Több mint szomszédolás

<p>Minden eddiginél nagyobb kulturális durranásra készül Magyarország Pozsonyban. Az események június 9-én kezdődnek, és háromnapos szabadtéri fesztiválban csúcsosodnak ki a Hviezdoslav téren a Neotonnal, a Budapest Bárral és Lajkó Félixszel. Lesznek filharmonikusok, magyar sztárséfek, sőt graffitisek is.</p>

JUHÁSZ KATALIN

A Magyar Kulturális Hét a Több mint szomszéd címet kapta. Balogh Csaba pozsonyi magyar nagykövet el is magyarázta, miért. Szerinte a magyar kultúra a szlovákok számára nem csak egy szomszédos nép kultúráját jelenti, mivel az itteni magyaroknak köszönhetően Szlovákiában is él, ahogy a magyarországi szlovákok is közelebb viszik saját kultúrájukat a többségi nemzet képviselőihez.

A rendezvénysorozatot a magyar külügyminisztérium és a külföldi kulturális intézeteket koordináló Balassi Intézet finanszírozza, néhány nagy cég is beszáll a költésgekbe, a szervezést pedig a követségre, illetve a Pozsonyi Magyar Intézetre bízták, akik civil és szakmai szervezetekkel együttműködve állították össze a programot, nem felejtve ki belőle a hazai magyar kultúra képviselőit sem.

Ha a kísérlet jól sikerül, jövőre is rendeznek hasonló fesztivált, sőt hagyomány teremtődhet. A szlovák főváros és Pozsony-Ováros vezetése mindenesetre segítőkész, sőt június 13-án este nyolckor, a szabadtéri fesztivál hivatalos megnyitóján Milan Ftáčnik főpolgármester is mond pár jó szót, ha minden igaz. Egyelőre még a szervezők sem tudják, milyen fogadtatásra számíthatnak, hiszen most először sűrítettek ennyi rendezvényt egy hétbe.

Az sem véletlen, hogy pont idén vágtak bele ebbe a projektbe. A kulturális hetet ugyanis Magyarország egyéves V4-es elnökségének záró rendezvényeként szervezik, ezért a Visegrádi Négyek országainak kultúrája is felvillan – néhány cseh, lengyel és szlovák folklórcsoport is szerepel majd a már említett szabadtéri fesztiválon, amelyre a legnagyobb tömeget várják.

A részletes programot a https://www.facebook.com/sused címen találják meg, ezúttal csak szemezgetünk a valóban gazdag felhozatalból. És az sem mellékes, hogy egy borkóstoló, illetve a Vigadó nagytermében tervezett záróhangverseny kivételével valamennyi program ingyenes.

Igazán reprezentatív helyszínen, a Szent Márton-dómban veszi kezdetét a kulturális hét június 9-én. Szabó Imre orgonaművész előadásában Bach-, Kodály-, Liszt- és Kocsár-műveket hallhat a közönség, közreműködik a nagymegyeri Janiga József Művészeti Alapiskola Kamarakórusa.

Egészen másfelől közelítik meg a művészet fogalmát, és nyilván elsősorban a fiatalabbak érdeklődésére számíthatnak a Bratislava Street Art Festival és a Magyar Kulturális Hét közös vendégeiként Pozsonyba érkező graffitiművészek, Mr. Zero és Fatheat. Utcarajzaikat három napon keresztül (június 13–15.) készítik, vagyis az érdeklődők figyelemmel kísérhetik a művek születését, elleshetik a trükköket, technikai megoldásokat.

Talán a pozsonyiak közül is kevesen tudják, hogy a Hviezdoslav tér magyar neve Sétatér. Szép időben ma is sokan korzóznak ott, bár elsősorban külföldi turisták. A főváros vezetése évek óta igyekszik a helyieket is odacsábítani, több-kevesebb sikerrel. Az ottani éttermek túl drágák a hazai vendégeknek, az árusok többsége bóvlit kínál borsos áron, szóval a karácsonyi vásár kivételével a pozsonyiak egész évben csak át-átszaladnak a Sétatéren. Ha viszont valamilyen (ingyenes) kulturális program zajlik ott, máris más a helyzet. A külföldiek öt-tíz perces fotózást követően odébbállnak, a hálás hazaiak ott maradnak. Ezért tartjuk kiváló ötletnek a június 13–15. között zajló magyar fesztivál helyszínét. A műsor két és fél napon keresztül zajlik, a fellépők között pedig tényleg mindenki talál magának kedvencet. Aki a Neotont szereti, 13-án este látogasson el a helyszínre, aki a magyar alternatív rock kultikus figuráit szeretné látni régi kuplékat és táncdalokat énekelni, az egy nappal később legyen ott a Budapest Bár koncertjén, aki pedig egy sajátos stílusú, világhírű hegedűművészre, Lajkó Félixre kíváncsi, az a fesztivál zárónapján zarándokoljon Pozsony központjába.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?