A lengyel üzletláncot egy újabb csapás érte, nem úszta meg a többmilliós bírságot

2

 A fogyasztók megtévesztése és a tisztességtelen gyakorlatok sokba kerülhetnek egy vállalkozásnak - erősítette meg egy lengyel bírósági ítélet. A bíróság rámutatott a szabályok hosszú ideje tartó és rendszeres megsértésére. 

A vásárlók gyakran azt hiszik, hogy az áruházláncokban saját termesztésű termékeket vásárolnak, de ennek az ellenkezője is igaz lehet. A Szlovák Köztársaság Állami Állategészségügyi és Élelmiszerügyi Hivatala (SVPS) szerint is nagyon fontos az élelmiszerek, különösen a gyümölcsök és zöldségek eredetének egyértelmű jelölése. Az élelmiszer-ellenőrök által észlelt gyakori hiányosság, hogy a kereskedők átcsomagolják az importált gyümölcsöt, és hazai gyümölcsként adják el, megtévesztve ezzel a fogyasztókat.

A friss gyümölcsöknek és zöldségeknek Szlovákiában például a kereskedelem minden szakaszában meg kell felelniük az extra osztályra, az 1. minőségi osztályra, a 2. minőségi osztályra vagy az általános szabványra vonatkozó forgalmazási előírásoknak. Az eladott terméknek épnek, egészségesnek, tisztának, kártevőktől, idegen szagtól és íztől mentesnek kell lennie. Megfelelő állapotban kell a rendeltetési helyre szállítani, és a fogyasztók számára nem megtévesztő módon címkézni.

A gyakorlatban azonban az élelmiszer-ellenőrök gyakran havonta több száz hiányosságot tárnak fel. Idén márciusban például az ellenőrök 3 800 hatósági ellenőrzést végeztek a növényi és állati eredetű élelmiszereknél. Hivatalos ellenőrzéseket 1 122 jogi személy és 1 835 létesítmény esetében végeztek. A 220 ellenőrzés során 764 hiányosságot találtak. A legtöbb problémát az épületek és helyiségek higiéniája, a címkézés, a technológiai berendezések és munkaeszközök higiéniája, valamint az értékesítés higiéniája terén állapították meg.

Sok szlovák, különösen a határ menti régióban, szintén szeret határon túl vásárolni, például északi szomszédainknál. Április óta azonban a lengyel boltokban az élelmiszervásárlás drágább, mint korábban. A lengyel pénzügyminisztérium nem hosszabbította meg az ideiglenes nulla áfát, így az élelmiszerek új áfakulcsa 5 százalék. A kormány 2022. február 1-jétől vezette be a csökkentett áfakulcsot az alapvető élelmiszerekre, amikor Lengyelországban 9,2 százalékos volt az infláció, és egész Európát árnövekedés sújtotta.

A vásárlóknak azonban a kereskedők különböző marketingtevékenységeitől is óvakodniuk kell, amelyek nem mindig teljesen átláthatóak. Egy lengyel kiskereskedelmi lánc tulajdonosa például nemrégiben nem fellebbezett a lengyel verseny- és fogyasztóvédelmi hivatal (UOKiK) által még 2021-ben kiszabott bírság ellen.

Végül több mint 60 millió zlotyit (mintegy 14 millió eurót) kell majd fizetnie, mert félrevezette a fogyasztókat a gyümölcsök és zöldségek származási országával kapcsolatban, ami befolyásolhatta a vásárlási döntéseiket. A bíróság ítéletében hangsúlyozta, hogy "a kereskedő kötelessége, hogy teljeskörű és megbízható tájékoztatást nyújtson a kínált termékekről. A termék jellemzőit, beleértve annak eredetét is, a valóságnak megfelelően kell feltüntetni".

A Wiadomoscihandlowe.pl szerint a lengyel bíróság döntése végleges. A lengyel kereskedelmi felügyelet elemzései szerint a szabálytalanságok (a zöldségek és gyümölcsök származási országának helytelen jelölése) a lengyel áruházlánc kereskedelmi felügyelet által ellenőrzött üzleteinek 27,8 százalékában fordultak elő.

Az ellenőrök összesen 263 üzletet ellenőriztek Lengyelország-szerte. Ezek közül 73-ban, azaz az ellenőrzött üzletek fent említett 27,8 százalékában találtak helytelen származási országcímkézést a zöldségek és gyümölcsök esetében.

Azok a lengyel fogyasztók, akik például lengyel burgonyát, paradicsomot vagy almát akartak vásárolni, valójában Spanyolországból, Franciaországból vagy Hollandiából származó termékeket vásároltak.

