesztő balesetet leszámítva, de arról majd a legvégén. A Sziget tartja a komfortszintet, sőt talán emelte is picit – a 2022-es posztcovidos szűk esztendőhöz képest feltétlenül. Jobban kivilágítják az utakat, több a látványelem, gazdagabb a díszítés, profibban koordinálják a tömeget, javult a hangminőség a Nagyszínpadon. Mára eltűntek a legendás (és nem igazán higiénikus) kék műanyag mobil vécék, ami nemzetközi szinten is egyedülálló teljesítmény. A műanyag járólapok és alumínumjárdák láttán pedig anno még a Glastonbury Fesztivál alapítója is elérzékenyült. Michael Eavist kb. tíz éve hívták meg a Szigetre, és megjegyezte, hogy ha az itt látott komfortszint negyedét meg tudná valósítani az angliai szuperfeszten, már elégedett lenne. Több se kellett a briteknek, özönleni kezdtek Budapestre – de ez már egy másik történet, az „akaratlan marketing” ékes példája.

Szerintem a Sziget innentől már nem igazán ugorhat nagyot felfelé a fesztiválranglétrán, sokat változtatni pedig kockázatos. Az emberek ugyanis általában az előző év élményének hatására vesznek ismét jegyet, vagyis ugyanazt szeretnék kapni, mint legutóbb. A Sziget pedig ugyanolyan, mint tavaly volt – és ezt nem negatívum, büszkék lehetnek rá a szervezők. Ha a fesztivált egy terméknek tekintjük, amelyet minden évben legyártanak, könnyebben megértjük, hogy nem olyan egyszerű folyamatosan hozni az elvárt színvonalat.

És még valami. Korunk égető problémáival tudatosan foglalkozni sem olyan egyszerű egy olyan rendezvényen, amelyre bulizni érkeznek a fiatalok. A Sziget ezt is felvállalja. A környezettudatosság, az álhírek, a szexuális másság elfogadása, a migráció, a mentális egészség, a traumakezelés, a háború tapintható közelsége, a kiégés, a mesterséges intelligencia – megannyi fontos témát kínálnak a kitelepült civil szervezetek a délutáni órákban, előadások, viták, workshopok formájában (magyarul és angolul). Ezekre akár véletlenül is odakeveredhet az ember. Legtöbben pont a random sétálgatókra számítva állították össze programjukat, vagyis nem mennek bele a tudományos részletekbe, hanem alap-információkat osztanak meg. És szó szerint bele lehet futni megdöbbentő élményekbe. Számomra ilyen volt az a szerkezet, amely elé odaállva ki-ki megtudhatja, mit gondol róla a mesterséges intelligencia. A gép nem kérdez semmit, csupán a külső alapján mond véleményt rólunk.

A fesztivál cirkuszi programja folyamatosan világszínvonalú. Tavaly egy francia légtornász lány zuhant le egy daruról – erről csak hallottam – , az idei első napon viszont szemtanúja voltam egy durva balesetnek. Éjfél körül az etióp Circus Abyssinia társulat lányai élő tornyot akartak csinálni úgy, hogy négyen egymásra másztak hídban, annyira kitekeredve, hogy a fejük a mellkasuk alatt volt. Az építmény összeomlott, a legalsó lány nyakára zúdult az összes súly. Az artisták orvosért kiáltoztak, de tíz percig nem történt semmi – ezalatt kiterelték a nézőket. (Nem is értem, miért nem ül ott folyamatosan egy orvos, hiszen ez a legkockázatosabb helyszín!)

Azt hittem, hogy a lánynak eltört a nyakcsigolyája. „Dehogy is! A mentők épp most látják el. Tudod, aki ezt az életet választja, a vele járó kockázatot is vállalja. Elég egy rossz mozdulat, és a szupersztárból magatehetetlen test lesz” – mondta fél óra múlva egy kedves asszisztenslány, akiről kiderült, hogy szintén artista...

Frissítés: A balesetet szenvedett etióp lány jól van, tegnap éjjel már ott ült a nézőtéren egy nyakpárnával.   

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?