Nagy, messzi élet utáni sóhaj

Komárom. Az idei évad második bemutatójára készül a Jókai Színház társulata. Ma este hét órakor mutatják be Szép Ernő Patika című színművét Verebes István rendezésében.

Szvrcsek Anita és Tyukodi SzabolcsDömötör Ede felvétele „Három felvonás, melynek finom anyaga csak ennyi: egy vidékre került patikussegéd az »élet«, az »igazi élet«, a »nagy, messzi élet«! – az »álmok« után sóhajt... S a második felvonás egy szép jelenetében elmondja az elmondhatatlant... Hogy mi az, ami előtte világít, ami részegíti...” – írta a Patikáról Füst Milán a Nyugatban 1920-ban.

A komáromi Patika főszereplői Tyukodi Szabolcs (Balogh Kálmán, a patikussegéd) és Szvrcsek Anita (Patikusné). „Nem mondhatnám, hogy kifejezetten egyívásúak lennénk. Mármint én és a Patikusné. Illúzióvesztésben természetesen többször is volt részem. De nem hagytam, hogy a csömör, az unalom és a romlott fásultság sara süllyesszen és méltatlanul bekebelezzen – csomagoltam, s bár nyögve, de továbbálltam. Kihívás volt viszont az én lobogó, vibráló habitusom rezgésszámát csökkenteni és a szögletességemet gömbölyűre finomítani, visszafogottnak lenni” – nyilatkozta a színésznő az előadás kapcsán. Arra a kérdésre pedig, hogy szerinte mi a boldogság, Szvrcsek Anita így válaszolt: „Nem tudom. Talán nem kell keresni. Észre kell venni. Ezt nekem is tanulnom kéne. A szó cuppogó értelmében még nem voltam boldog.”

A Patika főszereplője Balogh Kálmán patikussegéd. Alakítója, Tyukodi Szabolcs Kolozsvárról érkezett, harmadik évadát kezdte az idén a komáromi társulatnál. Bevallása szerint Balogh Kálmán az eddigi legkomolyabb színészi feladata a Komáromi Jókai Színházban. „Sok a közös bennünk, de szerintem ez a szerep mindünkről szólhat. Mert mindannyian a boldogságot hajszoljuk a magunk módján. Persze, sokan eveznek abban a hajóban is, melyben Balogh Kálmán. Nőtlenül, reménytelen szerelemben, egy olyan közegben, ami kiüríthet egy embert” – vallotta a szerepről a színész, aki már többször dolgozott Verebes István rendezővel. Legutóbb idén nyáron, a Hyppolit, a lakáj budapesti előadásában.

A ma este bemutatásra kerülő Patika főbb szerepeit Mokos Attila (Patikus), Molnár Xénia (Dudinszkyné), Horányi László m.v. (Dudinszky), Pőthe István (Kovács), Hajdú László Szabolcs (Borgida), Ropog József (Túri), Tóth Tibor (Papp Ferke), Manases István (Jóvér Jani), Holocsy Katalin (Kati), Olasz István (Fekete), Mák Ildikó (Ignácné), Nagy László (Ignác), Bernáth Tamás (Juki), Balaskó Edit (Rebeka) alakítja.

A produkcióban fellép idősebb Kovács József és zenekara. A Patika díszleteit Kis Kovács Gergely m.v., jelmezeit Gadus Erika m.v. tervezte.

„Mi lehet nagyobb tragédia életünk keserű komédiáiban, mint a feneketlen illúzióvesztés?! Merthogy számomra erről üzen Szép Ernő Patikája, arról, hogy itt, ezen az Európa és Ázsia közé beszorított senki földjén száz-százötven éve várunk valamire, ami sohase jön el, vagy ha eljön, a maga módján épp oly mocskos, épp oly züllesztő, épp oly alávaló, mint az azt megelőzően várt, és szintén elfajzott és végigszenvedett korszakok” – írja a Kulisszák című színházi lap friss számában Verebes István rendező, aki írása végén hozzáteszi: „Szép Ernő ebben a darabjában egyetlen szót nem ír »a társadalomról«, »a hatalomról«, mégsem akadt kezembe mostanság időszerűbb tragikomédia, mint a »Patika«. No, ezért fogtunk neki itt Komáromban...!”

A végeredmény ma estétől látható a Komáromi Jókai Színházban, ahol december folyamán még hatszor látható Szép Ernő színműve.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?