RÖVIDEN

Lopott műkincsek kiállítása
Róma. Ellopott, de az olasz rendőrség által megtalált és tulajdonosaiknak visszaszolgáltatott művészeti alkotásokból, régészeti kincsekből nyílt kiállítás Rómában, a Palazzo Incontro termeiben.

Lopott műkincsek kiállítása

Róma. Ellopott, de az olasz rendőrség által megtalált és tulajdonosaiknak visszaszolgáltatott művészeti alkotásokból, régészeti kincsekből nyílt kiállítás Rómában, a Palazzo Incontro termeiben. Az érdeklődők december 2-ig ingyen tekinthetik meg a közgyűjteményekből és magánotthonokból eltulajdonított százegynéhány alkotást, köztük nem egy mesterművet – mielőtt még azok visszakerülnének a jogos tulajdonosokhoz. A kiállításon látható egyebek között Amadeo Modigliani egyik festménye, A piros harisnyás lány, amelyet 2004-ben emeltek el egy magángyűjteményből. Számos 17. és 18. századi alkotás, etruszk vázák, antik márványszobrok is szerepelnek a Palazzo Incontro kiállításán, amelynek egyik különleges darabja az Elefántcsontarc néven ismert, elefántcsontból és aranyból készült portré, amelynek kora ismeretlen. (MTI)

Ókori temető a Vatikánban

Vatikánváros. A Vatikánban egy eddig nem látott ókori emléket tekinthet meg a látogató. A Római Birodalom idejéből származó temetőt, amely kitűnő állapotban maradt fenn, 2003-ban találták meg egy parkoló bővítésekor. A temetőben 40 sír rangos személyeké volt, többek között Néró császár dekorátoráé, további 200 egyszerű polgároké. Az előbbieket szarkofágban temették el, magát a sírt pedig mozaikokkal, freskókkal díszítették. Az októberben megnyitott ókori temetőbe a belépő 5 euróba kerül, de érdemes előre megrendelni, mivel egyszerre csak 25 embert engednek be. (MTI)

Válogatás Ligeti György műveiből

Párizs. Clear or Cloudy címen jelentette meg a Deutsche Grammophon azt a négy cd-ből álló válogatást, amely a júniusban elhunyt Ligeti Györgynek állít emléket. A Libération című francia napilap hétvégi ajánlója szerint a magyar zeneszerző szeptemberben megjelent, interneten is megrendelhető antológiája feszes és pontos portrét nyújt Ligetiről. A zeneszerző 1993 utáni művei szándékosan nem szerepelnek a válogatásban, amely nem a Ligeti-rajongóknak készült, hanem elsősorban a Ligeti zenei világával ismerkedni vágyóknak nyújt kitűnő és egyszerű segédeszközt. A szólisták között hallhatjuk Matt Haimowitzot, Alfons és Aloys Kontarskyt és Pierre-Laurent Aimard-t, valamint a Hagen Vonósnégyest és a LaSalle Kvartettet, de dirigál Claudio Abbado és Pierre Boulez is. (MTI)

Peer Gynt a piramisok lábánál

Kairó. Henrik Ibsen Peer Gyntjének a gizai piramisok lábánál rendezett előadásával végződött a nagy norvég drámaíró halálának századik évfordulójára nemzetközi előadásokkal emlékeztető Ibsen Év. Nemcsak Edvard Grieg zenéje, a modern balett és a zöld színnel megvilágított piramisok látványa tette emlékezetessé az előadást, hanem a kairói operaház zenekara is csúcsformában játszott Bentein Baardson vezényletével, és a norvég szopránénekesnő, Ann-Helen Moen kristálytiszta hangja lágy szellőként lebegett a színpad felett. A 2006-os Ibsen Év során, amelynek megrendezésében a drámaíró dédunokája, Nora Ibsen is közreműködött, 78 országban adták elő Ibsen műveit. Amikor Henrik Ibsen megírta a Peer Gynt című művét, még nem ismerte Egyiptomot, ahová csak két évvel később jutott el, hogy jelen legyen a Szuezi-csatorna megnyitásán, de a fantasztikus történetben mégis központi szerepet játszik a szfinx. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?