Volt egyszer egy Mexikó

A low budget költségvetéssel, mindössze 7000 dollárból készült El Mariachi – A zenész formai bravúrjai és a Desperado lenyűgöző akciójelenetei után újra feltűnik a magányos bosszúálló gitáros a mozikban, hogy elhúzza a nótáját a közép-amerikai alvilágnak a Volt egyszer egy Mexikó című alkotásban.

A low budget költségvetéssel, mindössze 7000 dollárból készült El Mariachi – A zenész formai bravúrjai és a Desperado lenyűgöző akciójelenetei után újra feltűnik a magányos bosszúálló gitáros a mozikban, hogy elhúzza a nótáját a közép-amerikai alvilágnak a Volt egyszer egy Mexikó című alkotásban. Az első epizód fesztiválsikerei és szakmai elismerései után, no meg a Columbia stúdióval kötött kétéves produkciós szerződésnek köszönhetően, a Desperadót már igazi sztárok közreműködésével készíthette el Robert Rodriguez rendező (Alkonyattól pirkadatig, Kémkölykök-trilógia). Most sem tett másként, és a főszerepet játszó Antonio Banderas mellé Willem Dafoe-t, Johnny Deppet és Mickey Rourke-ot (az Enrique Iglesias klipben jobbat alakít, mint a filmben) szerződtette a sziporkázó párbeszédekben és brutális lövöldözésekben bővelkedő akció-mesefilmjéhez. El Mariachi (Antonio Banderas) békés magányában éldegél egy poros mexikói falucskában, és jobb híján gitárok farigcsálásával tölti ideje nagy részét. Egy nap Sands (Johnny Depp), a korrupt CIA ügynök keresi fel, hogy reaktiválja a visszavonult gyilkológépet. „A Zenésznek” egy, az elnök ellen irányuló merényletett kellene megakadályoznia, amit régi ellenfele Marquez tábornok készül véghezvinni. Rövid töprengést követően Mariachi úgy dönt, hogy kiegyenlíti a számláját, és két cimborája, a macsó Lorenzo (Enrique Iglesias) és a folyton tequilát vedelő Fideo oldalán elindul, hogy pontot tegyen az ügy végére. Azonban kisvártatva a CIA, az FBI és a mexikói gengszterek által irányított politikai puccskísérlet kellős közepén találják magukat hőseink, akik ezek után csak egymásban, és a jó öreg lefűrészelt csövűben bízhatnak...

A Desperadón edződött nézőknek a látvány ezúttal sem fog csalódást okozni: Banderas minden szögből tüzel ellenfeleire, és jobbnál jobb kaszkadőrmutatványok követik egymást a vásznon két robbanás között. Rodriguez korábbi alkotásaihoz hasonlóan itt is a kezébe vette az irányítást; a rendezés, a forgatókönyvírás, az operatőri munka, és a vágás mellett a film zenéjének megkomponálását sem bízta másra, ami igazán egyedi ízt kölcsönöz a Volt egyszer egy Mexikónak a szokvány akciómozik sűrűjében. A Tarantinoéhoz hasonlatos, sajátosan Rodriguezes dialógusszerkesztési mód ismét érvényre jut, emiatt remekül kidolgozott párbeszédes jelenetek ékelődnek az akciószcénák közé, utóbbiakban pedig a már szinte hagyománynak számító, és a direktor által előszeretettel alkalmazott áttűnéses vágásokkal találkozhatunk.

A Volt egyszer egy Mexikó minden hibája ellenére kiemelkedik az akciófilmes kínálatból, kellemes szórakozást biztosít sajátos hangulatával és meghatározó filmtörténeti alkotásokra történő reflexiókkal, amin a patriotizmussal erősen átitatott képsorok is csak keveset csorbítanak. (mozinet)

Once Upon a Time in Mexico, színes, amerikai-mexikói film, 101 perc, 2003, Rendezte: Robert Rodriguez, Szereplők: Antonio Banderas, Johnny Depp, Danny Trejo, Enrique Iglesias, Eva Mendes, Mickey Rourke, Rubén Blades, Salma Hayek, Willem Dafoe

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?