Unalomtól nem kell tartani

Tizenegy évvel ezelőtt hívták életre a Febiofest elnevezésű fesztivált mint közös cseh-szlovák filmszemlét. A hagyomány szerint a Febiofest előbb Csehországban zajlik, majd amikor ott véget ér, „átköltöztetik” Szlovákiába. Nálunk ez elsődlegesen a cseh és a szlovák filmek legnagyobb fesztiválja.

A szemlét az Unalom Brünnben című filmmel nyitották megFotó: FebiofestEz azonban nem jelenti azt, hogy más nemzetiségű filmek nem szerepelnek a szemle műsorán. Idén tíz szekcióba csoportosították a mozgóképeket. A fő szekció – A cseh és szlovák filmgyártás újdonságai – határozza meg a hazai Febiofest jellegét. Ahogy az elnevezés is elárulja, ebbe a csoportba a 2003-as év legsikeresebb cseh és szlovák nagyjátékfilmjeit sorolták be. Láthatjuk Vladimír Morávek Unalom Brünnben, Tomáš Hejtmánek Érzelem, Ivan Fíla A tolvajok királya, Peter Kerekes 66 idény, valamint Jan Gogola A nemzet magának című munkáját. Ezek közül többet az alkotók jelenlétében vetítenek.

A következő szekció a legújabb cseh televíziós filmtermésből kínál válogatást. E csoport opusai között szerepel egyebek között a cseh, görög és szlovák koprodukcióban készült Olimpia című tizenhárom részes dokumentumfilm-sorozat, amelynek a Febiofesten tartják szlovákiai premierjét. A film egyrészt az olimpiai játékok keletkezését, történetét eleveníti fel, másrészt bepillantást mutat az idei athéni olimpiai játékok előkészületeibe is.

A Febio filmes társaság műhelyében készült alkotásokból állítottak össze hat műsorblokkot, amelyekbe az Utazási mánia, valamint a Vallomások című sorozat dokumentumfilmjeiből válogattak. Láthatjuk egyebek között a nemrég elhunyt, kitűnő cseh komika, Helena Růžičková, a Szigorúan ellenőrzött vonatok legendás szerepét alakító Václav Neckář, továbbá egy Wehrmacht-katona, egy felgyújtott feleség és még néhány érdekes személyiség vallomását. E szekció filmképei révén elutazhatunk a francia Polinéziára, a Húsvét-szigetre, Chilébe, Pápua Új-Guineába, Paraguayba és hasonlóan egzotikus helyekre.

A profil szekcióban Kieślowski-összest kínálnak: huszonhét rövid- és tíz nagyjátékfilmet. Ez utóbbiak közt szerepel a Szín-trilógia, a Kék, a Fehér és a Piros, valamint a Krzysztof Kieślowski-féle tízparancsolat két klasszikus darabja, a Rövidfilm a szerelemről, továbbá a gyilkolásról és a kivégzésről komor, naturalisztikus képekben fogalmazó Rövidfilm a gyilkolásról, amelyben megrázó, emlékezetes alakítást nyújtott a fiatal Miroslav Baka.

Ha élne, nyolcvanéves lenne František Vláčil rendező, aki költészetté emelte a cseh filmet. Az évfordulóra emlékezve Vláčil nagyjátékfilmjeiből állítottak öszsze egy csokrot, bennük ott van a két nagy klasszikus: a Marketa Lazarová és a Méhek völgye.

Idén sem hiányzik az HBO bemutatja szekció, amelybe ezúttal három film került be.

Az egyes nemzeti filmművészeteket bemutató szekció ez évben a Szerb rulett címet kapta. Bennük Zivojin Pavlović klasszikusát, az 1967-es Ha halott leszek és fehér című rendezését vetítik, amely annak idején Karlovy Varyban különdíjat, az 1969-es avelinói nemzetközi filmfesztiválon aranyérmet nyert. Goran Marković három filmmel képviseli a Febiofesten a jugoszláv filmművészetet: első mozifilmjével, az 1977-ben rendezett Fiúk az intézetből cíművel, az 1979-ben készült Versenyzővel, valamint a 2002-es Kordonnal.

Immár hatodik alkalommal jelentkezik a Vad videofilmek szekció, amely az amerikai filmtermésből kínál a Febiofest közönségének.

Az európai filmtermés legjavából elnevezésű szekcióban nyolc mozgóképet mutatnak be, köztük lesz egy magyar film is, Makk Károly Egy hét Pesten és Budán című tavalyi munkája, mely azt a kérdést teszi fel: megbocsátható-e az árulás, egy szerelmes asszony árulása? A fő szerepeket Törőcsik Mari, Darvas Iván és Nagy-Kálózy Eszter alakítják. A pozsonyi nemzetközi filmfesztiválon már láthatta a közönség, a Febiofest szervezői újra elővették Piotr Trzaskalski Edi című első filmjét, amely vasgyűjtésből élő két szerencsétlen barát történetét ábrázolja drámai éllel. Lassú cselekménybonyolítással dolgozó, mégis lebilincselő filmdráma A fiú című francia film. Egy műbútorasztalosról és egy fiatal fiúról szól. A fiú az asztalos műhelyébe kerül tanoncnak, miután szabadul a fiatalkorúak börtönéből. Nem sejti, hogy ahhoz a férfihez kerül gyakornoknak, akinek a fiát meggyilkolta, s hogy a férfi ezt tudja. Kapcsolatuk nagyon izgalmasan és érdekesen alakul.

Ráadásként a legigényesebbeknek a legújabb klubfilmekből is kínál a Febiofest. A vetítéseket Pozsonyban a Metropolis multimoziban, az IC SK filmklubban, a Nostalgia filmklubban, a Mladosť moziban, valamint a Cseh Központban tartják.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?