PÁLYÁZATI FELHĺVÁS

A Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériumának Határon Túli Magyarok Főosztálya pályázatot hirdet
magyar állami ösztöndíjra, illetve rendszeres tanulmányi támogatásra a 2002/2003-as tanévben magyarországi felsőoktatási intézményekbe nappali tagozatos teljes és kiegészítő alapképzésre felvételt nyer

A Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériumának Határon Túli Magyarok Főosztálya pályázatot hirdet

magyar állami ösztöndíjra, illetve rendszeres tanulmányi támogatásra a 2002/2003-as tanévben magyarországi felsőoktatási intézményekbe nappali tagozatos teljes és kiegészítő alapképzésre felvételt nyert szlovák vagy cseh állampolgárságú, magyar nemzetiségű hallgatók számára.A pályázatot a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériuma által működtetett Határon Túli Magyar Ösztöndíj Tanács megbízásából a Szlovákiai Magyar Ösztöndíj Tanács írja ki, a Révkomáromi Agora Iroda lebonyolítói közreműködésével.Általános tudnivalók:

- A Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériuma és a Szlovákiai Magyar Ösztöndíj Tanács az ösztöndíjakkal a szülőföldi értelmiség képzését és utánpótlását kívánja támogatni.

- A Szlovákiai Magyar Ösztöndíj Tanács a pályázati elbírálás szempontrendszerét a pályázati benyújtási határidő lejárta előtt nyilvánosságra hozza. Az elbírálási pontrendszer a pályázati kiírás elválaszthatatlan mellékletét képezi.

- A határon túli magyar hallgató abban az esetben kerülhet állami finanszírozású képzésbe, ha elnyeri a Magyar Köztársaság állami ösztöndíját. Magyarországi felsőoktatási intézménybe jelentkező külföldi állampolgár, amennyiben nem részesül magyar állami ösztöndíjban, a felvételi eredményétől függetlenül kizárólag költségtérítéses képzésben vehet részt. A költségtérítéses képzésben tanulmányaikat megkezdők a későbbiek során nem részesülhetnek magyar állami ösztöndíjban.

- Az ösztöndíj a pályázót kizárólag a pályázatában szereplő, és a Szlovákiai Magyar Ösztöndíj Tanács által is javasolt intézményben, szakon és időtartam alatt folytatott tanulmányai alatt illeti meg, és nem vihető át a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériumának külön jóváhagyása nélkül más felsőoktatási intézményben, tagozaton vagy más szakon végzendő tanulmányok időtartamára.

- Az ösztöndíjat elnyerő hallgatóval a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériuma szerződést köt, amely tartalmazza az ösztöndíjas jogait és kötelezettségeit. A szerződések megkötését, az ösztöndíjazással és ösztöndíjasokkal kapcsolatos adminisztratív feladatokat és a magyarországi kapcsolattartást a Márton Áron Szakkollégium bonyolítja.

- Az ösztöndíjra pályázók a lebonyolítónak pályázati költségtérítést (pályázati díj) fizetnek.Pályázhat minden olyan szlovák állampolgárságú, a szomszédos államokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. törvény hatálya alatt álló magyar nemzetiségű személy, továbbá minden olyan cseh állampolgárságú magyar nemzetiségű személy, aki a 2002/2003-as tanévben a megadott képzési formákban, a meghirdetett szakok valamelyikére felvételt nyer valamely magyarországi felsőoktatási intézménybe.A pályázásból kizáró általános feltételek:

- Nem pályázhatnak a középiskolai tanulmányaikat Magyarországon végző és/vagy érettségi bizonyítványukat Magyarországon szerző személyek.

- Nem pályázhatnak azok a személyek, akik a felvételi vizsgán a megpályázott szakon nem érik el az államilag finanszírozott ponthatárt.

- Nem pályázhatnak azok a személyek, akik nem államilag elismert (akkreditált) intézménybe, vagy alapképzés esetén olyan szakra nyernek felvételt, amelyen nincs államilag finanszírozott képzés. (Az egyes intézményekre és szakokra vonatkozó információkat ld. a Magyarországon kiadott Felsőoktatási Felvételi Tájékoztatóban vagy a www.ofi.h- honlapon.)

- Nem pályázhatnak a magyar állampolgársággal, magyarországi bevándorlási engedéllyel, vagy ezekre irányuló folyamatban lévő kérelemmel rendelkező személyek.

- Nem részesülhetnek ösztöndíjban az adott képzési szinten nemzetközi egyezményen alapuló, vagy magyar állami, ill. közalapítványi ösztöndíjban részesülő, vagy részesült személyek.

- Nem pályázhatnak azok a személyek, akik a megpályázott szakon a 2002/2003-as tanévben nem első évfolyamos hallgatók lesznek, illetve kiegészítő képzésben nem a kiegészítő képzés első évét fogják megkezdeni.

