Romániai költők turnéja

Szeptember 23. és október 7-e között rangos román és romániai magyar költők bemutatkozására kerül sor több szlovákiai városban. Délelőttönként gimnáziumokban rendhagyó irodalomórák keretében találkoznak a diákokkal, esténként pedig az irodalom iránt érdeklődő közönséggel.

Szeptember 23. és október 7-e között rangos román és romániai magyar költők bemutatkozására kerül sor több szlovákiai városban. Délelőttönként gimnáziumokban rendhagyó irodalomórák keretében találkoznak a diákokkal, esténként pedig az irodalom iránt érdeklődő közönséggel.

A fővárosban szeptember 26-án, a Csemadok nagytermében Mircea Petean, Vasile Baghiu, Traian Stef, Ioan Petras, Király Zoltán és Hanna Bota verseivel ismerkedhetnek az irodalomkedvelők, és az újdonsült EU-tag, Románia kulturális életéről faggathatják a vendégeket. A vendégek közül Mircea Petean nem először látogat Szlovákiába, a nyáron megrendezett lukanényei írótábornak is egyik résztvevője volt.

A verseket Kinde Anamária és Balázs F. Attila fordította magyarra, szlovákra pedig Jitka Roznova, valamint Ardamica Zorán. A lefordított versekből szlovák és magyar nyelvű antológiák készülnek, amelyeket ingyen kapnak meg könyvtárak, intézmények, egyetemek.

Az irodalmi turné további állomásai: Érsekújvár, Nyitra, Nagymegyer, Komárom, Léva.

Október első hetében egy másik költő-csoport Közép- és Kelet-Szlovákiában lép pódiumra. Casian Maria Spiridon, Kinde Anamária, Angela Baciu, Szűcs László, Karácsony Zsolt és Hanna Bota Rimaszombatba, Szepsibe, Kassára, Fülekre és Losoncra látogat. Nem csupán Szlovákiában mutatkoznak be a kortárs romániai líra jeles képviselői – Miskolc, Budapest és Tatabánya is a turné állomásai lesznek.

A rendezvények házigazdái: Balázs F. Attila, Jitka Roznova és Ardamica Zorán.

A projekt szervezője a romániai Asociatia Culturala din Tinutul Homorodului és a Könyvszakmai Szövetség. Támogatója a román kulturális minisztérium. (ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?