RÖVIDEN

Déry Tibor díj 21. alkalommal
Budapest. A magyar irodalom művelésében elért kimagasló tevékenységéért az idén négy alkotó, Barnás Ferenc, Németh Gábor, Radics Viktória és Simon Pálné Fischer Mária részesülnek a Déry Tibor Alapítvány elismerésében – mondta Réz Pál, a kuratórium elnöke. Az idei díjakat pénteken 21.

Déry Tibor díj 21. alkalommal

Budapest. A magyar irodalom művelésében elért kimagasló tevékenységéért az idén négy alkotó, Barnás Ferenc, Németh Gábor, Radics Viktória és Simon Pálné Fischer Mária részesülnek a Déry Tibor Alapítvány elismerésében – mondta Réz Pál, a kuratórium elnöke. Az idei díjakat pénteken 21. alkalommal adják át az alkotó születésének évfordulója alkalmából. Az idei elismeréseket egy négytagú kuratórium ítélte oda, Réz Pál elnökletével. Az 1894. október 18-án született, 29 éve elhunyt író emlékére létrehozott alapítvány Déry Tibor özvegyének végakaratán alapul, melyben vagyonát a magyar államra hagyta azzal a kikötéssel, hogy azt értékesítsék, és az abból származó összegek kamataiból évente jutalmazzák a kimagasló irodalmi tevékenységeket. Az első díjat – akkor még Déry Tibor jutalom néven – 1984-ben adták át. Réz Pál elmondta: nem számítanak a határok, a díj elnyerésének egyetlen feltétele, hogy a mű magyar nyelven szülessen. (MTI)

Az utolsó Faludy-kötet

Budapest. Október végén boltokba kerül Faludy György és Faludy Zsuzsa A forradalom emlékezete című könyve. A kötet, amely az 56-os szabadságharcnak állít emléket, Faludy György közéleti témájú publikációinak és gyakran nyersen őszinte lírájának ötvözete, s Faludy Zsuzsának, a szerző második feleségének írásai egészítik ki. A forradalom napjairól, Nagy Imre és társai jelentőségéről, a nemzetközi politikáról, irodalomról és közéletről szóló korabeli tudósítások a Faludy György által szerkesztett, Londonban kiadott Irodalmi Újságban jelentek meg először. Az időrendben közölt cikkek Faludyék perspektívájából rajzolják meg a kései ötvenes éveket, a Faludytól megszokott stílusbeli és tartalmi gazdagsággal. Ez a kötet az utolsó, amelyet Faludy György költő-író-műfordító még életében állított össze. (MTI)

Magyar filmek Londonban is

Budapest. Kocsis Ágnes Friss levegő és Pálfi György Taxidermia című filmje is meghívást kapott a ma kezdődő 50., jubileumi londoni filmfesztiválra. A Brit Filmintézet által rendezett filmfesztiválon 14 helyszínen, ötven ország részvételével, 300 filmet tekinthet meg a közönség. Pálfi György filmjét a hétfőn kezdődött zágrábi filmfesztivál versenyprogramja is műsorra tűzte. A horvát fővárosban zajló filmünnepen látható Bacsó Péter legendás alkotása, A tanú, valamint bemutatják Csáki László és Pálfi Szabolcs Egerszalók című dokumentumfilmjét is. A szintén ma kezdődő norvégiai filmfesztiválon is szerepelnek magyar alkotások, Bergenben. Kocsis Ágnes a Friss levegővel a fesztivál fődíjáért kelhet versenyre, és bemutatják Pálfi György két játékfilmjét is. (MTI)

II. János Pál élete rajzfilmen

Róma. Rajztrükkfilm született a néhai II. János Pál pápa életéről: a hatvanperces alkotást tegnap mutatta be hivatalosan a Vatikáni Rádió Rómában. A II. János Pál, az egész emberiség barátja című DVD fiatal korától egészen 2005. április 2-án bekövetkezett haláláig végigkíséri a lengyel születésű katolikus egyházfő életútját. Mint az Ansa olasz hírügynökség jelentette, a spanyol Cavin Cooper Productions által készített rajzfilmen a pápa naplója és ceruzája két békegalamb társaságában beszélget egymással az egyházfő életéről. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?