"Vizsgálatunk kimutatta, hogy a címkéken szereplő információk sok esetben eltértek az ömlesztett csomagoláson vagy a szállítási dokumentumokon szereplő adatoktól. Ezek a jogsértések rendszerszintűek és régóta tartottak" - mondta Tomasz Chróstny, a hivatal elnöke.  

A hivatal megemlített egy 2020-as esetet is, amikor egy lengyel áruházlánc túlzott árengedményeket kért a zöldség- és gyümölcsbeszállítóitól, a saját maga által meghatározott árfolyamon, így a beszállítók elvesztették a nyereségüket. A bírság akkor 723 millió zlotyi (168 millió euró) volt.

Egy másik súlyos probléma az élelmiszerárak megjelenítésével kapcsolatos szabálytalanságok voltak. Az áruházlánc 2023-ban a pénztárnál gyakran több pénzt számolt fel a vásárlóknak, mint amennyi a termékeknél feltüntetett ár volt. E gyakorlat miatt az OCCP 115 millió PLN (kb. 27 millió euró) bírságot szabott ki az üzletláncra.

A szlovákiai fogyasztók elsősorban a hazai szlovák élelmiszerekben bíznak - derül ki a 2muse ügynökség által a Szlovák Kereskedelmi Szövetség megbízásából tavaly év végén végzett felmérésből. Jelenleg a fogyasztók számára az élelmiszerek vásárlásakor a legfontosabb tényezők a termékek frissessége, a minőség és az ár.

Ugyanakkor az élelmiszerek szlovák eredetét a legtöbb fogyasztó erősen preferálja, mivel a szlovák élelmiszereket a minőséggel és a frissességgel, valamint a hazai gazdaság támogatásával hozzák összefüggésbe. A szlovákok szívesen fogadják el a cseh vagy német eredetű élelmiszereket is, míg a lengyel élelmiszerekkel szemben erős a bizalmatlanság.

"Ismét bebizonyosodott, hogy az emberek számára fontos az élelmiszerek szlovák eredete. A megkérdezettek akár háromnegyede is azt mondta, hogy a szlovák eredetű élelmiszereket részesíti előnyben. És az említett frissesség és minőség is elsősorban a szlovák élelmiszerekhez kötődik, ami csak arról tanúskodik, hogy a szlovákiai fogyasztók körében jó hírük van" - kommentálta a felmérés eredményeit Filip Kasana, a Szlovák Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

A vásárlási trendek fokozatosan változnak. A Wood & Company szerint a szlovákok akár 70 százaléka a magas infláció hatására tavaly elkezdte befolyásolni vagy korlátozni fogyasztását, és a szlovákok akár 80 százaléka kezdte el jobban keresni a kedvezményeket.

Sokan gyakran impulzusvásárlást csinálnak, azaz előzetes tervezés nélkül vásárolnak árut, mondta Ľubomír Drahovský kereskedelmi elemző tavaly a TREND-nek.

 "Vagyis azt, ami éppen megtetszik nekik a boltban, vagy ha valami akciós. Ha olyan híresztelésekre reagálnak, hogy valamiből hiány lesz, vagy bizonyos élelmiszerek drágulni fognak, akkor válogatás nélkül vásárolnak, hogy feltöltsék a készleteiket" - tette hozzá.     

A magas árak miatt azonban a szlovák fogyasztók gyakran csökkentik a fogyasztási igényeiket. Az emberek csaknem fele a minőség rovására spórol az élelmiszerekből - derül ki az Edenred számára készített FOOD Barometer közelmúltbeli felméréséből. Még az áruházláncok is elismerik, hogy a vásárlók számára még mindig az ár az elsődleges, vagy az akciós termékeket keresik.

"Mindig felhívjuk a fogyasztók figyelmét arra, hogy az olcsó élelmiszer nem jelent automatikusan kellően jó minőségű, biztonságos és egészséges élelmiszert, amit a hatósági élelmiszerellenőrzések évek óta a gyakorlatban is megerősítenek" - mondta nemrég a TREND-nek Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) szóvivője.

A szlovák élelmiszerek aránya a boltok polcain 2023-ban elérte a 41,7 százalékot. Ez 2022-hez képest 0,6 százalékpontos csökkenést jelent. 

"Felméréseink azt is megerősítik, hogy az üzletekben található 100 élelmiszertermékből csak 40 szlovák, amit nagyon nem kielégítőnek értékelünk" - tette hozzá az SPPK szóvivője. 

Az áruházláncokban átlagosan a szlovák tojás, tej, ásványvíz és méz a legnépszerűbb termékek.

Hagyományosan minden évben a legkevesebb szlovák élelmiszercsoport az étolaj, a feldolgozott gyümölcs és a zöldség. Az SPPK szerint a szlovák élelmiszerek arányának növelése csak a szlovák mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek termelőinek célzott támogatásával érhető el.

(trend)/deepL

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?