Revizor a Tháliában

Kassa. „Ha örömet okoz önöknek, hogy lássák egy politikus vereségét – ami a valós életben ritkán fordul elő, ám ebben a drámában megvalósul – jöjjenek el a Thália bemutatójára” – invitálja szívélyesen Štefan Korenčí rendező a nézőket.

Kassa. „Ha örömet okoz önöknek, hogy lássák egy politikus vereségét – ami a valós életben ritkán fordul elő, ám ebben a drámában megvalósul – jöjjenek el a Thália bemutatójára” – invitálja szívélyesen Štefan Korenčí rendező a nézőket. A Thália Színház idei évadjának utolsó előtti bemutatójára Gogol Revizorját választotta ki Korognai Károly, a színház művészeti vezetője.

A darabot eredeti, 19. századi orosz miliőben láthatjuk majd, ám senkinek nem kell aggódnia amiatt, hogy valami avítt, idejétmúlt művet lát. A korrupció témája mindig és mindenhol aktuális, hiszen a politikusok, helyi kiskirályok nem változnak.

A vígjátéknak minősített, ám komoly végkicsengésű darab hagyományos helyzetkomikumra épül: valaki nem az, akinek hiszik. Ez a valaki, Hlesztakov, egy pitiáner dzsentriivadék, aki éppen pénzszűkében van. Az orosz kisvároska hivatalnokai azonban egyaránt attól rettegnek, hogy ellenőr, aki akár börtönbe is juttathatja őket sikkasztásaikért és a csúszópénzek elfogadásáért, ezért versengenek, hogy lekenyerezzék a „revizort”.

Štefan Korenčí rendező az eredeti csaknem harmincfős szereplőgárdát a felére csökkentette. „A történetben nem maradt más, csak az, ami a cselekményt elő?reviszi” – közölte Korenčí, aki maga végezte el a szöveg dramaturgiai változtatásait. Így a lepénzelhető hivatalnokok helyett csupán a korrupt polgármester (Pólos Árpád) és családja (Kövesdi Szabó Mária, Nagy Kornélia) praktikáiban gyönyörködhetünk majd, míg Hlesztakov (Bocsárszky Attila) lába alatt el nem kezd égni a talaj, és tovább nem áll. És akkor azok, akik addig tisztességüket, önzetlenségüket, hozzáértésüket igyekeztek bizonyítani, és ezt a látszatot némi kölcsönbe adott rubellel is megtámogatták, alaposan pofára esnek...

A „tragikus bohózat” orosz hangulatát Szőke Anita díszlete és Jana Kuttnerová-Hurtigová jelmezei teszik a nézők számára kézzelfoghatóbbá.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?