Pályázati lehetőségekről tájékoztattak az államtitkárok

Ipolykér |

<div>A régió polgármestereivel és a kultúra területén dolgozó szakemberekkel találkozott Rigó Konrád (Híd) kulturális és Csicsai Gábor (Híd) mezőgazdasági államtitkár.&nbsp;</div>

Rigó és Csicsai a két tárca terveiről, a pályázati lehetőségekről és a községek szerepéről beszélt.  A polgármesterek és a régió kulturális szakemberei konkrét kérdésekkel érkeztek, ezek zöme a parlament által múlt héten elfogadott Kisebbségi Kulturális Alapot és az agrártámogatásokat érintette.  Rigó Konrád államtitkár a beszélgetés során elmondta, a szlovákiai magyar kultúra egyedülálló lehetőség előtt áll. Új rendszer születik, amely autonóm módon, az aktuálpolitikától függetlenül dönthet a kulturális terület támogatási stratégiájáról, illetve a támogatások odaítéléséről. „A koordinációs tanács - mint a születendő három szakmai bizottság közös grémiuma - lehet az a szerv, amely meghatározó szerepet játszik a szlovákiai magyar kultúra formálásában. Ha át tudják lépni saját árnyékukat, és valóban a magyar kultúrát tartják szem előtt, akkor ez a tanács lesz a kulturális minisztérium egyik legfontosabb partnere“ – hangsúlyozta az államtitkár. A legtöbb kérdés a bizottságok összeállításával és gyakorlati működésével kapcsolatban fogalmazódott meg. „Az emberek már elhiszik, hogy a Kisebbségi Kulturális Alap valóság. Örülök, hogy pártállástól függetlenül mindenki nagy eredménynek tekinti az alap létrejöttét és a megkétszerezett támogatási keretet“ – mondta a találkozó után Rigó Konrád.  Csicsai Gábor államtitkár elmondta, a vidékfejlesztéssel kapcsolatban 200-250 millió eurós keretre számíthat Szlovákia. Az 1,2 milliárdos program nagyobb volumenű beruházásokra vonatkozó részét már a kormányra kerülés előtt meghirdették. „A maradék pénzt főként a kisebb községek fejlesztésére szeretnénk fordítani“ – tájékoztatta lapunkat Csicsai. Konkrét kérdések hangzottak el a helyi akciócsoportok működésével kapcsolatban is. „A 2015-ös kiírásra több mint 120 csoport jelentkezett. Mivel rengeteg meg nem válaszolt kérdés merült fel az értékelés során, a kiírást megszüntettük, és másfél hónapja újat tettünk közzé. Ennek alapján a támogatás felhasználásáról teljes mértékben a helyi akciócsoportok dönthetnek, a tárca csupán az ilyenkor kötelező közbeszerzéseket fogja ellenőrizni. Mivel a források elosztásnál az érintett területek lakosságának létszáma alapvető kritérium, az Ipoly menti társulások a vártnál nagyobb keretből költekezhetnek“ – mondta Csicsai.  Júniusban hasonló témájú találkozók lesznek Dunaszerdahelyen, Komáromban és Párkányban.  
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?