Tolerancia. Idegen szó?

Tízrészes dokumentumfilm-sorozatot indít útjára augusztus 12-én a Szlovák Televízió Tolerancia. Idegen szó? címmel. Az egyes részek, amelyek egymással nem összefüggőek, azt térképezik fel filmes eszközökkel, miként él együtt az államalkotó többség a nemzeti kisebbségekkel Szlovákiában és más európai országokban.

Juraj Jakubisko (balról) a ruszinok között Andy Warhol nyomait is kutattaFotó: Barok filmA sorozat epizódjai neves szlovák filmrendezők műhelyéből kerültek ki. A dokumentumfilmek sugárzásának időpontja 21 óra a Szlovák Televízió kettes csatornáján.

A filmsorozat első epizódját augusztus 12-én vetítik Színes kövek címmel. Ebben Nikita Slovák forgatókönyvíró és Juraj Jakubisko rendező, akinek hosszú idő után ez a szlovákiai filmes visszatérése, a ruszin nemzetiségről fest képet. Ezzel a munkájával kapcsolatban a neves rendező egyebek között elmondta, hogy: „félórás filmemet három és fél nap alatt forgattam, és minden ajtó kinyílt előttem, amelyen e munkámhoz bekopogtattam. Az ország csücskében, a szlovák, ukrán és magyar határon jártam egyszerű emberek után, de megpróbáltam felkutatni a leghíresebb ruszin, Andy Warhol nyomait is, ugyanakkor önmagamat és saját gyökereimet is kerestem.”

Augusztus 13-án Marek Vadas forgatókönyvíró és Tomáš Kaminský rendező Párhuzamos világok – párhuzamos Kassa című filmjükkel azt vizsgálják, miként élnek együtt szlovákok, magyarok, németek, ruszinok, zsidók, cigányok a multietnikus városban.

A Pozsony környékén (Dunacsún, Dévényújfalu) élő horvátok, valamint a kárpáti németek (Lőcse, Késmárk) szlovákiai múltjáról és jelenéről ad képet Vladimír Štric rendező az augusztus 15-én programba sorolt Szigetek az idő örvényében című filmjével, amelyet nemcsak rendezett, a forgatókönyvét is maga írta.

Ján Stračina forgatókönyvíró és rendező a szlovák–magyar együttéléssel foglalkozik valamiféle dokumentum road movie formájában A határok nem ott vannak, ahol című munkájában. A filmet augusztus 19-én tűzi műsorára az STV 2.

Jozef Banyak saját forgatókönyve alapján rendezte az Egy otthon mindenkinek című dokumentum-mozgóképét, amellyel Dunajská Lužnába látogat el az ott élő szlovák, magyar, német, lengyel és roma etnikum közé. A filmet augusztus 20-án láthatjuk.

A Peter Kerekes forgatókönyve alapján készült Elfelejtett gyerekek című produkció rendezője, Boris Bočev a Jarovnice, Svinia, Lomnička és Hermanovce környékén élő cigányok mindennapjaiba ad betekintést, elsősorban az ott élők, főként gyerekek szemével, augusztus 22-én.

A további négy filmmel alkotóik kilépnek Szlovákia határain túlra, s Európa más országaiban járnak utána a nemzeti kisebbségek életét érintő kérdéseknek.

Jozef Banyák rendező annak a sikeres projektnek a megvalósítását járta körül a katalánok, gallok, baszkok, kasztíliaiak lakta Spanyolországban, amely a romák társadalmi integrációját segítette elő. Jozef Banyák A közös idő keresése című filmjét augusztus 26-án vetítik.

Brüsszelben, Antverpenben, valamint vidéki településeken forgatókönyvíróként Elena Linczenyiová, rendezőként Ivan Hansmann készítettek dokumentumot a flamandok, vallonok és németek együttéléséről Belgiumban. Filmjüket, melynek címe Ki rúg gólt Belgiumnak?, augusztus 27-én mutatja be a televízió.

Nikita Slovák forgatókönyvíró és Josef Kaiser rendező a finn példának járt utána. A történet nemcsak a vízről című filmjükben (augusztus 29-én kerül adásba) a Finnországban élő, a lakosság hat százalékát alkotó svéd kisebbség életéről adnak képet – rávilágítva, hogy Finnországban a finn mellett a svéd második hivatalos nyelv, s a svédeknek három – természetesen svédül oktató – főiskolájuk van az országban.

A tizedik, vagyis az utolsó mozgóképpel, melynek címe A megvásárolt föld, Peter Hledík rendező Dél-Tirolba és Észak-Olaszországba viszi el a nézőt olaszok, németek és ladinok közé. Ezt a dokumentumfilmet szeptember elsején vetíti az STV 2.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?