Parádés nyitány után csillogó folytatás

Berlin. Azt, hogy az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztivált, a Berlinalét 17 millió eurós költségvetéssel rendezték meg, lépten-nyomon érezni. Egyrészt azáltal, hogy világsztárok hosszú sora vonult fel már eddig is a mustra újságírók és fotósok hadával övezett vörös szőnyegén.

Berlin. Azt, hogy az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztivált, a Berlinalét 17 millió eurós költségvetéssel rendezték meg, lépten-nyomon érezni. Egyrészt azáltal, hogy világsztárok hosszú sora vonult fel már eddig is a mustra újságírók és fotósok hadával övezett vörös szőnyegén. Másrészt azáltal, hogy egész élővirág-lugasok díszítik a sztárok vonulását. Ám a biztonságra is rengeteget költenek, a nézőknek esetenként négy biztonsági ponton kell áthaladniuk, míg eljutnak az éppen kiválasztott vetítőterembe. Az eseményekről három fesztiválújság tudósítja a közönséget. Nézőkből pedig van bőven: rengetegen ácsorognak kis táblácskákkal, melyeken jelzik, milyen filmre szeretnének jegyhez jutni, nem éppen hivatalos úton.

Parádés volt a nyitány: a Rolling Stones frontembere, Mick Jagger erősítette Martin Scorsese koncertfilmjét – ezzel nyitották meg a fesztivált –, amely természetesen a banda két koncertjének felvétele, kiegészítve különböző dokumentumokkal az együttesről. Nem kevésbé csillogott a folytatás: Julia Roberts ugyan nem jött el, ám partnere a Fireflies int he Garden című filmből, Willem Dafoe „megcsillant” a berlini fényekben. Akárcsak Tilda Swinton, aki Júlia című filmjével új színt hozott Berlinbe. Ezúttal nem fennkölt arisztokrata színekben pompázik, hanem egy alkoholista antihős szerepében. Utánuk transzszibériai expresszen érkezett orosz detektívként Ben Kingsley és filmbéli partnere, Eduardo Noriega – ter?mészetesen a krimielemekben bővelkedő Transsiberian című filmjüket hozták berlini promócióra. Végül Berlint se kerülte el a nagyágyú Daniel Day-Lewis, aki a Vérző olaj című filmben nyújtott alakításáért tarol – sorra kapja a díjakat, az övé lett az Arany Glóbusz, Angliában megkapta a BAFTA-díjat, továbbá Oscarra is jelölve van. Várhatóan „lelövi” magának az Ezüst Medvét is, legalábbis ezt jósolgatják itt Berlinben. Maga a film – melyet Paul Thomas Anderson rendezett – is igen favorizált a Berlinalén, nézettségét és nép?szerűségét illetően három ankét is győztesnek hozta ki. A világjárt spanyol Cruz kisasszony nélkül sincs ma már filmes mustra. Penélope Cruz az Elegy (Elégia) című amerikai opust kísérte el: Isabel Coixet rendező mozgóképének megható története a magányról, az öregedéstől való félelemről és arról az aggódásról szól, ahogy egy magányos ember egy új szerelemmel szembesül. Cruz partnere a filmben Ben Kingsley.

A németek egyik nagy ásza, a Mindenki másképp kívánja című filmből megismert Til Schweiger is megjelent a mustrán. A német színésznek – aki Hollywoodban is megvetette a lábát, sőt rendezőként is letett egy kedves-bájos vígjátékot Mezítlábas szerelem címmel – a berlini mustra keretében adományozták az Ernst Lubitsch-díjat a Kleinohrhasen című vígjátékáért.

Természetesen nemcsak a sztárokról szól a Berlinale, a versenyprogramban és az egyes hivatalos szekciókban teljes gőzzel folyik a vetítés, és nagy az érdeklődés a filmvásár iránt is, ahol mindenki kedvére válogathat: bőséges a kínálat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?