Egy hónapon át ünneplik a Kassai Békemaraton 100. évfordulóját

futás

Négyhetes programsorozattal ünneplik a szervezők, hogy éppen 100 éve, 1924. október 28-án került sor először Kassán a Nemzetközi Békemaratonra.

Európa legrégebbi maratonja egy helyi sportrajongónak, Braun Bélának köszönhette a létrejöttét. Braun – aki a második világháború után Vojtech Bukovskýra változtatta a nevét – a Kassai Naplóba írt tudósításokat az 1924-es párizsi olimpiáról, és elsősorban a finn futók teljesítménye ejtette őt rabul. A hivataloknál elintézte az engedélyeket, így az 1928-as amszterdami olimpia után nem sokkal rajthoz állhatott az első nyolc futó az öreg kontinens első maratonfutó versenyén – akkor még Torna városában. „A százéves maraton egyedülálló módon jelzi az ország viszonyulását a sporthoz és a szervezők lelkesedéséhez, elszántságához. Ennek jegyében, első lépésként a párizsi olimpia idején ellátogattunk azokra a helyekre, ahol száz éve Bukovský is állhatott – árulta el a keddi sajtótájékoztatón Branislav Koniar, a maraton igazgatója. 

Október 28-án pedig emlékfutást tartanak, a 100 évvel ezelőtti úttörők nyomában, az eredeti Torna–Kassa útvonalon.

Addig azonban sok egyéb eseménnyel emlékeznek meg a kerek évfordulóról, a tényleges maratoni versenyhétvégéről – melyre idén október 4–6. között kerül sor – nem is beszélve. 

„A 100. évfolyam hatalmas vonzerőt jelent, minden egyes egészséges maratonfutó indulni szeretett volna a jubileumi versenyen. Jól jelzi mindezt, hogy már júliusban le kellett állítanunk a további regisztrációt, mert elértük a 17 ezres indulói létszámot. 64 ország futói lesznek ott a rajtnál. A maraton keretében lebonyolítandó országos bajnokságban is rekordrészvétellel számolhatunk – jegyezte meg Peter Korčok, a Szlovák Atlétikai Szövetség elnöke.

Azt a szervezők egyelőre nem árulták el, kik lesznek a sztárváltó idei tagjai: tavaly korábbi olimpiai érmes, legendás sportolók, a biatlonos Anastasia Kuzmina vagy a romániai Gabriela Szabo is teljesített 10-10 km-t a távból. 

Hasonlóképpen, a legnagyobb esélyesek névsorát is csak később hozzák nyilvánosságra, de egy-egy kenyai, marokkói és etióp sztárfutó indulását már a pozsonyi médiaeseményen megerősítették a szervezők.

A Kassai Nemzetközi Békemaratonra látogatók gazdag kulturális kísérőprogramra számíthatnak, emlékérmet, postai bélyeget is kibocsátanak a jubileum alkalmából, mint ahogy a verseny száz évét bemutató exkluzív kiadvány és Kerekes Péter dokumentumfilmjének bemutatójára is sor kerül.

A fő számot, a maratonfutást október 6-án, vasárnap reggel 9 órakor rendezik, a befutó 11 óra körül várható. (ot, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?