Színház lesz az egész város

Azok, akik holnap délután Pozsony belvárosában sétálnak, Moliere, Goldoni, Tajovský és Ján Palárik ismert darabjainak hőseivel találkozhatnak.

A felső képen egy „békés” jelenet látható a budapesti színinövendékek Kopp-kopp című előadásából, amelyet vasárnap délután öt órakor mutatnak be az Astorka Korzo Színházban. Lent pedig a varsói Alexander Zelwerowicz Állami Színiakadémia hallgatói, akik Calderón-darabbal jönnek a fesztiválraA régi vásári komédiák hangulatát idéző „színházi kedvcsináló” felvonulással veszi kezdetét ugyanis 15 órakor az Istropolitana Projekt 2004, a színművészeti főiskolások nemzetközi fesztiválja, amelynek június 30-áig ad otthont a szlovák főváros, immár tizenötödik alkalommal.

Az idei, jubileumi évfolyamra tizenhárom ország tizenöt oktatási intézményének hallgatói érkeznek Pozsonyba, hogy az utóbbi két évben készült legjobb előadásukkal képviseljék iskolájukat és mérjék össze egymással tehetségüket, tudásukat. A kétévente megrendezett fesztivál első ízben láthatja vendégül a spanyol királyi drámaművészeti akadémia növedékeit, valamint koreai és indiai színészhallgatókat – vagyis az Istropolitana Projekt 2004 tájainkon ritkán látható, egzotikus előadásokat is tartogat a nézőknek. A vendéglátó hazai diákokon és a fent említetteken kívül a világot jelentő deszkákra készülő szlovén, német, magyar, izraeli, cseh, nagy-britanniai, francia, lengyel és orosz fiatalok lépnek fel az öt nap folyamán a fesztiválon.

De nemcsak a játékról, az egyes országok művészeti műhelyeibe való betekintésről, a tapasztalatcseréről fog szólni ez az öt nap a fesztiválon résztvevő színészjelöltek számára. Mert ezúttal – a seregszemle történetében először – komoly verseny is lesz a színinövendékek számára. Az előadásokat neves színházi szakemberekből álló zsűri kíséri majd figyelemmel, ők döntik el, ki kapja a fesztivál fődíját, a legjobb színészi alakítás, valamint a fesztivál figyelemreméltó teljesítményének díját. De nemcsak a zsűri, a nézők is „szóhoz jutnak”, ők ítélhetik oda a közönségdíjat. A győzteseket természetesen nem lehet előre megjósolni, a programot böngészve azonban annyit nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy sem a zsűri, sem a közönség nem fog unatkozni, mert az Istropolitana Projekt 2004 előadásai izgalmasnak ígérkeznek – lesz kísérleti színház, szomorú- és vígjáték, de még musical is.

Mind a tizenöt előadás ismertetésére sajnos nincs mód (illetve főképpen hely), így a kínálatból most a magyarországi színésznövendékek előadására hívnám fel a figyelmet. A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói – a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének társszervezésében – vasárnap 17 órakor mutatkoznak be az Astorka Korzo Színházban. Kopp-kopp címmel a kortárs magyar író, Török Sándor regényének színházi adaptációját mutatják be Forgács Péter rendezésében. A darab főszereplője egy fiatal író, aki a mai Budapesten egyik albérletből a másikba költözik, s közben – csendesen a háttérbe húzódva – a körülötte lakók mozgalmas életét kíséri figyelemmel, akik között szenilis öreg dáma, állandóan síró csecsemő, fehérmájú szépség és annak megszállott, féltékeny szeretője egyaránt megtalálható.

Az Astorka Korzo Színházon kívül a fesztivál előadásainak helyszíne a Štúdio L+S, a Hviezdoslav Színház és a Kis Színpad, naponta 11, 14, 17 és 20 órától.

Nem hiányoznak majd a szakmai jellegű programok, a találkozók, workshopok sem, és a pozsonyi Színház- és Filmművészeti Főiskola az utóbbi két évben színpadra állított előadásait is bemutatja. Nem véletlenül: a szervezők ezzel szeretnék felhívni a színházszerető közönség figyelmét arra, hogy a szlovák fővárosban a hivatásos társulatok mellett már egy diákszínpad is működik Divadlo Kaplnka néven.

És végül: ha valaki azt hinné, hogy van színházi fesztivál Shakespeare nélkül, az bizony téved. A világ drámairodalmának nagy angol klasszikusa az Istropolitana Projektet sem kerüli el. A kísérőprogramok keretében a város utcáin és terein Hamlet-variációkat és Pictures from Hamlet (Képek a Hamletből) címmel tánc- és utcaszínházat mutatnak be a fiatalok, Rómeó és Júlia erkély-jelenetét pedig szintén hangulatos környezetben, a régi városháza udvarán fogják eljátszani.

Anyagi szempontok sem kell hogy visszafogják a közönséget: ezúttal egyáltalán nem lesz drága mulatság a színház, hiszen a jegyárak az Istropolitana Projekt 2004 előadásaira valóban csupán szimbolikusak. (me)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?