RÖVIDEN

Juhász Katalin könyvének bemutatója
Kassa. Makacs foltok címmel jelent meg Juhász Katalinnak, lapunk munkatársának a legújabb verseskötete.

Juhász Katalin könyvének bemutatója

Kassa. Makacs foltok címmel jelent meg Juhász Katalinnak, lapunk munkatársának a legújabb verseskötete. A losonci Plectrum Kiadó gondozásában napvilágot látott, tetszetős kiállítású könyvben az utóbbi két év lírai termését nyújtja át a szerző az olvasóknak: impresszióit, az őt ért benyomások „lekottázott” változatát. A versekhez Lukács Zsolt képzőművész készített grafikákat. A Makacs foltok bemutatója ma 17 órakor lesz a Mészáros utca 35 sz. alatti Nemzetiségek Klubja és Márai Sándor Emlékszoba helyiségében, ahol Juhász Katalin és Lukács Zsolt várja az irodalomról, kultúráról szót váltani kívánó közönséget. Az est szervezője a Kassai Polgári Klub és a Magyar Közösségi Ház. (e)

Életműdíj Kovács László operatőrnek

Életműdíjjal tüntették ki Kovács László Egyesült Államokban élő magyar operatőrt a Santa Fé-i filmfesztiválon. Kovács László fényképezte 1969-ban a Peter Fonda és a rendező Dennis Hopper főszereplésével készült legendás mozit, a Szelíd motorosokat. Ismertebb munkái közé tartozik a díjnyertes Öt könnyű darab című film 1970-ből, valamint a Papírhold, a New York, New York és a Szellemirtók. Kovács László 1956-ban végzett Budapesten a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Ugyanazon év őszén korábbi osztálytársával, Zsigmond Vilmossal a forradalom eseményeit filmezték egy bevásárlószatyorba rejtett kamerával. Ezután el kellett hagyniuk az országot, Ausztriába menekültek, ahol a felvételeket filmmé dolgozták. (MTI)

Kentaurok az Astorka Színházban

Pozsony. Roman Polák rendező új darabját mutatja be Kentaurok címmel az Astorka Színház december 15-én. A szlovák színházi élet elismert személyisége ezúttal egy színházi rendezőről szóló színművet állított színpadra. Nem csupán a főhős, a kívülállók szemével sikeresnek látszó, ám komplikált magánéletű Julo életébe tekinthet be a néző, hanem a színházi kulisszák mögött folyó eseményekbe is. A rendezőt Ján Kožuch, három lányát pedig ismert színésznők, Tóbiás Szidi, Gabriela Škrabáková-Kreutz és Lucia Gažiová alakítja. (sita)

Reigl Judit képei a Tate Modernben

Budapest/London. A Franciaországban élő, nagy tekintélyű magyar kortárs festőművész, Reigl Judit két festménye gazdagítja ezentúl a londoni Tate Modern gyűjteményét. A múzeumban eddig a magyar alkotók közül Moholy-Nagy László, Kemény Zoltán és André Kertész művei szerepeltek. A múzeum tulajdonába két képe kerül: az egyik a különleges Guanó széria egy nagyméretű, 1958-62-ben készült darabja, a másik egy szintén nagyméretű, 1959-es festmény a Tömbírás sorozatból. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?