Mától a hazai mozikban

A Da Vinci-kód című film nem nyerte meg a kritikusok tetszését a cannes-i filmfesztiválon számukra rendezett előzetes bemutatón: a kedd esti vetítéstől az ítészek nem voltak elragadtatva, s utólag általában úgy vélekedtek, hogy a feszültség elfogadható, a melodráma viszont túlzott.

A Da Vinci-kód című film nem nyerte meg a kritikusok tetszését a cannes-i filmfesztiválon számukra rendezett előzetes bemutatón: a kedd esti vetítéstől az ítészek nem voltak elragadtatva, s utólag általában úgy vélekedtek, hogy a feszültség elfogadható, a melodráma viszont túlzott.

A filmet hatalmas várakozás előzi meg, nem utolsósorban azért is, mert az egyház is támadja a benne elbeszélt történet miatt. Keddi hír szerint szerdán este, az 59. cannes-i fesztivál nyitófilmjeként (versenyen kívül) került első ízben a közönség elé. A kínai bemutató egy órával megelőzi a cannes-it, aztán következik egész Franciaország, majd Európa, holnap pedig az Egyesült Államokban is a mozikba kerül.

Baz Bamigboye, a Daily Mail című londoni lap kritikusa szerint „a film arról szól, hogy a világ legnagyobb sztorija igaz-e, vagy sem, de a film nem a legnagyobb”. A fehérorosz Igor Uszmanov úgy vélekedett: „Lehet, hogy holnapra elfelejtem, de ma egész jó szórakozás volt.” James Rocchi, a San Franciscó-i CBS5 televízió kritikusa pedig kijelentette: „Olyan, mint az a szárazelemet reklámozó rózsaszín nyuszi, amely csak megy, csak megy, de valahogy nem jól. Ron Howard filmjei helyesek. Nem rosszak, de nem remekművek”.

Dan Brown bestsellere, amely a film alapjául szolgált, akörül forog, hogy Jézus tulajdonképpen feleségül vette Mária Magdalénát, s gyermekeik is születtek, amely titkot évezredeken át titkos társaságok őriznek.

Főleg az ázsiai keresztények körében váltott ki tiltakozásokat a könyv, de még inkább a film, s Thaiföldön például – még a bemutatás előtt – a cenzúra elrendelte a film végének eltávolítását, némely képaláírás átszerkesztését, valamint azt, hogy a mozikban figyelmeztetni kell arra a nézőket, hogy fikcióról, vagyis a fantázia szüleményéről van szó. (A forgalmazó fellebbezett, s lehet, hogy nem is mutatják be a filmet az országban.)

Ugyanakkor Dél-Koreában, ahol közel 18 millió keresztény él, egy bíróság úgy döntött, hogy a keresztény csoportoknak a film betiltását szorgalmazó keresete megalapozatlan. Indiában még nincs döntés az ügyben. Görögországban tüntetések voltak, s a keresztény szervezetek számos helyen a film bojkottjára szólítják fel híveiket.

Megszólalt a film kapcsán a könyvben szereplő Opus Dei is: a katolikus hit terjesztésére és erősítésére alakult, kevéssé átlátható világi szervezet annak a nézetének adott hangot, hogy a film „bumeráng lesz az egyház ellenségei számára”. Számos katolikus méltóság is felemelte a szavát a film ellen, de a Vatikán nem foglalt állást.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?