Mostoha sorból lép most elő

Csaknem tizenöt évvel a rendszerváltás után, amióta a szlovákiai mozik alig játszottak kelet-európai filmeket, az amerikai szuperprodukciók unalmassá vált áradata mellett végre változni látszik a helyzet. Jeles lengyel rendezők idén és tavaly bemutatott alkotásaiból kínál három napra szóló válogatást a pozsonyi Lengyel Intézet, valamint a Barok és a Continental Film.

Michal Zebrowski szerepet kapott Wajda új filmjében isMiloš Fikejz felvételeBár a lengyel filmgyártás az elmúlt tizenöt év alatt sem stagnált, Szlovákiába inkább csak a híre jutott el ennek. Főleg fesztiváltudósításokból, televíziós híradásokból. Legutóbb például Robert Glinski Szia, Tereska! című filmje gyűjtött díjakat a világban, köztük Karlovy Vary fesztiválján. De íme, még a legragyogóbb díj is kevésnek bizonyult ahhoz, hogy a forgalmazók megvegyék a filmet, így aztán a divattervezői pályáról álmodó, nehéz életű kamaszlány sorsát, akit varrodabeli barátnője tanít meg lopni, hazudni és fiúzni, inkább csak a tévécsatornák műsoraiból csemegéző, eredeti ízekre vágyó nézők ismerhetik. Mellesleg épp Glinski nyilatkozta nemrég: „A lengyel filmgyártás helyzete jelenleg igen nehéz, mivel Lengyelországban nincs állandó finanszírozási rendszer. Sem állami, sem televíziós támogatással nem számolhatnak az alkotók.” Az utóbbi évek három jelentős (történelmi) filmje is idegen pénzekből, külföldi támogatással jöhetett csak létre. A szlovák forgalmazók azonban ezeket az alkotásokat sem vették meg. Andrzej Wajda, Jerzy Hoffman és Filip Bajon nagy költségvetésű és magas (lengyelországi) nézettséget elért rendezéseit így aztán nálunk kevesen láthatták. A Duna Televízió jóvoltából szerencsére a Pan Tadeusz és a Tűzzel-vassal is házhoz jött, a Tavaszelő bemutatása azonban még várat magára. A Tűzzel-vassal létrehozásához Jerzy Hoffmannak 16 millió dollárra volt szüksége, amelyet lengyel és nemzetközi bankok, cégek, magánbefektetők és különböző biztosító társaságok adtak össze. Ez a XVII. századi lengyel-ukrán-orosz, „vadkeleti” történet sem a színészek teljesítményében, sem a díszletekben, sem a kosztümökben, sem a csatajelenetekben nem maradt el a hollywoodi szuperprodukciók mögött. Látta is vagy hétmillió ember, ami hatalmas közönségsiker Lengyelországban. De ugyanez elmondható a Wajda rendezte Pan Tadeuszról is, amely Adam Mickiewicz elbeszélő költeménye (!) alapján született. Költségvetése ugyan „mindössze” hárommillió dollár volt, nézőinek száma azonban még a hétmilliót is meghaladta. Filip Bajon az első világháború után vérben és könnyben újjászülető Lengyelország családi krónikáját vitte filmre a Tavaszelővel, Hoffman és Wajda alkotásával azonban nem tudta felvenni a versenyt, hiszen maga a film alapjául szolgáló regény, Stefan Zeromski alkotása is elmarad Henryk Sienkiewicz és Adam Mickiewicz regénye mögött. Nem jutott el hozzánk Jerzy Kavalerowicz tizennyolc millió dollárból forgatott Quo vadisa sem, amely Sienkiewicz Nobel-díjas regénye alapján készült. Minden bizonnyal ehelyett kaptuk meg Ridley Scott Gladiátorát, amely témájában ugyan nem hasonlítható a Quo vadishoz, időkeretében és képi látványvilágában azonban igen.

És ez csak négy film a sok közül, amelyektől az elmúlt tizenöt év során megfosztatott a hazai néző. Hogy 2003 őszén hol tart a lengyel filmgyártás, azt csak most, november 24-e és 27-e között tudjuk meg, amikor a Varsó-Pozsony elnevezésű rendezvényen az idei és a tavalyi lengyel termés legsikeresebb alkotásait láthatjuk.

