„Mire figyeljek, amikor fényvédő készítményt vásárolok? KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

dovera

A Dôvera egészségbiztosító tanácsadó rovata – 5. rész

„Mire figyeljek, amikor fényvédő készítményt vásárolok?

Válaszol:  Dr. Ondrej Žilínek, dermatovenerológus

Az ilyen készítményeket a védelem foka szerint soroljuk be. A krémen látható szám azt jelzi, hogy az UV-sugárzásból mennyit enged a bőrbe a termék. A 30-as faktorszámú például a sugárzás egyharmincadát, az 50-es faktorú az egy ötvenedét. A védelmet az úgynevezett szűrők biztosítják. A fizikális (ásványi) szűrők visszaverik, a vegyi szűrők elnyelik az UV-sugárzást és ezzel semlegesítik a sugárzás káros hatásait. A gyerekeknek főleg a fizikális, a felnőtteknek pedig a vegyi szűrők ajánlottak. Fontos, hogy kerüljük az illatanyagokat tartalmazó  készítményeket. A vegyi szűrők közül a leggyakoribb allergén az  avobenzón, az oxybenzón és a benzofenón-3. Legjobb, ha ismert dermatokozmetikai márkát vásárolunk érzékeny bőrre. Feltétlenül legyen rajta feltüntetve az SPF és az UVA-PF faktor. Jó, ha víz- és izzadságálló. Figyelem: a legjobb termék sem hat, ha nem megfelelő mennyiségben   kenjük be vele naponta többször a fedetlen bőrfelületet. 

„Második típusú cukorbeteg vagyok. Nyáron gyakrabban kapok gombás fertőzést. Hogyan kerülhetném el a fertőzést?”

Válaszol:  Rancsó Melinda okleveles nővér, a DôveraPomáha diabetikom munkatársa

A cukorbeteg nők esetében gyakrabban fordul elő a hüvely gombás fertőzése, ami  befolyásolhatja a nemi életet is. Minden cukorbeteg nőnek tudnia kell, hogy a rosszul kezelt diabétesznek a húgyúti szervek ismételt fertőzése és gyakori hüvelygyulladás a következménye. Nagyon fontos a vércukorszint rendszeres ellenőrzése és a nőgyógyászati szűrővizsgálat. A Candida albicans gomba a bőrön, a nyálkahártyán és a bélrendszerben telepszik meg. A szervezet belső egyensúlyának felbomlása és ellenálló képességének csökkenése kellemetlen viszketést és folyást okozhat. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy ismételt fertőzést válthatnak ki a menstruációs tamponok, a nedves fürdőruha, a forró fürdő és az illatosított szappan. A problémát az intim higiéniai készítmények használata és probiotikus kultúrákat tartalmazó élelmiszerek fogyasztása oldhatja meg. Vény nélkül vásárolhatók a gyógyszertárakban különféle lokális antimikotikumok. Súlyos tünetek esetén forduljon orvoshoz. 

Van önnek európai egészségbiztosítási kártyája?

Tájékoztat: Matej Štepiansky, a Dôvera egészségbiztosító szóvivője

Külföldi szabadság alatt is érheti baleset vagy megbetegedhet. Ezért jó, ha van európai egészségbiztosítási kártyája. Az egészségügyi intézményekben így ugyanolyan jogai és kötelességei vannak, mint a hazai betegnek. Röviden: Amit fizet az ottani  egész ségbiztosító, azt  mi fizetjük. Amit az adott országban a beteg maga fizet, azt önnek kell megfizetnie. Az európai egészségbiztosítási kártya garantálja a szükséges kezelést kórházban vagy rendelőintézetben, ha heveny állapotról van szó, például betegség, baleset, nem tervezett szülés esetén, oltáskor, műtétkor. A betegellátáshoz minden országban más arányban járulnak hozzá a betegek, s a kiadások eléggé magasak is lehetnek. Ha nem szeretne hozzájárulást fizetni, az uniós országokba történő utazás előtt érdemes utasbiztosítást kötnie. A Dôvera az ön által választott (utazási) biztosítótársaságnál erre kedvezményt biztosít.

Figyelem: míg a hazai biz- tosítókártya korlátlan ideig érvényes, az európai kártya korlátozott ideig  érvényes. Ha elveszítette vagy lejárt, és az újra nem várhat, elektronikus módon kérhet pót- bizonylatot (C111). Az Európai Egészségbiztosítási Kártya teljes értékű másolata 90 napig érvényes. A Dôvera mobil applikációján keresztül az ön és gyermekei Európai Egészségbiztosítási Kártyája mindig elérhető. (pr-ki)

Aggasztó felismerés a magas vérnyomásban szenvedőkről

Helytelen orvosválasztás és vese ellenőrzés nélkül

Rég ismert, hogy a magas vérnyomás nem fáj, az emberek lebecsülik, sokan nem is tudnak róla. A Dôvera új tényeket tárt fel a betegségről. Az egyik az, hogy sok magas vérnyomásos beteg az általános orvos helyett a kardiológust keresi fel, s közben egyszer sem vizsgálják ki a veséjüket, aminek krónikus vesebetegség, dialízis, sőt átültetés lehet a következménye. A magas vérnyomásban szenvedő beteget az általános orvos, a belgyógyász vagy a kardiológus kezelheti, ami a beteg állapotától és a társult szövődményektől függ. „Gondot okoz, hogy a kardiológiai rendelőben kezeltek egyötödét olyan betegek alkotják, akik magas vérnyomása  szövődménymentes. Róluk általános orvos  ugyanúgy tudna gondoskodni” – mondja Beáta Saal, a Dôvera elemzője.

 

Miért baj ez?

Azért, mert a kardiológusoknak így kevesebb idejük marad a súlyos esetek, például a szívelégtelenségben szenvedők kezelésére. „A szívelégtelenségben szenvedőknek legkésőbb hat héttel a kórházi kezelés után kardiológushoz kellene menniük, de ezt csak 40 százalékuk teszi meg“ – figyelmeztet Beáta Saal. Tehát ha magas a vérnyomása, de nincs semmilyen szövődménye, bízzon az általános orvosban, és kérje meg, hogy vizsgálja meg a veséjét. Elég, ha évente elvégzi a vizelet- és vérvizsgálatot. (pr-ki)

 

Tudta?

  • Minden második felnőtt szlovákiai lakosnak magasabb a vérnyomása, mint 140/90 mm/Hg.  50 százalék nem is tud róla. 
  • A diagnózis általában véletlenül derül ki.
  • Az életmódváltás, a korán elkezdett és helyes kezelés segít ellenőrzés alatt tartani a magas vérnyomást.
  • Tíz szívelégtelenségben szenvedő beteg közül kilencnek magas a vérnyomása.
  • A kezeletlen magas vérnyomás halálos: az agyiér-katasztrófák 54, az infarktusok 47 százalékát okozza, 2,5-ször nagyobb a cukorbetegség kialakulásának kockázata.
  • A magas vérnyomásban szenvedők nem túl fegyelmezettek. Évente 200 ezer körül mozog azoknak a vényeknek a száma, amit a betegek nem váltottak ki. 
  • A Dôvera 20 év feletti ügyfelei 30 százalékának magas a vérnyomása, ami 350 ezer embert jelent.  A Dôvera főleg a Linka pre zdravie segélyvonallal és rendszeres felvilágosítással segít nekik. Még több információ a dovera.sk/srdce honlapon.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?