Annust felmentették

Bár Fazekas Róbert és Annus Adrián kedden közleményben tudatta, hogy befejezi versenyzői pályafutását, szerda reggelre mindketten módosították álláspontjukat.

Annust szerdán felmentették, aranyérmét már korábban visszaadtaČTK-felvételAz athéni olimpián bajnoki címüktől megfosztott dobók előzőleg azért döntöttek a visszavonulás mellett, mert akkor a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) nem folytathatta volna le ügyükben a fegyelmi eljárást, és így elmarasztaló ítélet híján kedvezőbb helyzetben várhatták volna a Sportdöntőbíróság tárgyalását. A lausanne-i székhelyű testülettől a két versenyző azt reméli, hogy kimondja: jogtalanul vették el tőlük az athéni olimpia kalapács-, illetve diszkoszvető számában megnyert aranyérmet.

Az okoskodásba egyetlen hiba csúszott: visszavonulásuk esetén előfordulhatott volna, hogy a Sportdöntőbíróság sem jár el az ügyükben. A jogszabályok ezt a kérdést nem tisztázzák egyértelműen, ezért Annus és Fazekas nem kockáztatott, végül úgy határozott, hogy mégis a MASZ fellebbviteli fegyelmi bizottsága, vagyis az elnökség elé járul.

Fazekas a dobókörben még örült, most eltiltás vár ráTASR-felvétel Két héttel ezelőtt a szövetség vezetői egyszer már összeültek, ám akkor elhalasztották a döntést. Határozathozatal előtt meghallgatták még Nagy Zsigmondot, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) nemzetközi titkárát és Mérei László csapatvezetőt. Az ő beszámolójuk alapján felidézték a diszkoszvetés döntőjét követő nap eseményeit és a délutáni fegyelmi tárgyalást. Ismeretes, hogy Fazekas a versenyt követő doppingteszten nem tudott elegendő vizsgálati anyagot produkálni, Annust pedig hazaérkezése után nem érték utol a Doppingellenes Világügynökség megbízottai.

A MASZ elnöksége először Fazekas ügyében hozott határozatot, az első fokú fegyelmi bizottság kétéves eltiltását egy évre mérsékelte. „Nagyon örülök, hogy a szövetség elnöksége figyelembe vette az általunk felhozott tényeket és tanúvallomásokat – mondta Fazekas. – Remélem, hogy a lausanne-i döntőbíróság esetleges kedvező határozata után még ezt az eltiltást is mérsékelni fogja.”

„Az indoklás szerint Fazekas nem szándékosan szegte meg a szabályokat – magyarázta a diszkoszvető ügyvédje, Eva Maria Barki. – Ez viszont azt jelenti, hogy nem volt vétség, így mi a bíróságnál fellebbezünk az eltiltás ellen.”

Annus Adrián esetében az elnökség azt állapította meg, hogy az atléta bizonyítható módon nem szegte meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) szabályait, ezért visszaadta versenyzési jogát.

„Boldog vagyok – mondta megkönnyebbülten a kalapácsvető –, köszönöm az elnökségnek, hogy a szabályoknak megfelelően döntött. Hamarosan megkezdem az edzéseket, de igazán csak akkor leszek nyugodt, ha visszakapom az olimpiai aranyérmemet.”

„Ezzel a határozattal elégedett vagyok, ezt vártam” - nyugtázta a döntést a bécsi ügyvédnő, aki az olimpia után önként sietett az atléták segítségére.

„Fazekas esetében az elnökség a doppingvétséget ugyan megállapította, a körülményeket mérlegelve azonban azt találta, hogy a versenyző nem szándékosan adott az előírtnál kisebb mintát – közölte Adamik Zoltán, a MASZ elnökségének szóvivője. – Annus esetében nem láttuk bizonyítottnak, hogy a kalapácsvető megkapta a doppingvizsgálatra hívó értesítést, és eljárási hiányosságokat fedeztünk fel abban a folyamatban, amelynek során megfosztották aranyérmétől. Úgy véljük, a versenyző joggal érezhette úgy, hogy megkülönböztetett módon üldözik.”

Arra a kérdésre, hogy a szövetség vezetői nem félnek-e attól, hogy döntésük miatt a sportág kevesebb állami támogatást kap, a szóvivő így válaszolt: „Természetesen félünk, de nekünk a rendelkezésünkre álló tények alapján kell döntést hoznunk, nem pedig annak alapján, hogy a felettes hatóságok mit várnak el. Rendkívül furcsállnánk, ha ezért elmarasztalnának.” (ns)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?