Sikerült ellehetetleníteni az Átriumot

dd
Budapest |

Az illetékes miniszter már tavaly arról beszélt, hogy minek ennyi független színház Magyarországon, elég lenne belőlük 20-22 is. Az ottani kormány jelenleg épp annyi pénzt von el minden koncepció és kommunikáció nélkül a társulatoktól, hogy fokozatosan tényleg meg fog szűnni jó néhány független alkotóközösség.

Csupán az összehasonlítás végett álljon itt két számadat: míg az idei augusztus 20-i tűzijáték 1,4 milliárd forintba került, a magyar kormány az elmúlt tíz évben az egész ország összes független színházára mindössze 1,2 milliárd forintot szánt. Ebből a budapesti székhelyű, összesen 70 pályázónak 2020 óta évi 533,5 millió forint jutott. És még egy hivatalos adat: a Vidnyánszky Attila által összegründolt Színházi Olimpiára 6,8 milliárd forintot adott az állam...

Idén a korábbinál is kevesebbet szántak a független színházakra, a budapesti kuratóriumnak 314 millió forintból kellett gazdálkodnia. Az Átrium Színház, amely tavaly a közönség támogatását kérte további működése érdekében, hétfő este egy Facebook-posztban közölte, hogy az idei szezon végén örökre befejezik, mert nincs erejük tovább küzdeni az elemekkel.

„Azelőtt szeretnénk befejezni, hogy ez elkezdene látszani a művészeti munkánkon, kollégáink mentális és fizikai egészségén. A jelenlegi helyzet emberileg és szakmailag is fenntarthatatlan. Elfáradtunk, mert ez a most már öt éve tartó kötéltánc pont azt a kíváncsi és alkotni vágyó energiát veszi el mindenkitől, amiért érdemes és élvezetes színházat csinálni. /…/ Köszönjük azoknak a Mecénásoknak és Székkeresztelőknek, akik lehetővé tették és teszik, hogy még legyen Átrium. Köszönjük azoknak, akik segítettek ötlettel, gondolattal, mellékállással, bármivel. /…/ Köszönjük az épület tulajdonosainak, akik bíztak abban, hogy színvonalas, értékes és közérdeklődésre számot tartó kultúrát fogunk csinálni itt. Köszönjük mindazoknak, akik szeretik, amit csinálunk, és köszönjük azoknak is, akik vitatták ugyan azt, de eljöttek megnézni. Ebben az egy évadban még, ami maradt, bízunk benne, hogy velünk lesznek. Egy évadunk maradt arra, hogy együtt elbúcsúztassuk azt a színházat, amit csinálunk. Szeretnénk szabadon együtt örülni annak, hogy még van egy évad, amire várunk mindenkit szeretettel!” – áll a sajtóhoz is eljuttatott közleményben.

Az Örkény Színház már jelezte, hogy a bezárás után szívesen befogadja az Átrium egyik előadását, hogy a nézők továbbra is láthassák. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?