RÖVIDEN

Elhunyt Járóka Sándor prímás
Budapest. Életének 54. évében kedden elhunyt ifj. Járóka Sándor prímás, hegedűművész. A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett művész, aki 1995 és 1996 között a 100 Tagú Cigányzenekar művészeti vezetője volt, több mint három és fél éve kómában feküdt.

Elhunyt Járóka Sándor prímás

Budapest. Életének 54. évében kedden elhunyt ifj. Járóka Sándor prímás, hegedűművész. A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett művész, aki 1995 és 1996 között a 100 Tagú Cigányzenekar művészeti vezetője volt, több mint három és fél éve kómában feküdt. (MTI)

Colostar-koncert Kassán

Kassa. Szeptember 22-én, szombaton 20.00 órától a Colostar ad koncertet az ICCT Klubban. Pszichedélia és dub, techno és etno, a kliséket elvető poszt-pop és a hetvenes évek space rockja. A Co?lorStar a mai magyar underground szcéna egyik legegyénibb és legkorszerűbb zenekara. Ösztönös nyitottsággal és játékossággal ötvözik a stílusokat, a pörgős drum 'n' bass-től a gitárcentrikus rockon át az ambientig, egzotikussá téve mindezt némi világzenei ízzel. A koncert a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete támogatásával valósul meg. (ú)

A szép szó szlovák seregszemléje

Alsókubin. Ötvenharmadszor rendezik meg Alsókubinban a szlovák vers- és prózamondók országos seregszemléjét, a Hviezdoslavov Kubín, melynek idén lapunk is médiapartnere. A szép szó szlovák szerelmesei szeptember 26. és 29. között találkoznak, s újfent gazdag program várja a résztvevőket. A hagyományos vers és próza kategóriákon kívül a versszínpad kategóriában is bőséges a választék, hiszen 11 csoport kapott meghívást az országos döntőbe. A szakmai értékelések mellett a Kubinba látogatók számos kísérőprogram közül választhatnak: irodalmi estet rendeznek az árvai várban, Petra Janů ad koncertet, s több rendhagyó irodalmi és színházi előadásra is sor kerül. Hviezdoslav szobránál várják mindazokat, akik a költő előtt egy-egy versével szeretnének tisztelegni, de megemlékeznek a szlovák költészet egy másik jelentős alkotójáról, Miroslav Válekről is, akinek összegyűjtött versei a Kalligram Kiadó gondozásában jelentek meg. (jdj)

Óriási magyar siker a BITEF-en

Belgrád. Hatalmas, színházfalakat repesztő, sok perces ováció kísérte sikert aratott a Katona József Színház Ledaráltakeltűntem című produkciója a neves belgrádi színházi fesztiválon, az idén negyvenegyedszer megtartott BITEF-en. A Bodó Viktor rendezte, Franz Kafka A per című regényét alapul felhasználó produkciót máris a nagydíj egyik várományosának tekintik, pedig a fesztivál csak pár napja kezdődött, s szeptember 30-ig tart. A házigazdákon kívül 8 ország színházi társulatai vesznek részt rajta. (MTI)

Holokausztmúzeum Milánóban

Milánó. Rómában már épül, a milánói központi pályaudvar hírhedt 21-es számú peronján pedig hamarosan szintén holokausztmúzeum nyílik. Hatvan évvel a világégés után ezek lesznek az első emlékhelyek Olaszországban, amelyek az országból elhurcolt közel nyolcezer zsidó előtt tisztelegnek. A kutatások szerint 1943-tól a II. világháború végéig több mint 850 zsidó származású embert vagoníroztak be titokban a milánói földalatti állomáson, hogy a németországi és lengyelországi haláltáborokba hurcolják őket. Többségük nem élte túl a koncentrációs tábort. Az ő emléküket őrzi majd a 6000 négyzetméteresre tervezett múzeum, amely két éven belül nyitja meg kapuit. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?