Száz szög, több mint kétszáz film

Negyvenkettedik fejezetéhez érkezik ma este a karslbadi fesztivál. Csehország egyik legszebb fürdővárosában a világ egyik legrangosabb filmes eseménye kezdődik, amelyen az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is több mint 200 alkotást láthatnak a nézők.

Az Oscar- és Arany Glóbusz-díjas Renée Zellweger is Karlovy Varyba készül EPA-felvétel „Újítás” az új fejezet elején: a mustra rendezői úgy döntöttek, nem folytatják a tizenkét éve beindított fesztiválklipek sorát. Elmarad tehát a minifilm, a humorral vagy nosztalgiával, izgalommal vagy élcelődéssel, érzékiséggel vagy ártatlansággal töltött másfél-két perces történet, amelyet közvetlenül a vetítések előtt láthatott a közönség. 1995-ben Jaroslav Brabec örvendeztette meg miniatűr remekével a nézőket, őt követte később Saša Gedeon, Jan Svěrák és Jan Hřebejk, majd 1999-ben a vágóként nevet szerzett Jan Mattlach, aki a legszebb cseh filmcsókokat fűzte össze, ezt követte a Caban fivérek klipje, majd Ivan Zachariáš, napjaink legjelesebb cseh reklámfilmesének nyolcféle változatban leforgatott története, majd David Ondříček, Petr Zelenka, Martin Krejčí, aztán ismét David Ondříček és utolsóként, tavaly František Skála kezében volt a vetítéseket indító „karmesteri pálca”. Ennek most vége. Karlovy Vary ezen a téren is felzárkózik Cannes és Velence mellé: a fesztivál logója itt is egy sztori nélküli, grafikai ábra lesz. A „mutasd meg, mit tudsz pár percben” szellemi erőnlétet és teljes szakmai felkészültséget kívánó játéka tehát megszűnik, így Karlovy Vary fesztiválján marad a rég bevett forma: tudását ismét csupán egész estét betöltő játékfilmmel bizonyíthatja egy-egy cseh rendező.

Nem változik viszont a fesztivál programja. A versenybe tizenhat alkotás kapott meghívást, köztük az Oscar-díjas Jan Svěrák Betétes üvegek című fanyar családi vígjátéka Zdeněk Svěrák és Daniela Kolářová főszereplésével. A magyar színeket az idei szemle egyik kiemelkedő alkotása, Kamondi Zoltán opusa, Az érsek látogatása című Bodor Ádám-regény alapján forgatott Dolina képviseli, amelynek két főszereplője, Molnár Piroska és Bán János személyesen is jelen lesz a fesztiválon.

Versenyen kívül, A Nyugat Keletje szekcióban tűzik műsorra Bogdán Árpád alkotását, az intézetben felnőtt roma fiú sorsát feldolgozó Boldog új életet, amely az idei szemlén a legjobb első filmnek járó Simó Sándor-díjat kapta. Ugyanebben a szekcióban kerül közönség elé A csapda című szerb-német-magyar koprodukcióban forgatott film is, amelyet már más fesztiválokon komoly sikerrel vetítettek.

A Más szemszög szekcióban mutatják be Koen Mortier belga-holland-olasz-francia összefogásban készült munkáját, az idei rotterdami fesztiválon „az év legellentmondásosabb filmje” címet elnyert Ex Drummert, amely egy vidéki rockegyüttes mentálisan sérült tagjairól szól. Pedro Almodóvar Volverjéhez hasonlítják a brazil dokumentarista, Chico Teixeira Alice háza című első játékfilmjét, amelynek főhőse sorra veszíti el élete legfontosabb kapaszkodóit. Noise címmel ugyanebbe a szekcióba egy hipnotikus thrillert küldtek az ausztrálok. A Melbourne elővárosában játszódó véres történet a Sundance rendezőinek elismerését is elnyerte.

A Függetlenek fóruma az idén a következő címszavakban foglalta össze programját: Az új német film, Latin-amerikai alkotások panorámája, Fókuszban a malajziai filmgyártás, Kis független filmek, Amerikai független filmek (köztük a jeles színész, Ethan Hawke A legforróbb helyzet című alkotása).

