Vizualizált fogalmak

Előbb Komáromban, a Limes Galériában rendezték meg a nyolcvanéves Nagy József jubileumi kiállítását, jelenleg pedig egy összeállítással a pozsonyi Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma tiszteleg a grafikusművész előtt kerek születésnapja alkalmából.

Előbb Komáromban, a Limes Galériában rendezték meg a nyolcvanéves Nagy József jubileumi kiállítását, jelenleg pedig egy összeállítással a pozsonyi Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma tiszteleg a grafikusművész előtt kerek születésnapja alkalmából. Ezúttal nem retrospektív kiállítást láthatnak az érdeklődők, ám a tárlat Nagy József munkásságát tematikailag és formai változásaiban is jól illusztrálja. A kiállított anyagba bekerültek egyebek között jól ismert darabok a realista képteremtésből született gobelinek közül (Hálóvető, Szarvas és sas), az irodalmi inspiráció alapján készült művekből (Előképek Vörösmarty költeményeihez), s ugyancsak megtalálhatók a népi, mitológiai ihletésű és az „égi” ihletésű, szakrális képek is. Ez utóbbiak közül egy nagyon érdekes összeállítást is bemutat a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában megtekinthető kiállítás: a tizenkét képes Öröm útja sorozathoz készült vázlatokat, amelyeken az alkotás stációit, a vizuális gondolkodás, bölcselkedés és teremtés folyamatának lenyomatait is megfigyelhetjük. A realista képi megszólalás mellett természetesen e tárlat is prezentálja Nagy József dinamikus vonalakkal és színekkel gondolkodó-teremtő absztrakt képi világát. Fogalmi vizuális bölcselkedés ez: fogalmakat, tehát elvont dolgokat, amelyeknek nincsen anyagi valójuk – mint barátság, közeledés, óvás, félelem, menedék, béketűrés, ellentétek vagy akár forgás, örvény, erő, növekedés – igyekszik olyan domináns absztrakt eszközökkel megjeleníteni, hogy azok ne csupán érzeteket keltsenek, hanem „beszédesen” mondanivalót is közöljenek a látogatóval.

Nagy József számára – akár realista, figurális képeket alkot, akár absztrakt munkák születnek a műtermében – fontos a közlésfunkció, a mondanivaló érthető kifejezése: nemes üzeneteket megfogalmazó képeivel ugyanis tudást szeretne átadni. Mivel azzal a hittel alkot, hogy a képzőművészet, a vásznon megteremtett látvány emberre-befogadóra átsugárzó erőt képes hordozni. Ebből a hitből született meg műtermében a Gyógyító képek sorozat, amelynek egyes „gyógyító hatású” darabjai ugyancsak láthatók a kiállításon.

Bölcs művészet Nagy Józsefé, amelyért érdemes elmenni a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumába.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?