Jan Jakub Kolski nevét azok ismerhetik, akik hallottak korábbi, Meszsze az ablaktól című alkotásáról, amely a cseh Jan Hřebejk rendezte Élet mindenáron-nal (Musíme si pomáhať) rokon. A második világháború évében egy lengyel házaspár (Hřebejknél természetesen egy cseh pár) befogad egy zsidó nőt (Hřebejknél egy zsidó fiút), aki a férfi főhőstől gyereket szül (Hřebejknél a nő hálózza be eme célból a fiút). Kolski új filmje, a Pornográfia (ez lesz a szemle nyitó darabja november 24-én, este fél kilenckor az alkotók részvételével) Witold Gombrowicz műve alapján készült. A történet 1943-ban játszódik vidéki miliőben, ahová a két főhős, Fryderyk, a rendező és Witold, az író meghívásra érkezik, s bár a háború vihara még messze jár, kettőjük fölött már különös villámok cikáznak.

Egy tízéves kislány a hőse Andrzej Jakimowski Figyelj csak! című filmjének. Kínokkal teli otthoni élete elől egy elhagyott birtokra menekül, ahol éjjeliőrként dolgozó egykori tanítója mellett talál vigaszra. Krzysztof Zanussi Kiegészítés című alkotásának középpontjában egy rokonszenves medikus áll, aki nem tudja eldönteni, hogyan tovább? Orvos legyen vagy szerzetes? Az isteni jelre vár, egyelőre azonban mindhiába. Kedvesét mindeközben erős bűntudat gyötri, mivel úgy érzi, szerelme útjában áll.

Új filmmel jelentkezett Andrzej Wajda is. A Janusz Gajos, Andrzej Severyn, Katarzyna Figura, Daniel Olbrychski és Roman Polanski (!) főszereplésével készült Bosszú drámai címe egy klasszikus lengyel vígjátékot takar. Többet el sem árultak róla a szemle szervezői, de ebből is kitűnik: a hetvenhét éves mester egy kis időre bizonyára megunta a fajsúlyos történelmi és politikai drámákat, s akárcsak Szabó István a most elkészült Júliának lenni című produkciójával, ő is inkább az önfeledt szórakoztatást választotta.

Nem ül a babérjain Jerzy Hoffman sem. A Régi legendával egy újabb történelmi tablót állít elénk, ezúttal a IX. századból, amikor Ziemek, az ifjú vadász nem nyugszik bele a kegyetlen Popiel fejedelem döntésébe, mely alapján szerelmét, a szépséges Dziwát fel kell áldozni az isteneknek. A film két főszereplője a lengyel mozi immár legendás alakja, Daniel Olbrychski és a fiatal lengyel film új sztárja, Michal Zebrowski, aki az Agnieszka Holland rendezésében készülő Jánošíkban is komoly feladatot kapott.

Az idei trencsénteplici fesztiválon Arany Kulcs Díjjal jutalmazott Edi, Piotr Trzaskalski rendezése is szerepel a pozsonyi szemlén. Edi barátjával együtt vashulladékot gyűjt, s az ebből befolyó pénzből tengeti életét. De mert okos és olvasott fiú, a helybéli banda tagjai arra kényszerítik: legyen az ő tizenhét éves húguk tanítója. A baj akkor kezdődik, amikor kiderül, hogy terhes a lány, és mindenki Edit tartja a születendő gyerek apjának.

A mában játszódik Marek Koterski filmje, az Egy furcsa ember napja is, amelynek hőse egy elvált, magányosan élő tanár. Fiát a bírósági döntés alapján a volt felesége neveli, labilis idegállapota újabb és újabb kellemetlen helyzetekbe sodorja. Különös szokásai-szertartásai annyira megnehezítik az életét, hogy a végén már embergyűlölővé válik. Julius Machulski hőse is itt él a közelünkben: Janek, a Szuperprodukció főszereplője véres tollú filmkritikus, aki könyörtelenül odamond mindenkinek. Egy televíziós talk-show-ban a jó forgatókönyv alapkövetelményeiről beszél, amikor az elnök, bizonyos Koniecpolski agyából kipattan az ötlet: írjon akkor egy remek forgatókönyvet az ő régi szeretőjének. Janek nem a felkéréstől retten meg, hanem attól a „piszkos öszszegtől”, amelyet az elnök mozgat.

Szemlezáróként pedig egy kétórás zenés dokumentumfilmmel szolgálnak a programszervezők. A Végállomás: Woodstock a minden évben Zaryban zajló, immár legendássá vált rockfesztiválról ad kétórás tudósítást.

Jakimowski filmje öt díjat nyert a Gdanski fesztiválon, Kolski remeke négyet, és eljutott a velencei mustrára is, Koterski munkáját ugyancsak nagy elismerés övezte Gdanskban.

Minden okunk megvan arra, hogy kíváncsian várjuk e nem mindennapi kínálatot.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?