Szlovák évad Nyitrán

Kockázatos lépésre szánta el magát a nyitrai Andrej Bagar Színház, az idei évadban ugyanis csak szlovák darabokat mutat be.

Kockázatos lépésre szánta el magát a nyitrai Andrej Bagar Színház, az idei évadban ugyanis csak szlovák darabokat mutat be. Ahogy a színház művészeti vezetője, Svetozár Sprušanský írja, a szlovákok egyre kevésbé ismerik nagy klasszikusaikat, legfeljebb a kötelező olvasmányokon teszik túl magukat, mégis szívesen verik a mellüket, hogy milyen büszke szlovákok. „S mire vagyunk olyan büszkék? A múltunkra, a híres és tehetséges elődeinkre vagy a mára jellemző kicsinyességünkre, kulturálatlanságunkra és hülyeségeinkre? Vagy inkább a kis?hitűségünkre? Gyakran szégyenkezhetünk amiatt, mennyire nem ismerjük klasszikusainkat, Sládkovičot, Tajovskýt, Hviezdoslavot, Figulit, Šikulát, de nem ismerjük zeneszerzőinket, régi nagy színészeinket és rendezőinket sem. Mi az idei évadban több fontos kérdésre is szeretnénk Önökkel közösen választ kapni: Mire is lehetünk igazán büszkék a szlovák drámairodalomból, mi az, ami a szívünkhöz különösen közel áll, melyek azok a művek, amelyek az évtizedek múltával is aktuális üzeneteket hordoznak? Egy közös időutazásra hívjuk Önöket, hogy mélyebben is megismerhessük a szlovák drámairodalmat, s rajta keresztül a szlovák nemzetet, s azon belül is egyes sorsokat.”

Az évadban öt bemutatót tartanak, Ľubomír Vajdička rendezi Jozef Gregor Tajovský klasszikusát, A vagyon mindent felborít (Statky zmätky) című vígjátékot, amelynek bemutatója november 9-én lesz. Ezt követi Július Barč-Ivan Az anya c. tragédiájának a színrevitele. A Füleken nemrég bemutatott darabot Marián Amsler rendezi. A Szlovák Nemzeti Színház főrendezője, Roman Polák viszi színre a František Švantner és Dobroslav Chrobák művéből készült Piargy c. darabot, amely egy hegyi telepen játszódik, ahonnan titokzatos körülmények között tűnnek el emberek és megmagyarázhatatlan, ördögi ihletésű dolgok történnek. A zenés műfajt a száz esztendeje született Gejza Dusík Kék rózsa című örökzöld operettje képviseli, Jozef Bednárik rendezésében. Ennek bemutatója 2008 áprilisában lesz. A sokáig Losoncon élt Božena Slančíková Timrava Mindent a nemzetért című színjátékát a fiatal rendezőnemzedék egyik legtehetségesebb képviselője, Michal Vajdička állítja színpadra. A csehovi atmoszférát idéző mű egy nyár szomorkás története, három vénkisasszony szeretne magának párt találni, s közben felvonulnak a falu tipikus képviselői, a fiatal özvegy, aki állandóan Amerikáról álmodik, a depressziós, bánatát alkoholba fojtó falusi tanító, s a környék egyetlen gavallérja, akinek egyetlen hibája van, az, hogy magyar. (jdj)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?