Szülei történetéből forgat filmet Gárdos Péter

MTI-HÍRBudapest. Szüleinek történetéből forgat filmet Hajnali láz címmel Gárdos Péter Balázs Béla-díjas filmrendező Schruff Milán, Piti Emőke és Gila Almagor izraeli filmsztár főszereplésével.

MTI-HÍR

Budapest. Szüleinek történetéből forgat filmet Hajnali láz címmel Gárdos Péter Balázs Béla-díjas filmrendező Schruff Milán, Piti Emőke és Gila Almagor izraeli filmsztár főszereplésével. A film jövő januárra készülhet el.

Gárdos Péter elmondta: édesapja 1998-as halála után került a kezébe szülei levelezése, a leveleket 1945-ben írták egymásnak a koncentrációs tábor utáni rehabilitáció során Svédországban. A készülő film története kilenc hónap alatt játszódik. Főhőse Miklós, aki a Bergen-Belsen koncentrációs táborban eltöltött rabság után Gotland szigetén, a kórházban azzal szembesül, hogy az orvosok hat hónapot jósolnak neki. Miklós ezzel nem törődve megszerzi 117 magyar lány nevét és címét, akiket hozzá hasonlóan túlélőtáborokban ápolnak. Egyenleveleiben azt hazudja, hogy ismeri őket, pedig erről szó sincs. Sokan válaszoltak Miklós megkeresésére, köztük a filmbeli Lili is, akivel később a levelezés elmélyül, és mintegy 100 levél után személyesen is találkoznak.

Az ismeretségből szerelem szövődött, 1946-ban össze is házasodtak Stockholmban. „Ezután hazajöttek Magyarországra, és két évvel később én is megszülettem” – idézte fel szülei történetét Gárdos Péter, kiemelve, hogy szülei soha nem beszéltek a múltról, de a leveleket megőrizték. Szólt arról is, hogy noha azonnal tudta, filmet fog készíteni a történetből, tíz évig nem tudott hozzáfogni, végül 2010-ben könyvben írta meg. Megjegyezte ugyanakkor, hogy máig nem tudja, van-e joga elmesélni ezt a történetet.

„Nem a holokausztról szól ez a film – szögezte le Gárdos Péter. – Egy szerelemről szól, arról, hogy van élet a halál után, hogy nem szabad feladni, hogy a legreménytelenebb helyzetből is van szabadulás.”

Seregi László operatőr elmondta, idén februárban vették fel az első jeleneteket, majd Jeruzsálemben forgattak Gila Almagor világhírű izraeli színésznővel, aki az idős Lilit játssza a filmben. Innen Svédországba utazott a stáb, ahol a táborjeleneteket és a svéd helyszíneket vették fel. Május 27-én kezdődik a munkálatok nagy részét jelentő magyarországi forgatás.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?