„Tudom, senki nem felel”

PUHA JÓZSEFEste volt, a fő híradók már véget értek. A tévécsatornák a képernyő aljára írták ki a döbbenetes hírt, hogy meghalt Cserháti Zsuzsa. Mintha tegnap lett volna.

PUHA JÓZSEF

Este volt, a fő híradók már véget értek. A tévécsatornák a képernyő aljára írták ki a döbbenetes hírt, hogy meghalt Cserháti Zsuzsa. Mintha tegnap lett volna. Tíz éve volt.

Élénken él emlékeimben az is, amikor Gombaszögön a színpad mögött először Horváth Charlie-val készítettem rádióbeszélgetést, közben a pódiumon bömbölt a zene, s izgultam, vajon használható lesz-e a felvétel. Zsuzsa, mintha nem is lett volna fülsüketítő hangzavar, lábujjhegyen ment el mellettünk, nem akart „zavaró körülmény” lenni. Összeért a tekintetünk, mosolygott, visszamosolyogtam.

A magyar zenetörténet egyik legjobb hangú énekesnője hol a mennyben járt, hol a pokolban. Halála előtt ugyan megint súlyos depresszióval küzdött, de azt megelőzően csodás évei voltak. Olyan csúcsokat hódíthatott meg, melyeket korábban nem.

Cserháti Zsuzsa az 1972-es Táncdalfesztiválon vált ismertté. A csodás karrier aztán egyik napról a másikra megtorpant, egy mai ésszel felfoghatatlan esemény miatt. A hanglemezgyár nagyhatalmú ura, Erdős Péter felkérte, vagyis utasította Cserhátit, hogy legyen vokalista a Neoton Famíliában. Visszautasította, ezért mellőzött lett. Aki jót akart magának, elfordult tőle, ő pedig kiszorult a reflektorfényből. Nem adta fel, énekelt tovább, belföldön és külföldön egyaránt, sokáig a budapesti Moulin Rouge vezető énekese volt. Rádiófelvételei is készültek, több lemezen szerepelt, de saját albuma nem jelenhetett meg. Nagy lelkierő kellett volna ahhoz, hogy ezt feldolgozza. Neki akkora nem volt. Sosem panaszkodott, de belül őrlődött. Depressziós lett, elhízott.

1996-ban a Hamu és gyémánt című nagylemezzel a magyar zenetörténet legsikeresebb visszatérését produkálta. Bár súlyfeleslege nagyon zavarta, boldogan vállalt újra fellépéseket. Ismét sztár volt. Pontosabban akkor lett igazán sztár. 1999-ben orvosi segítséggel lefogyott. „Persze, boldog vagyok, csak van bennem egy érzés, hogy kicsit későn jött” – mondta a sikeréről. Tíz éve egy érrepedés miatt percek alatt elvérzett.

Cserháti Zsuzsát nem feledtük el. A legenda fénye szerencsére alig-alig kopik, dalait gyakran hallhatjuk a rádióban, életéről, karrierjéről sok szó esik. Pályafutásának legfontosabb üzenete, hogy sosem szabad feladni, a tehetséget ugyanis csak ideig-óráig lehet háttérbe szorítani, az megtalálja a kitörési pontot. Persze tudjuk, Cserháti lehetett volna sokkal sikeresebb is. De ezzel ma már felesleges foglalkozni, inkább ápoljuk tovább az emlékét. Mert ma már „ha hívlak, tudom, senki nem felel, csak egy elfelejtett dal sír a szélben…”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?