PÁLYÁZATI FELHĺVÁS

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma ösztöndíjas pályázatot hirdet a 2004-es évre határon túli magyar írók, irodalmárok részére, akik szépirodalmi vagy kritikai munkájukhoz kérnek támogatást.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma ösztöndíjas pályázatot hirdet a 2004-es évre határon túli magyar írók, irodalmárok részére, akik szépirodalmi vagy kritikai munkájukhoz kérnek támogatást. Az ösztöndíj célja, hogy a tehetséges fiatal határon túli magyar íróknak, irodalmároknak támogatást nyújtson a pályakezdéshez, illetve – korosztálytól függetlenül – kedvező feltételeket teremtsen a magas színvonalú alkotótevékenységhez. A Határon Túli Magyar Irodalmi Ösztöndíjak rendszere – műfaji megoszlás szerint – az alábbi ösztöndíj-kategóriákból áll:

Székely János ösztöndíj – költészeti és drámaírói ösztöndíj. Ösztöndíjban részesülhet: évente 6 fő. Az ösztöndíjak 50%-át a pályázat elbírálásakor a 30. életévüket be nem töltött alkotók kapják.

Gion Nándor ösztöndíj – prózaírói ösztöndíj. Ösztöndíjban részesülhet: évente 4 fő. Az ösztöndíjak 50%-át a pályázat elbírálásakor a 30. életévüket be nem töltött alkotók kapják.

Schöpflin Aladár ösztöndíj – kritikai ösztöndíj a határon túli magyar kritikusok részére az 1990-től kezdődően megjelent határon túli magyar irodalmi művek értékelésére. Ösztöndíjban részesülhet: évente 4 fő. Korhatár: az ösztöndíjak 50%-át a pályázat elbírálásakor a 30. életévüket be nem töltött alkotók kapják.

Benedek Elek ösztöndíj – ifjúsági regény-, mese-, bábjáték- és gyermekszíndarab-írói ösztöndíj. Ösztöndíjban részesülhet: évente 4 fő. Korhatár nincs.

Az ösztöndíj bruttó összege 2004-ben 60.000 Ft/hó, és 10 hónapra szóló programmal lehet megpályázni; ösztöndíj-kategóriánként legfeljebb három alkalommal nyerhető el. Ugyanazon személy egy évben csak egy kategóriában részesülhet ösztöndíjban! Az elbírálás határideje a beadás határidejétől számított legfeljebb 40 munkanap. Az ösztöndíjat elnyerő pályázóknak vállalniuk kell, hogy az ösztöndíj lejártakor egy kb. 20–30 flekkes, az ösztöndíj elnyerése előtt nem publikált szépirodalmi művel, tanulmánnyal adnak számot a támogatás idején végzett munkájukról, részt vesznek egy – a NKÖM által megjelölt – nyilvános kulturális rendezvényen, hozzájárulnak a beszámolóként beadott mű egyszeri publikálásához, továbbá az ösztöndíj ideje alatt keletkezett művek publikálásakor feltüntetik a támogató és az általa folyósított ösztöndíj nevét.

A pályázati kérelemhez csatolni kell: 1. a kitöltött pályázati adatlapot és a nyilatkozatot; 2. szakmai önéletrajzot (fel kell benne tüntetni, ha a meghirdetett időszak alatt pályázott vagy elnyert más magyarországi vagy külföldi támogatást, ösztöndíjat); 3. publikációs jegyzéket; 4. részletes munkatervet. Nem kötelező, de hasznos lehet a szakma elismert képviselőinek ajánlása. A pályázati adatlap és a nyilatkozat beszerezhető a Nap Kiadóban (929 01 Dunajská Streda, nám. Slobody 1203.), a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma ügyfélszolgálati irodáján, valamint lehívható a NKÖM honlapjáról (www.nkom.hu).

A pályázatokat az alábbi címre kérjük elküldeni: Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, Nemzeti és Etnikai Kisebbségek Főosztálya, 1410 Budapest, Pf. 219. A postára adás határideje: 2004. április 30. Kérjük a borítékra ráírni: „Határon Túli Magyar Irodalmi Ösztöndíjak” – a megpályázott ösztöndíj-egység megjelölésével. A pályázat elektronikus úton is elküldhető az alábbi címre: monika.nyul @nkom.gov.hu (Az elektronikus úton beküldött pályázatok esetében a „Tárgy” rovatban kérjük megjelölni a megpályázott ösztöndíj-kategória nevét!)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?