Robert Redford 88 éves lett

dd

Ma ünnepli 88. születésnapját Robert Redford, az amerikai mozi egyik legnagyobb legendája, sok millió nő örök szerelme, aki 1960 óta folyamatosan színészkedik, rendez, dolgozik producerként, és akinek a világ egyik legmenőbb filmfesztiválját, a Sundance-t köszönhetjük. 

Rengeteget tett a filmért és a filmesekért, különösen azért, hogy a mozi ne csak látványos, de üres klisékből álljon. 

Angol illetve ír-skót felmenői vannak.sportösztöndíjat nyert a Colorado Egyetemre, de miután egyre kiábrándultabb lett az akkori kommersz amerikai életstílustól, alkalmi munkákat vállalva végigutazta Amerikát, majd Európát. Húszévesen Párizsban, majd Firenzében tanult festészetet, de mivel nem ért el jelentősebb sikereket, hazatért New Yorkba, ahol az Amerikai Színművészeti Akadémia hallgatója lett. 

A Broadway-n először a Sunday in New York című darabban láthatta a közönség, majd következett a Mezítláb a parkban, amelynek későbbi filmváltozatában Jane Fonda volt a partnere. Első filmje, a War Hunt 1962-ben készült, ebben Sydney Pollackkal játszott, akivel összebarátkozott, és hét közös filmet készítettek együtt. Ezekben Pollack már a rendezői feladatokat látta el. A Mezítláb a parkban (1967) hatalmas sikert aratott, a Butch Cassidy és a Sundance kölyök című western (1969) pedig tovább növelte Redford népszerűségét. Partnere Paul Newman volt, akivel felejthetetlen alakítást nyújtott A nagy balhé (1973) című filmben is.

1980-ban sikeresen debütált rendezőként és producerként is. Átlagemberek című családi drámája három Oscar-díjat kapott: a legjobb film, a legjobb rendezés, valamint a legjobb mellékszereplő (Timothy Hutton) kategóriájában.

Az 1994-es Kvíz-show című film rendezéséért szintén jelölték Oscar-díjra, A suttogó (1998) pedig az első olyan filmje volt, amelynek a főszerepét is ő játszotta. 

1980-ban megalapította a Sundance Filmintézet nevű nonprofit szervezetet, azzal a céllal, hogy feltörekvő rendezőknek, íróknak és más filmes szakembereknek nyújtson kreatív és anyagi segítséget, különböző programokon, ösztöndíjakon, workshopokon keresztül. Itt fejlesztette - többek közt Terry Gilliam mentorálása alatt – Quentin Tarantino a Kutyaszorítóban forgatókönyvét, itt kapott elsőfilmes támogatást Paul Thomas Anderson, itt mutatkozott be Robert Rodriguez, Kevin Smith, Steven Soderbergh vagy Darren Aronofsky. Az utóbbi években igazi Oscar-előszobává vált az év első nagy filmfesztiválja a Sundance, amelyet a Utah állambeli Park Cityben rendeznek. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?