Külön kategóriát kapott a japán Socsiku Stúdió három rendezője, a hatvanas évek japán új hullámának három kiemelkedő egyénisége: Nagisza Osima (az egykori joghallgató), Maszahiro Sinoda (színháztudomány szakon végzett) és Josisige Jasida (francia irodalomból diplomázott). Hét filmjük különös szín lesz a fesztivál palettáján.

Az Új Hollywood szekció a hetvenes évek amerikai filmgyártásából ad izgalmas válogatást. Érdekes lesz újralátni Martin Scorsese Aljas utcák, Francis Ford Coppola Magánbeszélgetés, Steven Spielberg Sugarlandi hajtóvadászat, Peter Bogdanovich Az utolsó mozielőadás, George Lucas American Graffiti és Terenc Malick Sivár vidék című, immár legendás alkotását. Új szekciója is lesz az idei Karlovy Vary-i fesztiválnak. A Nyitott szemmel az idei cannes-i mustra húsz legjobb alkotását vonultatja fel. Két kiállítás is emeli a fesztivál rangját: az egyik a lengyel filmplakátok közül válogat, a másik a neves cseh fotográfus, Jan Šibík felvételeiből ad válogatást.

A játékfilmek zsűrijének elnöke az Egyesült Államokban megjelenő Variety főszerkesztője, Peter Bart lesz, aki újságírói pályafutását a The Wall Street Journalban és a The New York Times-ban kezdte, majd a Paramount Pictures vezető producere lett, s többek között olyan filmek mellett bábáskodott, mint a Rosemary gyermeke, A keresztapa és A postás mindig kétszer csenget. A nyolcvanas évek első felében a Metro Goldwin Mayer vezető producere volt, azóta pedig nyolc könyvet írt és egy népszerű televíziós show-műsor vezetője. Zsűritag lesz Nandita Das, a szépséges indiai és Arsinée Khanjian, az örmény származású kanadai színésznő is, akit Atom Egoyan filmjeiből ismerhetnek a nézők.

Végül a sztárok listája: jön Renée Zellweger, a Hideghegy Oscar- és Arany Glóbusz-díjas színésznője, a Mindjárt megőrülök és a Chicago sztárja, a Bridget Jones naplója duci szinglije, aki legújabb filmjét, a Miss Pottert hozza a fesztiválra. Életművéért Kristály Glóbuszt kap Danny DeVito, az amerikai film „kis köpcöse”, aki 150 centijével annak idején Milos Forman Száll a kakukk fészkére című Oscar-díjas produkciójában a legkisebb „kakukk” volt, majd olyan filmekben játszott, mint a Rózsák háborúja, a Junior vagy a Reneszánsz ember. Érkezik Peter Bogdanovich, a Mi van, doki? és a Papírhold rendezője, Cybill Shepherd, Scorsese Taxisofőrjének egyik szereplője, jön Tom DiCillo, aki első filmje, a Johnny Suede főszerepét Brad Pittnek adta, legutóbb pedig, a Deliriousban Michael Pitt-tel forgatott. Ez lesz a nyitófilmje az idei fesztiválnak, az utolsó napon pedig a Szép álmok című amerikai-angol alkotást vetítik. S még két név a vendégek listájáról: a kanadai Ellen Page az X-Men egyik sztárja volt, most a Más szemszögben Bruce McDonald Tracey: Fragmenty című filmjében szerepel. És a nagy meglepetés: Raz Degan, a Fantaghiro rokonszenves gonosza, az izraeli származású olasz színész, aki Oliver Stone Nagy Sándor, a hódító című szuperprodukciójában is játszott, most pedig Ermano Olmi Száz szög című új filmjével igyekszik bizonyítani, hogy nemcsak modellként, filmszínészként is remekül megállja a helyét. Eddig inkább csak kosztümös kalandfilmekben jeleskedett. Most a bolognai egyetem professzora lesz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?