Pet Jazz – múlt és jelen

Pozsony. A Klub za zrkadlom művelődési házban rendezik ma 19 órától a Pet Jazz 2016 minifesztivált. Idén a múlt és a jelen összefonódása a téma, amelyre a szervezők a műsort felfűzték.

Pozsony. A Klub za zrkadlom művelődési házban rendezik ma 19 órától a Pet Jazz 2016 minifesztivált. Idén a múlt és a jelen összefonódása a téma, amelyre a szervezők a műsort felfűzték. Egy „majdnem világhírű” ifjú gitáros, egy swing-csapat és egy modern hangzású formáció lép színpadra.

A még mindig csak 18 éves Andreas Várady családjával 2007-ben vándorolt ki Rimaszombatból Írországba. Édesapjától tanult gitározni, sokáig az utcán zenéltek együtt, ám 13 éves korában már sztároknak kijáró felhajtás mellett játszott a londoni Ronnie Scott klubban, címlapra került a Guitar Player magazinban, és meghívást kapott a Montreux Jazz fesztiválra. Ott hallotta őt Quincy Jones, aki például Michael Jackson szólókarrierjét is elindította. „Napjainkban Andreas Várady a földkerekség egyik legtehetségesebb dzsessz-zenésze” – mondta két éve az amerikai sztárproducer. A fiatal gitárvirtuóz basszusgitáros apukájával és dobos öccsével turnézott szülőhazájában az elmúlt hetekben, ez a felállás hallható a PET Jazzen is, Radovan Tariška szaxofonossal kiegészülve, aki a modális dzsessz hazai kiválósága.

A SwinGang nevű szlovák formáció stílusa a jazz manouche, amelynek lényege a múlt minél autentikusabb megidézése, különös tekintettel Django Reinhardt korára. A két gitár–bőgő–hegedű felállást egy különleges hangszínű énekesnő, Andrea Kružliaková teszi teljessé.

Az estét a Carpet Cabinet zárja. Ez a csapat modern dzsesszt játszik, Robert Glasper vagy a Snarky Puppy stílusában. A zenekar tagjai ugyan szlovákok, de Brünnbe tették át székhelyüket, ahol szerintük inspiratívabb a légkör. (juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?