Osztrák választási krimi

Bécs. Választási krimihez kezdett tegnap délután hasonlítani az osztrák elnök-választás 2.

Bécs. Választási krimihez kezdett tegnap délután hasonlítani az osztrák elnök-választás 2. fordulója: röviddel az urnazárás után Norbert Hofer, az Osztrák Szabad-ságpárt jelöltje vezetett, ám nem egész egy óra után minden megváltozott, az újabb részeredmények szerint a zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen és Hofer is 50,0 százalékot ért el. Lapzártáig nem lehetett tudni, ki lesz az új államfő.

Az április végi első forduló után tegnap tartották Ausztriában az államfőválasztás második fordulóját, amely rendkívül szoros és izgalmas volt; a szavazók két jelöltre adhatták le voksukat. A hivatalos urnazárás után ismertették az első részeredményeket: Norbert Hofer a szavazatok 50,9 százalékát, míg a másik jelölt, a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen a szavazatok 49,1 százalékát szerezte meg. Később megfordult az eredmény, 50,1 százaléka volt Van der Bellennek, 49,9 Hofernek. A harmadik exitpool szerint teljes patthelyzet alakult ki. Végleges eredmények mára várhatók, amikor a levélben leadott szavazatokat is összeszámolták. A második fordulóban többen mentek el szavazni, mint az elsőben, a részvételi arány 72,5 százalék volt.

Az már az első fordulóban eldőlt, hogy a választásnak történelmi jelentőségű eredménye lesz, hiszen most először nem az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) vagy az Osztrák Néppárt (ÖVP) soraiból került ki a szövetségi elnök. Az április 24-én tartott fordulóban ugyanis a hat induló közül Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) államfőjelöltje nyert, második pedig a zöldek által támogatott induló, Alexander Van der Bellen lett.

A politikai elemzők szoros eredményre számítottak. A Gallup intézet egy héttel a választás előtt tett közzé közvélemény-kutatást, amely szerint Norbert Hofer a szavazatok 49–57, Van der Bellen a voksok 43–51 százalékát szerezhette meg. Több médium és közvélemény-kutató intézet azonban úgy döntött, hogy nem közöl kutatási adatokat a második forduló előtt. A szakértők a közvélemény-kutatók óvatosságát azzal indokolták, hogy az első forduló eredményeit, Norbert Hofer jelentős előnyét egyik intézet sem tudta előre jelezni.

Az osztrák államfő az egyetlen olyan állami méltóság, akit demokratikusan és közvetlenül választanak. Az elnöknek leginkább reprezentatív szerepe van, gyakorlatilag nem avatkozik bele a belpolitikai történésekbe. A jelenlegi államfő, a szociáldemokrata Heinz Fischer 2004 óta tölti be tisztét. Legutóbb, 2010-ben mintegy 80 százalékos támogatottságot ért el. Fischer mostani hivatali ideje 2016. július 8-án jár le, az új államfőt ekkor iktatják be hivatalába. Az osztrák szövetségi elnök mandátuma hat évre szól és csak egyszer újítható meg. (MTI, ORF)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?