Óriásfreskó restaurálása

Würzburg. Restaurátorok dolgoznak a világ legnagyobb, összesen 677 négyzetméteres összefüggő mennyezeti festményén, a világörökség részét képező, németországi Würzburg rezidenciájának lépcsőfeljárója feletti Tiepolo-freskón.

Würzburg. Restaurátorok dolgoznak a világ legnagyobb, összesen 677 négyzetméteres összefüggő mennyezeti festményén, a világörökség részét képező, németországi Würzburg rezidenciájának lépcsőfeljárója feletti Tiepolo-freskón.

Tiepolo mintegy 250 éve alkotta meg művét, részben freskó-technikával, azaz nedves vakolatra hordva, részben pedig secco-festéssel, száraz alapra. Témája allegória az akkor ismert négy földrészről, Európáról, Ázsiáról, Afrikáról és Amerikáról. A mester annak idején „flottul, biztos kézzel és gyorsan” alkotta meg művét – állítják a prospektusok. A restaurálás a nedvesség okozta károsodások miatt vált szükségessé. Ez részben páralecsapódásból adódott, nagyobbrészt azonban „történelmi gyökerű”.

A pusztító 1945-ös bombatámadás után Würzburg ugyanis csaknem teljesen leégett. A tűzoltók akkor köbméterszámra locsolták a vizet a rezidenciára. Lentről a károk csak alig látszanak. A nedvesség azonban sok helyen sóvirágok megjelenéséhez vezetett. Ezek néhol fehér fátyolként vonják be a felületet, máshol sötétebb foltokként éktelenkednek. Penészgombák is képződtek, a festékréteg kérge néhol elgipszesedett, és a festék részben el is válik a vakolattól.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?