A Bayern tökéletes!

<p>Összességében nagyon simán jutott be a legjobb négy közé a Bayern és a Barca a foci BL-ben. A bajorok álomjátékkal alázták meg a Portót, a katalánok félgőzzel is simán győztek a PSG ellen.</p>

KISS TIBOR NOÉ

Bayern–Porto 6:1. Összesítésben 7:4. Félidőben 5:0. A Bayern nemcsak csodálatosan focizott az első félidőben, hanem megdöntött egy rekordot is. Soha egyetlen csapatnak sem sikerült ötgólos előnyt szereznie 45 perc után a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában.

A statisztika csődje

Pedig nem sokan számítottak erre a kimenetelre. 1,69 százaléknyi esélye maradt a Bayern Münchennek a továbbjutásra a Portóban elszenvedett 3:1-es vereség után – olvashattuk a statisztikai adatokat a negyeddöntő első mérkőzése után. A statisztika az európai kupaporondon született eredményeket vette figyelembe: korábban 178 csapat kapott ki az első felvonás során 3:1-re idegenben, s ezek közül csak három volt képes fordítani a visszavágón. A statisztika azonban sosem mindenható, és aki látta a portói meccset, az biztos lehetett abban, hogy a visszavágó nyílt lesz. A Bayern az összes gólját elképesztő védelmi hibák után kapta, a németek feltűnő koncentrációs zavarokat mutattak. A bajt tetézte Pep Guardiola meccs utáni nyilatkozata, amelyben az orvosi csapatot hibáztatta a számtalan sérülés miatt. Válaszul a teljes stáb lemondott, élén az 1977 óta a klubot szolgáló Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrttal.

Tizenkilencre lapot

A rossz hangulat ellenére Guardiola a visszavágó előtt arról beszélt, hogy a Bayerntől idén csak egy dolog fogadható el: a tripla, azaz a BL, a bajnoki cím és a Német Kupa megnyerése. A tréner tizenkilencre húzott lapot, és ez bejött neki.

A csapat Münchenben is tartalékosan (Franck Ribéry, Arjen Robben, David Alaba, Javi Martínez és Medhi Benatia nélkül) állt ki a Porto ellen, de ez a Bayern nélkülük is pokoli erős. Ha kijön a lépés a csapatnak, akkor az történik, amit ezúttal is láthattunk: teljes K. O. A Bayern (amely ősszel Rómában is 5:0-s félidő után győzött, akkor 7:1-re) darabokra szedte a Portót, amelynek játékosai befüvezett tinédzserekként szédelegtek az Allianz Arénában. A második félidő közepén eltelt tízperces szakaszt leszámítva a portóiak a labdával sem nagyon találkoztak. Ami pedig az első félidőben zajlott, azt csak így lehet jellemezni: tökéletes futball. Xabi Alonso ismét tanárian játszott, mindig három lépéssel a portugálok előtt járt. Thomas Müller pedig nem véletlenül a világ egyik legjobbja, a harmadik találat előtti asszisztja egészen csodálatos volt.

A PSG nem hitt a csodában

A nap másik mérkőzése kevesebb izgalmat hozott. A Barcelona az idegenbeli 3:1 után odahaza is két góllal verte a PSG-t. A 2:0-s végeredmény már az első félidőben kialakult, Neymar lőtt két gólt. A szurkolók annak jobban örülhettek, hogy az első előtt Andrés Iniesta mutatott be egy olyan szóló+gólpassz kombót, amilyet nagyon régen (egy éve? két éve?) láttunk tőle utoljára. Talán mindig a PSG ellen kellene futballoznia: ebben a szezonban négy gólpassza van, abból három a párizsiak ellen. A vendégekben semmi spiritusz nem volt, a második félidőben teljesen takarékra kapcsoló Barca ellen kidolgoztak ugyan néhány kisebb ziccert, de maguk sem hittek a csodában.

Totális uralom

A Barcelona a legutóbbi nyolc idényben hetedszer jutott be a legjobb négy közé a Bajnokok Ligájában, a kivétel a tavalyi szezon, amikor a legjobb nyolc között az Atlético búcsúztatta a katalánokat. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a Bayern sorozatban negyedik alkalommal elődöntőzhet, és a Real Madrid is elérheti ezt (ha a lapzárta után rendezett mérkőzésen továbbjutott az Atléticóval szemben), akkor elmondhatjuk, ez a három klub totális uralma alá hajtotta az európai klubfutballt. A pályán kedd este látottak is ezt igazolják.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?