A DAC mindig a fiatalokra gondol

<p>Huszonegy forduló után a hetedik helyen tanyázik a DAC U15-ös diákfocicsapata a Dôvera I. ligában. Januártól ebbe a korosztályba csalogatja a népszerű csallóközi klub a dél-szlovákiai régió legjobbjait. Erről is beszélgettünk Szaban Tiborral, a csapat vezetőedzőjével.</p>

ÚJ SZÓ-INTERJÚ

Erősödik a DAC utánpótlásbázisa, s ebben kiemelt helyet szánnak ennek a korosztálynak. Mivel próbálják a klubba csalogatni a gyerekeket?

Jó munkával, és azzal, hogy a klub törődik velük, mindent előteremtünk számukra: a szállást, a tanulást és a futballban való fejlődést is. További előny, hogy a DAC mindig a fiatalokra gondol először. Mindenki arról beszél Dunaszerdahelyen, hogy szeretnénk a legmagasabb helyeken végezni, de ehhez az kell, hogy a tehetséges gyerekek bejöjjenek Dunaszerdahelyre, fejlődjenek, ezáltal is segítve a klubot. Lehet, hogy egyszer majd néhány játékos feltör, mint a korábbi szlovák válogatott, Borbély Balázs.

Csapatában tíz változás történt a télen. Honnan érkeztek a gyerekek?

Nyáron sikerült behozni a környék hat legtehetségesebb játékosát. Ez volt a munka kezdete. Az őszi szezon után úgy láttam jónak, hogy ha szeretnénk feljebb lépni, akkor nem szabad megelégedni azzal, hogy csak a Csallóközből fogjuk összegyűjteni a tehetségeket. Muszáj messzebbre is tekintenünk, hiszen a legmagasabb osztályban szereplő klubok akár távolabbról is toboroznak játékosokat. Mi is léptünk, és sikerült Rozsnyóról, Rimaszombatból és Nagykürtösről idecsalogatni négy tinit. Velük bővítettük a keretet, a csapat is erősödött. Akik nem kerültek a kezdőbe, azok alacsonyabb osztályú együttesekben kapnak bizonyítási lehetőséget. Ha fejlődni fognak, bármikor visszatérhetnek.

Említette az élvonalbeli klubokat. Velük szemben van egy hatalmas előnyük, hogy az egész dél-szlovákiai régió a rendelkezésükre áll…

A fiatalabb korosztályokban még félek négyszáz kilométernél messzebbre menni. Már Ágcsernyőről is jelentkeztek, hiszen ott is van biztosan ügyes gyerek. Azon a vidéken és Tőketerebes környékén is felbukkannak tehetségek, csak nem egyszerű olyan messziről elhozni őket. Eddig csak Rozsnyóig értünk el, de bízom benne, hogy ha beindul a gépezet, akkor sikerül majd messzebbre is eljutnunk. Ha a szülők fogják látni, hogy törődünk a gyerekekkel, akkor nyugodtabb szívvel engedik majd el őket hozzánk.

Mire figyel a legjobban oda a fiúkkal végzett munkában?

Barátok vagyunk. Ha van rá lehetőség, viccelődünk, de a komoly munka közben mindenkinek hallgatnia kell rám. Cserébe azért, amit a klub ad, el is várja, hogy a gyerek megfelelően viselkedjen, rendszeresen tanuljon, és keményen eddzen. Ez mindenkire vonatkozik.

A DAC színeiben pályára lépett a Bayern München ellen, sőt gólt is lőtt a bajoroknak. Lát-e olyan gyereket maga körül, aki egyszer játékosként hasonló szintre juthat?

Meglepődtem, mennyit fejlődött a csapatom. Ősszel elég sok pontot szereztünk, de máshogy futballoztunk, mint most. Már elkezdtünk játszani is, én nem csak küzdünk. Jobb az összhang a játékosok között, és szerintem jó csapat jött össze ebben a korosztályban. Bízom benne, hogy majd néhány játékost viszontláthatok a nagycsapat mezében – elég, ha kettőt. Nem akarok neveket mondani, mert több gyerek előtt is ott van a lehetőség.

Ha minden korosztályból két játékos bejut a nagyok közé, akkor pár év múlva kész is a csapat!

Nekünk az a fontos, hogy a nagycsapat legalább fele saját nevelésű legyen. Csodálatos dolog lenne, ha ez sikerülne.

És az már jó csapat is lenne…

Természetesen. Ha valaki az utánpótlásunk lépcsőfokain feljut a nagyok közé, akkor az már jó játékos. Ehhez az kell, hogy valamennyi korosztályban a legmagasabb osztályban játszszon. A dunaszerdahelyi néző nagyon igényes, nekik a jó foci a legfontosabb. Akkor fog meccsre járni, ha jó focit lát. Volt egy időszak, amikor nem jöttek az emberek a lelátóra. Nekünk nem szabad hagyni, hogy ez megismétlődjön, ezért kell jól fociznunk a DAC-ban. (nk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?