Itt a Booker-díjra esélyesek névsora

xx

A 2024-es Booker-díj zsűrije megnevezte azokat a könyveket, amelyek kiérdemelhetik az egyik legfontosabb irodalmi elismerést. A 13 könyvet, vagy ahogy az elismerés odaítélői emlegetik, a „Booker-tucatot” 156 kötet közül választották ki. 

A díjra bármilyen nemzetiségű szerző angolul írt, Nagy-Britanniában kiadott könyve pályázhat. Idén először került a listára holland és őslakos amerikai szerző, de ausztrál, brit–líbiai, valamint kanadai, brit, ír és amerikai írók művei is szerepelnek a legjobb 13 között. Nyolc nő és öt férfi, három debütáló regény és hat már korábban is jelölt szerző kapott helyet az esélyesek listáján. A kanadai Anne Michaelsnek, aki Held című művével szerepel a listán, a többszörösen díjazott regénye, a Rejtőzködő töredékek szintén elérhető magyarul, csakúgy, mint Rachel Kushner korábban ugyancsak Booker-jelölt A Mars Klub című kötete, Claire Messudtól A király gyermekei, Richard Powerstől többek között a Pulitzer-díjas Égig érő történet, Samantha Harvey-tól a Nyugati szél vagy Hisham Matar és Charlotte Wood több műve is.

Nézzük tehát az idei hosszúlistát, amelyet szeptember 16-án szűkítenek le hat műre: Tommy Orange – Wondering Stars

Colin Barrett – Wild Houses

Anne Michaels – Held

Rachel Kushner – Creation Lake

Claire Messud – This Strange Eventful History

Richard Powers – Playground

Saray Perry – Enlightenment

Samantha Harvey – Orbital

Percival Everett – James

Yael van der Wouden – The Safekeep

Hisham Matar – My Friends

Charlotte Wood – Stone Yard Devotional

Rita Bullwinkel – Headshot

A Booker-díj 2024-es győztesének nevét november 12-én jelentik be. A szerző az immár hagyományos 50 ezer fontos pénzjutalom mellett nemzetközi elismerésre, sőt a korábbi kötetei iránti érdeklődés fellendülésére is számíthat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?