Miénk ez a cirkusz

Pozsony. Pénteken kezdődik a Medikus kertben a Cirkul´art fesztivál, ahol a szabadtéri attrakciók ingyenesek, és ahol ki is lehet próbálni a zsonglőr-ködést, egyensúlyozást, bűvészkedést.

Pozsony. Pénteken kezdődik a Medikus kertben a Cirkul´art fesztivál, ahol a szabadtéri attrakciók ingyenesek, és ahol ki is lehet próbálni a zsonglőr-ködést, egyensúlyozást, bűvészkedést. A kicsiket bábszínház, a nagyobbakat utcaszínház várja, de például vattacukrot is készíthet magának, aki hajlandó ezért „pedálozni”, vagyis hajtani egy kerékpárt, amelyet összekapcsolnak az üsttel.

Az ország legnagyobb, illetve egyetlen cirkuszfesztiválját hatodik alkalommal rendezik meg a fővárosban. Az elmúlt öt évben összesen 340 produkciót láthatott a közönség. Idén egyebek közt Argentínából, az USA-ból, Kanadából, Franciaországból, Spanyolországból, Új-Zélandról, Kenyából, Izraelből, Thaiföldről és Japánból érkeznek akrobaták, bohócok, bűvészek, valamint a megszokott cirkuszi műfajok határait átlépő artisták.

Ezen a rendezvényen fontos az interaktivitás: a szervezők általában olyan produkciókat hívnak meg, amelyek a nézők bevonásával működnek igazán, felelevenítve a régi mutatványosok világát. A fellépők Pozsony utcáin, illetve az egyik Duna-parti bevásárlóközpontban már holnaptól csalogatják a közönséget a június 24–26. között zajló egész napos programokra. Aki viszont a Medikus kertben felvert cirkuszi sátorba is be akar menni, annak mélyre kell nyúlnia a pénztárcájába: az ott bemutatásra kerülő, komolyabb apparatúrát igénylő „világszámok” legtöbbje ugyanis egyenként 13–17 eurós jeggyel tekinthető meg. Szintén elég borsos belépő ellenében lehet látni a Régi vásárcsarnokba szervezett folytatást: jövő hétfőtől szerdáig minden este egy-egy hosszabb előadás lesz az új helyszínen, általában élő zenével előadott újcirkuszi produkciók. A Cirkul´art tehát idén hatnaposra duzzad, és Andrej Kiska köztársasági elnök fővédnöksége alatt zajlik.

A szervezők fáradozásának köszönhetően ez a rendezvény mára tagja lett a Circostrada Network nevű nemzetközi hálózatnak, azaz a szlovák főváros felkerült a nemzetközi újcirkusztérképre. Aki ez alatt az öt év alatt megfordult a Medikus kertben, annak már nem kell magyarázni, mit takar az újcirkusz elnevezés. És olyan is előfordult már, hogy a hatalmas közönségsikerre való tekintettel a szervezők visszahívtak egy-egy előadót vagy csapatot. A helyszín jó idő esetén ideális, az eddigiek során csak egyszer mosta el az eső a szabadtéri programok felét.

Az idei kínálatból figyelmükbe ajánljuk a négytagú kenyai Blues Brothers artistacsoportot, akik a híres film által ihletve építették fel produkciójukat. Ők péntek este lépnek fel a sátorban. Érdekesnek ígérkezik a legfiatalabb hazai cirkusz-művészek szombat esti bemutatkozása, valamint a fesztivál folyamán több alkalommal fellépő két zsonglőr, a japán Eisuke Saito, aki minden keze ügyébe kerülő tárggyal képes zsonglőrködni, illetve az El Diabolero művésznéven szereplő osztrák Abraham Thill, aki az egyre népszerűbb diabolo nevű játékot fejlesztette tökélyre. Az új-zélandi Mr. Qwirk pedig legszívesebben monociklin közlekedik két bőröndjével, és minél nagyobb a tömeg, annál komolyabb kunsztokat „kénytelen” bemutatni az előre haladás érdekében. Ő vasárnap bukkan fel a park sétányain.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?