RÖVIDEN

Fischer Judit kiállítása
Pozsony. Fischer Judit Derkovits-díjas fiatal képzőművész alkotásai láthatók holnaptól a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete székházában, az intézet Kép a házban című kiállítás-sorozatában. Fischer Judit az őt körülvevő világ apró tárgyait festi meg a maguk egyszerű és banális formájában.

Fischer Judit kiállítása

Pozsony. Fischer Judit Derkovits-díjas fiatal képzőművész alkotásai láthatók holnaptól a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete székházában, az intézet Kép a házban című kiállítás-sorozatában. Fischer Judit az őt körülvevő világ apró tárgyait festi meg a maguk egyszerű és banális formájában. A leginkább gyermekrajzokra emlékeztető festmények címe és az ábrázolt tárgyi világ láttán azonban okkal merülhet fel bennünk, hogy nem véletlenszerű témaválasztással vagy amatőr hétvégi piktorral állunk szemben. (ú)

Könyvbemutató: A biciklis dervis

Dunaszerdahely. Február 7-én, csütörtökön tartják a Vámbéry Irodalmi Kávéházban Bujna Zoltán A biciklis dervis című könyvének bemutatóját. „Ha röviden szeretném összefoglalni a Vámbéry kerékpáros expedíciót, akkor a következő számadatokkal jellemezném: 80 nap, 8 ország, 385 nyeregben eltöltött óra és 11 258 kilométer, amiből 6358 kilométer és 39 200 méter szintkülönbség bringán, 4900 kilométer pedig vonaton, hajón és buszon. A puszta adatoknál és az elért céloknál azonban sokkal több volt ez. Egy út volt, amely megtanított másként gondolkodni, mert általa betekintést nyertem távoli népek kultúrájába” – vallja a szerző. A kötetet Berényi József parlamenti képviselő és Vásáry István professzor, az ELTE Török Tanszékének egyetemi tanára, a Vámbéry Tudományos Kollégium elnöke mutatja be. (ú)

Othello a Szevasz Színházban

Komárom. Február 9-én, szombaton 18 órakor tartja új bemutatóját a Szevasz Vándorszínház Magyarországon, a Jókai mozi színpadán. Shakespeare Othello című drámáját – Avagy egy gengszterváltás titkosított története alcímmel – a színház alapítója és rendezője, Gágyor Péter „aktualizálta”. A főbb szerepekben Bartha Alexandrát, Tóth Ritát, Boráros Imrét, Urmai Gábort, Crespo Rodrigót és ifj. Gábor Sándort láthatja a közönség. (m)

Újabb díj a Coen fivérek mozijának

Los Angeles. Újabb díjat söpört be szombaton a Coen-fivérek 9 Oscarra jelölt filmje, a Nem vénnek való vidék: ezúttal a producerek Darryl F. Zanuckról elnevezett díját vehették át az alkotók a Los Angeles-i gálán a legjobb játékfilm kategóriában. A Javier Bardem főszereplésével készült film korábban már az amerikai rendezők, illetve a filmszínészek díját is elnyerte. A legjobb animációs film kategóriájában a Ratatouille vitte el a díjat, míg a legjobb tv-sorozatok között az NBC 30 Rock-ja nyerte a vígjáték, a HBO Maffiózókja pedig a drámai kategóriát. Produceri díjban részesült a Discovery Channel Földbolygó (Planet Earth) című sorozata, mint a legjobb nem-fikciós televíziós program is. (mti)

Forgatókönyv Bunuelnek

Mexikóváros. Izgalmat váltott ki Mexikó irodalmi életében egy forgatókönyv, amely az 1997-ben elhunyt híres operatőr, Gabriel Figueroa hagyatékából került elő. Az eddig ismeretlen művet feltételezhetően Carlos Fuentes és Carlos Monsiváis írták az 1960-as években a Mexikóban tartózkodó Luis Bunuelnek. Monsiváis a helyi W rádiónak úgy nyilatkozott, nem emlékszik világosan, írtak-e ilyen művet közösen Fuentesszel, tény azonban, hogy számos alkalommal összejöttek Bunuellel és beszélgettek arról, hogy filmre kellene vinni a mindennapi élet néhány furcsaságát. Egy este szóba került egy paródia a zselatinról, amely az akkori mendemondák szerint függővé teszi fogyasztóját. Az élet fájdalma (El dolor de vivir) című forgatókönyv, amelyből az El Universal mexikói lap idéz, éppen ezt figurázza ki és egy akkori népszerű mexikói film alaphelyzetét fordítja ki, Bunuelhez méltó szürreális módon. (mti)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?