- Nem pályázhatnak a magyarországi felsőoktatási intézménybe felvételi eljárás nélkül, átjelentkezéssel bejutó személyek.

- Nem lehet ösztöndíjért olyan főiskolai szintű szakokkal (szakpárokkal) pályázni, amelyekből a 2002/2003-as tanévben indítanak egyetemi szintű képzést.A pályázati kategóriák és további pályázati feltételek:

(A pályázásból kizáró általános feltételek mellett a pályázóknak meg kell felelniük az egyes kategóriáknál meghatározott további feltételeknek.)1. Nappali tagozatos teljes alapképzés – 20 fő

A pályázónak nappali tagozatra, állami finanszírozású képzésre kell jelentkeznie, a költségtérítéses képzésre jelentkezők nem részesülhetnek ösztöndíjban. Az ösztöndíjak odaítélésekor előnyben részesülnek a szülőföldjükhöz közel(ebb) eső intézményekbe felvételt nyert hallgatók. Szakpárokra történő jelentkezés esetén a nem ösztöndíjazott (társ)szak nem lehet szlovák és cseh nyelv, ill. magyar nyelv és irodalom.

Nem pályázhatnak azon személyek, akik olyan intézménybe nyernek felvételt, amelyekben nincs írásbeli felvételi vizsga (kivételt képeznek a művészeti képzési szakok), továbbá akik magyarországi vagy szülőföldi felsőfokú oklevéllel rendelkeznek.Meghirdetett szakcsoportok, keretszámok és a szakcsoporton belül pályázható szakok:

Agrár szakcsoport (2 fő): agrármérnöki; erdőmérnöki; kertészmérnöki; környezetgazdálkodási agrármérnöki; agrár mérnöktanári; vidékfejlesztési agrármérnök

Bölcsész szakcsoport (4 fő): filozófia; informatikus könyvtáros; kommunikáció; levéltár; művelődésszervező; pedagógia; pszichológia; régészet

Egészségügyi szakcsoport (2 fő): általános orvos; fogorvos; gyógyszerész

Gyógypedagógiai szakcsoport (2 fő): gyógypedagógiai

Műszaki szakcsoport (3 fő): építészmérnöki; építőmérnöki; földmérő és térinformatikai; gépészmérnöki; mérnök-fizikus; mérnöktanári (gépész vagy műszaki informatikai szakirány); vegyészmérnöki; villamosmérnöki

Művészeti szakcsoport (3 fő): építész; énekművész, -tanár; ének-zenetanár, karvezetés; restaurátor; színész; vizuális és környezetkultúra-tanári; vizuális kommunikáció

Természettudományos szakcsoport (3 fő): környezettudományi;

Egyetemi szintű tanári szakok: ábrázológeometria-matematika; biológia; fizika; földrajz; kémia; matematika (A megpályázott szak mellett az ösztöndíjazott hallgatónak tanulmányai alatt a tanárszakot is el kell végeznie!)

Testkulturális szakcsoport (1 fő): egészségtan-tanári; testnevelőtanár-gyógytestnevelő tanár; testnevelőtanár.2. Nappali tagozatos kiegészítő alapképzés – 5 fő

Azok a magyarországi főiskolai diplomával rendelkező, korábban állami finanszírozásban résztvevő személyek jelentkezhetnek, akiknek diplomáját nem lehet egyenértékűsíteni, szülőföldjükön nincs lehetőség a kiegészítő képzés elvégzésére, és ezért kétéves kiegészítő alapképzésen egyetemi diplomát kívánnak szerezni. A magyarországi főiskolák kihelyezett tagozatain végzett hallgatók előnyben részesülnek.A pályázatokat 2002. július 19-től lehet benyújtani.

A pályázatok beadásának és postai beérkezésének határideje : 2002. augusztus 1., 17 óra(A pályázat benyújtásával a pályázónak nem kell megvárnia a hivatalos értesítés kézhezvételét felvételi eredményéről, mivel a pályázati adatlapon lehetősége lesz felhatalmazni az Országos Felsőoktatási Felvételi Irodát, hogy felvételi eredményét soron kívül a pályázat lebonyolítását végző Révkomáromi Agora Iroda illetékes munkatársához továbbítsa.)A pályázó a pályázaton való részvétellel elfogadja a következőket:

- Kizárható az a pályázó, aki az adatlapon valótlanságot állít vagy tényt elhallgat.

- Az értékeléshez pontosítás, további adat, információ, dokumentum kérhető, amely csatolható a pályázathoz.

- A pályázatokról a döntést és a döntés alapelveit a Szlovákiai Magyar Ösztöndíj Tanács és a Határon Túli Magyar Ösztöndíj Tanács javaslatának figyelembe vételével a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériuma hozza meg, a döntés minden pályázóra nézve kötelező.

