Múzeumok éjszakája Pozsonyban

Pozsony. Az ország 65 váro-sából 106 intézmény (80 múzeum és 26 galéria) kapcsolódik be a Múzeumok és galériák éjszakája projekt-be, amelyre szombaton várják a látogatókat. A eseményhez csatlakozó kiállítóhelyek meghosszabbított, éjszakába nyúló nyitvatartással fogadják a közönséget.

Pozsony. Az ország 65 váro-sából 106 intézmény (80 múzeum és 26 galéria) kapcsolódik be a Múzeumok és galériák éjszakája projekt-be, amelyre szombaton várják a látogatókat. A eseményhez csatlakozó kiállítóhelyek meghosszabbított, éjszakába nyúló nyitvatartással fogadják a közönséget. A fővárosban 27 intézmény kínál érdekes, élvezetes, hasznos és tanul-ságos programokat.

Gabriela Podušelová, a Szlovák Nemzeti Múzeum főigazgatójának helyettese szerint azért fontos ez az esemény, mert ilyenkor a közönség beleláthat abba, hogy a múzeumok nemcsak kiállítási (közművelődési), hanem sokféle más, tudományos tevékenységet is folytatnak. Elsődleges feladatuk ugyanis a kulturális javak folyamatos gyűjtése és feldolgozása, valamint a gyűjtemények állagának védelme. A Múzeumok éjszakáján nem csak az állandó és időszaki kiállítások megtekintésére nyílik lehetőség. Az érdeklődők bepillanthatnak a gyűjteményraktárakba is; különféle bemutatókkal, foglalkozásokkal és előadásokkal a gyűjteményállománnyal végzett munka is feltárul előttük valamelyest. A projekt népszerűségét bizonyítja, hogy a tavalyi Múzeumok éjszakáján a nemzeti múzeumnak 8500 látogatója volt.

Utazás Albatrosszal

Sétánkat attraktív helyen, a Közlekedési Múzeumban kezdjük, ahol veterán automobilokban és vasúti szerelvényekben gyönyörködhetnek a látogatók. Ezen a napon kuriózumként bemutatják a múzeum legrégebbi, féltve őrzött darabját is, egy 1900-ban készült Ariel motoros triciklit. „Üzembe helyezik” az Albatrosz gőzmozdonyt, és egy különleges kollekciót is bemutatnak olyan tárgyakból, amelyek defektet okoztak. A sérült gumiabroncsokból kiszedett „bűnös eszközöket” négy évtizeden keresztül egy somorjai autóműhely szerelője gyűjtötte.

A fekete özvegy csípése

A Szlovák Nemzeti Múzeum Vajanský rakparti főépületébe A pókok és a skorpiók világa című, Európát járó vándorkiállításra azért is érdemes betérni, hogy leküzdjük félelmeinket. Terráriumba zárt több mint negyven élő egyedet figyelhet meg a látogató, köztük az egyik legmérgesebb pókot, a fekete özvegyet (Latrodectus mactans), a legnagyobb madárpókfaj egyikét, a Theraphosa stirmit vagy a világ egyik legnagyobb termetű skorpiófaját, a császárskorpiót (Pandinus imperator).

Ugyanitt hasznos ismeretterjesztő előadásokat is érdemes végighallgatni. Fedor Čiampor virológus szakorvos a támadó új vírusokról beszél (15.00). A génrégiók vizsgálata során szerzett új ismeretekre irányítja rá a figyelmet Ivona Kautmanová Barcoding – Az élet vonalkódja című értekezése (18.00). Patrik Baxa elődadása A Szent Márton-dóm tornyát díszítő Szent Korona másolata körüli legendákról és titkokról szól (16.00).

Klasszikustól a kortársig

A Szlovák Nemzeti Galériában A németalföldi festészet című kiállítás nyolc szekcióba osztott kb. száz műalkotással vezet végig a 16. és a 17. század németalföldi festészetén, bemutatva a korszak technikáit, alkotóit, iskoláit és kedvelt témáit. 21-től 22 óráig kurátorok vezetik végig a látogatókat a kiállításon.

A Kunsthalle – Művészetek Háza Félelem az idegentől című nemzetközi kiállításának témája a migránskérdés. A kiállító hazai, cseh, német, osztrák, román és lengyel művészek olyan, kortárs eszközökkel megfogalmazott alkotásokkal vannak jelen a tárlaton, amelyekkel a migrációra, a migrációs válságra, válsághelyzetekre reagálnak. 16 és 20 órától lektori kísérettel nézhető meg a tártat.

A Színházi Intézet Múzeuma erre az alkalomra készítette el Kis múzeum nagy gyűjteménnyel című bemutatóját, melyen ritkán látható jelmezeket, kellékeket és bábokat állít ki.

Hasznos tudnivalók

A Múzeumok és galériák éjszakáján érvényes belépőjeggyel ez évben is igénybe vehetők a projekt logójával ellátott Blaváčik turistabuszok. Az egyes fővárosi múzeumokat és galériákat összekötő útvonalakon retro villamos, trolibusz és autóbusz is közlekedik, ezekre is felszállhatnak a múzeumlátogatók. Belépőjegyet csak egy helyütt kell váltani, az érvényes a többi helyszínen is. A jegy ára 2 euró. Az utolsó belépés időpontja 23.00. A teljes program megtalálható a www.nocmuzei.sk honlapon.

A Múzeumok és galériák éjszakája vidéki programjai az 5. oldalon olvashatók.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?