Örvénylő folyón át ível a híd

Számomra az idei év hazai meglepetészenekara a komáromi illetőségű, szimpatikus nevű Kerecsen. A társaság 2004-ben alakult és 2005-ben jelentette meg „...örvénylő folyón át ível a híd” című demóját. A bandát Gáspár „Hangya” Krisztián – basszusgitár, vokál, Tokár Gábor – dob és Varga Zsolt – ének, gitár alkotják.

Számomra az idei év hazai meglepetészenekara a komáromi illetőségű, szimpatikus nevű Kerecsen. A társaság 2004-ben alakult és 2005-ben jelentette meg „...örvénylő folyón át ível a híd” című demóját. A bandát Gáspár „Hangya” Krisztián – basszusgitár, vokál, Tokár Gábor – dob és Varga Zsolt – ének, gitár alkotják.

A hét számot tartalmazó anyag a magyar hard rock legjobb hagyományait követi, modern hangzásvilágra építve. Keverednek rajta a húzós, keményebb tempók a lírai, lebegős részekkel. A néha eklektikusnak tűnő, népies motívumokkal is elegyedő megoldások a végére mindig kerek egésszé állnak össze. A lemezt indító Fényutazás elemi energiával szabadul a hallgatóra, akár egy páncéloshadosztály. Aztán egy ritmusváltás után instrumentális részhez érünk, hogy némi wah-pedálos gitárszóló után az eredeti energikus tempóban érjen véget a dal. Ezt Az álmomban láttalak népies motívumai követik. Akusztikus kezdés, majd bivalyerős gitárszóló. Nagyon feelinges nóta! A Mementó visszafogott tempójú, vasbordájú, lelket horzsoló dal. Szövege a 2004. decemberi magyarországi népszavazásra utal. A Talán még mindig nem késő stílusok közötti utazás. Folkrockos témákra épülő a Három éjjel, az egyik kedvencem. Sötét, borongós hangulatú a Kali Juga, nagyon jól kitalált akusztikus részekkel. Az utolsó, a Tescania, a fogyasztói társadalom elé tart görbe tükröt, két kiváló gitárszólóval, némi Gary Moore beütéssel, á la Ower The Hills And Far Away.

A zene és a szövegek, melyek Zsolt „kigyúrt hangorgánumán” szólalnak meg, szépen kiegészítik egymást. A szövegekre külön felhívnám a figyelmet, mivel az igényes zenéhez valóban igényes szövegek társulnak. Ne gondoljon senki ökölrázós rockindulókra, sem teljesen elvont szürrealista képzavarokra, melyekről már a szerzők sem tudnák megmondani, mit is takarnak. Sokkal inkább elgondolkodtató képzettársításokra, melyek a megszólítottság érzését keltik a hetvenes-nyolcvanas évek magyar rockzenéjén felnőtt hallgatóságban, anélkül, hogy a plagizálás csapdájába esnének. A dalok főleg a színes gitárjátékra épülnek, amihez precízen kidolgozott basszus és dobtémák kapcsolódnak. Aki nem hiszi, járjon utána; zenei ízelítő, illetve kapcsolat a www.kerecsen.com honlapon található. (-la-)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?