- Az elnyert ösztöndíj nem folyósítható, amennyiben a pályázó nem írja alá a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériumával az ösztöndíjszerződést. A megítélt ösztöndíj felfüggeszthető vagy megvonható, amennyiben az ösztöndíjazott nem teljesíti vagy megszegi az ösztöndíjszerződésben vállalt kötelezettségeit.

- A megkötésre kerülő ösztöndíjszerződés szerint az ösztöndíjas hallgató köteles a tanulmányainak befejezését követő 1 éven belül visszatérni szülőföldjére, amenynyiben ezt nem teljesíti, köteles visszafizetni a folyósított ösztöndíj kamatokkal megnövelt összegét. Ez alól a kötelezettség alól kivételes esetben, kellő indokok alapján az oktatási miniszter adhat mentesítést. Továbbá az ösztöndíjas hallgató köteles részt venni a szakkollégiumi képzésben.

- A pályázaton ösztöndíjat nyert hallgatók névsora nyilvános.

- A pályázati elbírálás során vélelmezett jogsértés vagy az elbírálási szabályrendszer megsértése esetén a pályázó a Határon Túli Magyar Ösztöndíj Tanácshoz fellebbezhet. A Határon Túli Magyar Ösztöndíj Tanács döntésével szemben fellebbezésnek nincs helye.A pályázatokat személyesen vagy – ajánlott küldeményként – postai úton kérjük eljuttatni az alábbi címre:

Révkomáromi Agora Iroda

Tiszti Pavilon

945 01 Komárom (Komárno)

P.O. Box 71Az érdeklődők az alábbi címeken és telefonszámokon kaphatnak további részletes felvilágosítást az ösztöndíjpályázatról, a pályázati adatlapról (mely beszerezhető lesz ugyanitt), valamint az ösztöndíjszerződésről:- Révkomáromi Agora Iroda

94501 Révkomárom (Komárno), Tiszti Pavilon

Tel./Fax: +421-35-77-13-841

E-mail: [email protected]

- Pozsonyi Agora Iroda

81103 Pozsony (Bratislava), Klariska (Klarisszák u.) 7.

Tel./Fax: +421-2-544-10-411

E-mail: [email protected] Szlovákiai Magyar Ösztöndíj Tanács a Révkomáromi Agora Irodához határidő után beérkezett ill. a formailag hibás és hiányos, pontatlanul vagy olvashatatlanul benyújtott pályázatokat nem veszi figyelembe.

A pályázat eredményéről szóló írásos értesítés a Határon Túli Magyar Ösztöndíj Tanács döntését követően 7 napon belül postai feladásra kerül.A pályázat lebonyolításának adminisztratív költségeire 200 Sk öszszegű pályázati költségtérítést kell az alábbi folyószámlaszámra befizetni:

Komárom:

Agora 2001 s .r. o.

Elektrárenská 2

Slovenská sporiteľňa,

211222287/0900A pályázati díj befizetését igazoló csekkszelvény, illetve a banki átutalást bizonyító igazolás másolatát a pályázathoz csatolni kell.Felhívjuk a magyarországi felsőoktatási intézményekbe felvételizők figyelmét, hogy a magyarországi tanintézetekbe a jelentkezési lapok benyújtásának végső határideje: 2002. március 1. A jelentkezési lapok csak magyarországi nyomtatványboltokban vásárolhatók meg.A magyarországi felsőoktatási intézményekbe jelentkező diákoknak egyéni eljárás során célszerű igazolást kérniük arról, hogy középfokú végzettségük egyenértékű a magyar érettségi bizonyítvánnyal. Az igazolással kapcsolatban részletes felvilágosítást az Oktatási Minisztérium Ügyfélszolgálati Irodájában (1055 Budapest, Szalay u. 10-14., tel: 00-36-1-473-7755 vagy 00-36-1-473-76-70) kaphatnak.A Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériuma által határon túli magyarok számára meghirdetett további ösztöndíj kategóriák (egyéb posztgraduális ösztöndíjak, részidős képzés, szülőföldi ösztöndíjak stb.) a 2002. év folyamán a későbbiekben kerülnek kiírásra.

Pályázni a Révkomáromi és a Pozsonyi Agora Irodában 2002. április 15-től beszerezhető, és az Internetről (www.agorairoda.net) is letölthető pályázati adatlapon lehet. A pályázati adatlap tartalmazza a pályázathoz kötelezően csatolandó, valamint a csatolható mellékletek, dokumentumok részletes listáját (személyazonosság, nemzeti hovatartozás [Magyar igazolvány vagy az arra vonatkozó igénylés másolata, stb.], tanulmányi eredmények, tudományos és szakmai tevékenység igazolása stb.).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?