Más néven jelentkezett be

Egy brit orvos úgy véli: megoldotta Agatha Christie híres eltűnésének rejtélyét.

Egy brit orvos úgy véli: megoldotta Agatha Christie híres eltűnésének rejtélyét. Andrew Norman orvos-író, aki most fejezett be egy regényt a neves krimi-írónő életéről, az eset tanulmányozása után arra a következtetésre jutott, hogy Agatha Christie egy „szökési állapotnak” nevezett ritka amnéziás betegségben szenvedett. Ezt a Merck-féle orvosi kézikönyv úgy határozza meg, hogy többszöri előfordulásakor a beteg képtelen viszszaemlékezni múltjára, vagy annak egyes eseményeire, időlegesen elveszti identitását és újat képtelen megformálni. A szimptómák rendszerint váratlanul jelentkeznek utazás közben. Norman szerint az írónő ezenkívül „öngyilkos állapotban” is volt, mert szellemi képességei akkor éppen nagyon legyengültek. Ezt Christie maga is megírta később a Befejezetlen portré című önéletrajzi regényében.

Agatha Christie 1926. december 3-án tűnt el, amikor semmi jel nem utalt nála semmiféle betegségre. Akkor jelent meg hatodik regénye, a Roger Ackroyd-gyilkosság, amelyet elkapkodtak a könyvesboltokban. Mielőtt 20.45 óra körül elindult kocsival a London nyugati részénél lévő Styles-ból, a legszokványosabb módon búcsúzott el lányától. Autóját később a fővárostól délre, Guilford közelében találták meg egy kőbányánál, de a regényírónőnek nyoma veszett. Családtagok, barátok értetlenül álltak a tények előtt. A rendőrség azonnal nagy erővel nyomozni kezdett, még Sir Arthur Conan Doyle, „Sherlock Holmes atyja” is segített, eredményt azonban nem értek el – írta az El Mundo című spanyol napilap.

Ugyanakkor a legkülönbözőbb teóriák terjedtek el: egyesek szerint Christie belefulladt a közeli patakba, mások a sokat hűtlenkedő férjet gyanúsították a feleség meggyilkolásával. De tizenegy nap után az észak-angliai Harrogate város luxushoteljében találtak rá az írónőre, aki Teresa Neele-ként jelentette be oda magát.

Mivel tettét nem tudta vagy nem akarta megmagyarázni, az eset kapcsán a találgatások ezután is folytatódtak. Szerepelt közöttük egy autóbaleset következtében fellépő emlékezetkiesés, sőt az is, hogy az írónő eltűnésével akarta megakadályozni, hogy férje az egyik szeretőjével töltse a hétvégét. Kocsiját is ott találták meg a találkahely közelében.

Az esetről 1979-ben film is készült, Agatha címmel, amelyben Vanessa Redgrave alakította az írót, férjét, Archibald Christie-t pedig Timothy Dalton személyesítette meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?