Pozsony táncol

Pozsony. Neves hazai és külföldi kortárs táncművészek, együttesek lesznek a vendégei a ma kezdődő, és ezzel jubileumi, tizedik évfolyamát nyitó Bratislava v pohybe (Pozsony táncol) elnevezésű nemzetközi fesztiválnak, amelyet az azonos nevű társulás rendez meg 1997 óta a szlovák fővárosban.

Pozsony. Neves hazai és külföldi kortárs táncművészek, együttesek lesznek a vendégei a ma kezdődő, és ezzel jubileumi, tizedik évfolyamát nyitó Bratislava v pohybe (Pozsony táncol) elnevezésű nemzetközi fesztiválnak, amelyet az azonos nevű társulás rendez meg 1997 óta a szlovák fővárosban. Ez a fesztivál a kortárs táncművészet legrangosabb rendezvénye Szlovákiában. A program idén is izgalmas élményt ígér.

A fesztivált ma este a francia Compagnie Lionel Hoche nyitja: a Plexus című produkcióban az együttes névadója, Lionel Hoche tánc és zene intenzív kapcsolatát vizsgáló szólóját láthatja a közönség, a teljes csapat pedig a Volubilis című, a barokk tánc precizitását idéző, ám mai táncnyelvet használó előadással lép színpadra. Vasárnap a Dominique Porte által létrehozott kanadai Systéme D adja elő a mások iránti tisztelet gondolatát hordozó tánchimnuszt. Május 22-én, hétfőn este – a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének közvetítésével – magyar vendégei lesznek a fesztiválnak: Kun Attila és PR-evolution Dance Company nevű csapata, akik Kassa, Besztercebánya és Rimaszombat után most a szlovák fővárosba is ellátogatnak. Előadásukban a Visible Shape (Látható forma) című produkció, Bartók Béla A csodálatos mandarin című művére készült koreográfia, valamint a néhány éve fiatalon elhunyt angol táncos-koreográfus, Jeremy James My Big Pants (Nagy nadrágom) című koreográfiája lesz látható. Május 23-án, kedden az olasz Giannalberto de Filippis és az izraeli Michal Mualem mutatja be In Between (Között) című duettjét, ezt a szlovák Anton Lachký és a spanyol Eulalia Ayguade Farro közös produkciója követi Twice Read címmel, végül a szlovák Debris Company Soliloquy című koreográfiája zárja az estet. Május 24-én, szerdán a besztercebányai Štúdio tanca táncművészei Tomáš Krivošík Muscosus és Anton Lachký Belső szem című koreográfiájával szerepelnek a fesztiválon. Az Egyesült Államokból érkező Jeremy Nelson Dance három produkciót mutat be: a férfi táncos trióra íródott Bolondok hídját, a Vacsora kettesben című duettet, valamint a Nyomatékos megsemmisítés című előadást. A táncművészeti seregszemlét május 28-án a belga Thomas Hauert ZOO nevű társulatának Walking Oscar című koreográfiája zárja.

A fesztivál színhelye az Aréna Színház, az előadások kezdési időpontja 20 óra. (me)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?