Miért számít vonzó technológiai befektetési helyszínnek Magyarország?

pixabay

Szinte teljes az egyetértés a szakértők között abban, hogy jelenleg világgazdasági verseny folyik a világelsőségre törekvő és a még mindig vezető országok között.

A világ gazdasága az elmúlt két évtized során alaposan átalakult, ami jelentős mértékben köszönhető a technológiai fejlődésnek. Az Egyesült Államok mellett az ázsiai országok is felvették a kesztyűt és az új technológiák fejlődésében komoly eredményeket értek el. Ezért most nagyobb szeletet szeretnének a nagy közös tortából.

A nagyok párharca azonban nem jelenti azt, hogy a kisebb országok teljesen kimaradnának a dolgokból. Akár igazak a fenti állítások, akár nem, tény, hogy egy globális gazdasági átrendeződés zajlik, amelyben a kis országok számára évtizedekre, vagy talán még hosszabb időre kulcsfontosságú lehet, hogy milyen lépéseket tesznek.

Szerencsejáték vagy tudatos tervezés

Nyilván olyan sokféle folyamat zajlik jelenleg, hogy a végkimenetelt egy roulette játszma során végrehajtott pörgetéshez hasonlóan szinte lehetetlen megjósolni. A kerék javában pörög, az asztal körül pedig a tétek egyre nagyobbak.

Kérdés, hogy egy olyan kis ország, mint Magyarország hogyan tud okos lépést tenni ilyen viszonyok között. Ahogy egyébként a közép-kelet-európai térség más országaiban is látható, az egyes államok igyekeznek olyan stratégiai tervezést és olyan lépéseket tenni, amelyekkel biztosítani tudják, hogy akár egyik, akár másik oldal dominanciája esetén maradjon mozgástere.

Ugyanakkor, azt szinte teljes bizonyossággal ki lehet jelenteni, hogy nem fogja egyik fél lenyomni a másikat. Tehát, a legokosabb lépés, ha az országok az aktuális technológiai trendeket követve igyekeznek olyan feltételeket teremteni, hogy a befektetők megtalálják itt a számításaikat. 

Magyarország közkedvelt befektetési célpont

pixabay

A régióban szétnézve az látható, hogy a környező országok, tehát Lengyelország, Csehország és Románia is nagy erőkkel igyekszik megfelelni ezeknek a kihívásoknak. A jó hír, hogy Magyarország sem áll rosszul. A folytatásban néhány pontban bemutatásra kerül, miért számít az ország előnyös befektetési célpontnak.

Technológiai fejlődés

Magyarország komoly összegeket áldozott az elmúlt időszakban a technológiai versenyképesség fenntartásába és növelésébe. Jelenleg is gőzerővel zajlik az 5G hálózatok országos kiépítése, de ezen felül az is elmondható, hogy az éves GDP 6%-át teszik ki a szoftverfejlesztés által generált bevételek. 

Az állam fókuszában a technológiai szektor fejlesztése szerepel, olyan megoldások alkalmazásával, mint a fintech pénzügyi megoldások, a mesterséges intelligencia, vagy a kiberbiztonság.

Stratégiai elhelyezkedés és az üzleti környezet

Az ország az EU tagállamaként az itt letelepedő vállalkozások számára egy 440 millió lakosú piacra biztosít bejutást. A tény, hogy a keleti és a nyugati országok között helyezkedik el olyan ágazatok szempontjából is kedvezővé teszi, amilyen a szállítás, a logisztika.

Az adókulcs az EU legalacsonyabbjai közé tartozik, ezáltal a korábbi években is jelentős mértékben hozzájárult a gazdasági növekedéshez és a foglalkoztatottság növeléséhez. A munkaerő és az ingatlanárak szempontjából kedvező működési költségeket biztosít.

Az ország számos szabadkereskedelmi megállapodásnak része, amelyek jelentősen megkönnyítik az áruk és szolgáltatások mozgását és ennek árait is jelentősen csökkentik. Ilyen megállapodás az Európai Gazdasági Térség, az EU és Japán közti gazdasági partnerség, vagy az ország tagsága a Világkereskedelmi Szervezetben. 

Szakképzett munkaerő

Magyarország kifejezetten jó szakképzettségű munkaerővel rendelkezik, ami különösen elmondható a mérnöki területről. Éves szinten nagyjából 3000 informatikus diplomál valamely magyar felsőoktatási intézményben. 2022-ben az országnak több mint 80.000 profi fejlesztője volt.

Az itt működő felsőfokú oktatási intézményekről elmondható, hogy azok külön hangsúlyt helyeztek az olyan technológiákra, amelyek megfelelnek a kor digitális követelményeinek. A hallgatók olyan műszaki szakirányú képzések között válogathatnak, mint a mérnöki, az informatikai és hasonló oktatások.

A magyar egyetemek olyan programokkal várják a hallgatókat, amelyek révén felkészülhetnek az érvényesüléshez egy olyan dinamikusan fejlődő és változó ágazatban, amilyen a technológia. Számos nagyvállalatnál van lehetőségük szakmai gyakorlatra és később akár karrierépítésre is.

Technológiai startup vállalkozások

Nem csak Budapesten, de az ország számos más városában is sok technológiai területen próbálkozó startup vállalkozás található. Ezek remek indulási lehetőséget kínálnak a friss diplomás szakembereknek. 

Emellett, az olyan városokban, mint Debrecen, Szeged, vagy Miskolc, technológiai inkubátorházak is működnek. Ezek a kezdő vállalkozások számára megadhatják azt a kezdeti segítséget és tapasztalatot, amelynek révén az inkubációs időszakot követően a saját lábukon is meg tudnak állni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?