Tehetséges fiatalok, érett alkotások

Ahogy az elmúlt évtizedekben, úgy ma is fóruma az Irodalmi Szemle a fiatalok indulásának, írói erényeik erősítésének. Az elmúlt évek egyes számai ezt éppúgy bizonyítják, mint a mostani lapszám. Egyértelműen azt mondhatjuk, tehetséges fiatalok érett alkotásokkal vannak jelen a folyóiratban.

Ahogy az elmúlt évtizedekben, úgy ma is fóruma az Irodalmi Szemle a fiatalok indulásának, írói erényeik erősítésének. Az elmúlt évek egyes számai ezt éppúgy bizonyítják, mint a mostani lapszám. Egyértelműen azt mondhatjuk, tehetséges fiatalok érett alkotásokkal vannak jelen a folyóiratban. A sort Bárczi Zsófia kedves, hangulatos novellája, A keselyű hava című nyitja, majd Hudák Katalin és Adamcsek Csaba versei folytatják. Ők az elmúlt évben adták le névjegyüket a lapban. Most is van egy „újonc”, Ferenczy Viktor személyében. Újonc annyiban, hogy először lép (verseivel, prózájával) a nyilvánosság elé. Örvendetes, hogy érett alkotásokkal mutatkozik be. A korszerű szemlélet, az elmélyült, filozofikus problémafelvetés és az igényes stiláris készség egyaránt jellemzi. A jelek szerint tehetsége és igényes önkontrollja egyaránt reményteljessé teheti indulását.

Németh Zoltán könyvkritikája is két fiatal, elsőkötetes szerzőt mutat be, Fehér Kriszta és Hajtman Béla köteteiről van szó. Bírálatában feltétlenül szimpatikus, hogy elnéző és vállveregető „nemzedéki kritikus” helyett a számonkérő ítész jelentkezik írásában, aki nemcsak az erényeket sorolja, hanem a hiányérzeteit sem rejti véka alá. Nagyhangú és tudálékos „szövegek” helyett ez a kritika lehet útmutató a fiatalok számára is.

A folyóirat beszámol a Posonium Irodalmi és Művészeti Díj átadásáról, és közli az ott elhangzott méltatásokat. A szakmai közvélemény megítélése szerint a díjak odaítélése tárgyilagosnak mondható, a műközpontúság és az értékek alapján hozták meg a kuratórium tagjai az ítéletüket. Köztudottan azok műveit (Tőzsér Árpád, Benyovszky Krisztián, Cselényi László, Hizsnyai Zoltán) és életművét (Turczel Lajos, Duba Gyula és a képzőművész Barta Gyula) tüntették ki a díjjal, akik és amelyek erre valóban rászolgáltak.

Az említetteken kívül közli a folyóirat Jakab István írását a szóválasztás stilisztikájáról, valamint (a Tallózóban) Kántor Lajos emlékeket idéző írását Ligeti Ernő munkásságáról, tragikus sorsáról. A folyóiratot Szabó Gyula fametszetei illusztrálják, így emlékezve a kiváló képzőművész születésének évfordulójára. (-dz-)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?