ZENEZÓNA

Nagy slágerek visszatérése a listára
Január elsején új szabályok léptek életbe Nagy-Britannia kislemezlistáján. A letöltések térhódítása miatt volt szükség az újabb módosításra.

Nagy slágerek visszatérése a listára

Január elsején új szabályok léptek életbe Nagy-Britannia kislemezlistáján. A letöltések térhódítása miatt volt szükség az újabb módosításra.

A listát összeállító The Official UK Charts Company legutóbb tavaly márciusban módosított a szabályokon, innentől kezdve a dalok már a boltokba kerülés, a fizikai megjelenés hetében is szerepelhettek a listán, tehát egy héttel hamarabb felkerülhettek, mint korábban, ha megfelelő számban töltötték le őket az internetről. Az ezt megelőzően letöltött példányok – amennyiben a felvétel több mint egy héttel a maxi CD-n való megjelenés előtt kikerült a legális letöltőoldalakra – a lista szempontjából kárba vesztek. Az eddigi hiányosságokat jól tükrözi Christina Aguilera esete: tavaly nyáron az Ain’t No Other Man című slágerének 65 ezer letöltött példánya veszett kárba, és ez a mennyiség az év végi nagy összesítésbe sem számítódott bele. A szerzemények a hivatalos listára kizárólag akkor iratkozhattak fel, ha kislemezen is forgalomba hozták őket. Január 1-jétől már az online megjelenésüktől számítva felkerülhetnek az öszszesítésre, tekintet nélkül arra, hogy maxi CD formájában megjelennek-e vagy sem. A változtatás fő nyertesei tehát a digitális formában kapható dalok. Mostantól valamennyi, az internetről legálisan letöltött példány beleszámítódik a listába.

A múlt heti brit kislemezlista már az új szabályok alapján állt össze. Tizenegy olyan felvétel jött vissza rá, amelyek maxi CD formátumban már egy ideje nincsenek forgalomban.

Visszatérő dalok a múlt heti brit kislemezlistán

Sorszám Helyezés Előadó Dalcím

1. 9. Snow Patrol Chasing Cars

2. 30. Gnarls Barkley Crazy

3. 33. The Automatic Monster

4. 38. Nelly Furtado Maneater

5. 42. Cascada Everytime We Touch

6. 50. James Morrison You Give Me Something

7. 55. The Killers When You Were Young

8. 58. Michael Andrews

Featuring Gary Jules Mad World

9. 64. Jay-Z & Linkin Park Numb/Encore

10. 66. Nelly Furtado

Featuring Timbaland Promiscuous

11. 75. Orson No Tomorrow

A Snow Patrol felvétele, a Chasing Cars egyenesen a TOP 10-be, a kilencedik helyre érkezett vissza. Ismét a listán köszönthetjük 2006 egyik legnagyobb világslágerét, a Crazyt, a harmincadik helyen található. A hiphop lemezlovas, Danger Mouse és az énekes-rapper, Cee-Lo alkotta duó tavaly nagy betűkkel írta be magát a zene történelemkönyvébe, április 3-án hatalmas bravúrt hajtott végre. Ekkor jelent meg a Crazy, és az előző heti letöltéseknek köszönhetően már a megjelenés napján elfoglalta a brit kislemezlista csúcsát. A dal kilenc hétig vezette az összesítést, majd június 5-én a második helyre esett vissza, onnan az ötödikre, és június 19-én a szabályok miatt már nem is szerepelt az első hetvenöt között. Kiadója ugyanis május 29-ével törölte a katalógusából, magyarán: a kereskedők innentől kezdve nem rendelhettek maxi CD-t, és a márciusban életbe lépett szabályok értelmében az ilyen felvételek csak további két hétig tartózkodhattak a listán. A boltok raktárkészletének forgalma és a letöltések a továbbiakban nem tették lehetővé a szereplést. Ugyanígy járt Nelly Furtado most a 38. pozícióba visszatért Maneater című slágerével, amely augusztusban a tizedik helyről volt kénytelen elhagyni a listát.

Visszajött az összesítésre, az 58. helyre 2003 karácsonyának brit listavezető slágere, a Mad World című 1982-es Tears For Fears-sláger szinte egyetlen zongorára átírt átdolgozása (a vége felé a háttérben feltűnik egy csellószerű szintihang) Michael Andrews és Gary Jules előadásában. A dalt Richard Kelly fiatal amerikai rendező a nyolcvanas években játszódó első filmjéhez, a Donnie Darko címűhöz rögzítették 2000 végén, annak filmzenei lemezén is megjelent 2002 tavaszán. Maxi CD-n a szigetországban 2003 decemberében adták ki, és három hétig vezetett.

A változtatásoknak köszönhetően a brit kislemezlista mostantól a zenepiac minden szegmensét tükrözi, az új szabályokkal végre kiküszöbölték az utóbbi időben már-már ordító hiányosságokat. A módosítás hatására a kiadók bizonyára egyre több régi slágert tesznek letölthetővé az interneten, amelyek így ismét listára kerülhetnek. (péjé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?