Már felhúzták a horgonyt

Hét este róluk szólt Prágában. Ennyiszer láthatta ugyanis új előadásukat a Nemzeti Színház közönsége. Hét egymást követő estén, és mindjárt az évad elején. Petr és Matěj Forman fél évig dolgoztak Philip Glass A szépség és a szörnyeteg című operáján.

Kőszínházba most először tették be a lábukat... Miloš Fikejz felvételePetr és Matěj testvérek. Ikrek. Jövőre negyvenévesek. Édesanyjuk Věra Křesadlová, aki egykor főállású színésznő volt. Ma gyönyörű Tiffany-lámpákat készít, színpadon már nem játszik, filmben alkalmanként. Milos Formanhoz, az Amerikában élő, Oscar-díjas cseh rendezőhöz több mint harminc év köti. Házasságuk (papíron!) akkor ért véget, amikor Forman feleségül vette Martina Zbořilovát, akitől 1998-ban ugyancsak ikrei születtek.

A cseh ikerfiúk a hetvenes évek elején több filmben is szerepeltek. Jiří Papoušek Homolka-trilógiájában ők vitték a prímet. A sporttagozatos gimnázium elvégzése után Petr bábszínészetet tanult, Matěj az iparművészeti főiskola televíziós grafika szakán szerzett diplomát. Petr filmszínészi pályáját sem adta fel. Jan Svěrák Akummulátor 1 című rendezésében is főszerepet játszott. Évekkel ezelőtt színházi társulást alapítottak. Amolyan vándorszínházit. De még ezen belül is rendhagyót. Az ő színházuk ugyanis úszik. Csehországi vizeken. Vettek ugyanis egy hetven méter hoszszú és tíz méter széles uszályt és hozzá egy tolóhajót. Az uszály sokáig szenet és homokot szállított, egyszerre több száz tonnát. Amióta átalakították, felületének kétharmadát színpad tölti be, amelynek még forgója is van. Nézőtere százhetven ember befogadására képes. Barokk operától szerelmi drámáig többféle előadást kínálnak a közönségnek.

Moldva-parti rendezésük a Nemzeti Színház falai között Philip Glass operáját kínálta a nézőknek. Philip Glass a minimalizmus híve és a zongora megszállottja. Színpadi zenén kívül zenekari műveket is komponál, a legtöbben mégis inkább filmzeneszerzőként ismerik. Az ő nevéhez fűződik a Kundun, Az őrület határán és a Nicole Kidman főszereplésével készült Órák, amely Oscar-díjat nyert az idén.

A szépség és a szörnyeteg mesés története többször is filmszalagra került. Először 1946-ban, René Clément technikai segédletével Jean Cocteau vitte filmre, de Juraj Herzet, A hullaégető világhírű cseh rendezőjét sem hagyta hidegen a téma. Philip Glass operája a Cocteau által létrehozott film alapján készült, és ezt vették most kezükbe a Forman-ikrek. Petrt rendezőként jelöli a színlap, Matěj, három társával együtt, a díszletet tervezte. A népszerű francia mese nagy illúziót keltő jelmezei Jan Pištěk dús fantáziáját dicsérik.

Az előadás egy Prága közeli birtokon készült, ahol a próbákkal párhuzamosan dolgoztak a darab díszletein. A Nemzeti színpadára egy majdnem kész előadást „szállítottak”, és az utolsó próbákon Petr már csak az opera szereplőivel, Matěj pedig a színpadképpel foglalkozott. A látványos díszlet hatalmas összeget emésztett fel. Nem is árulja el senki, mennyibe került. Ezzel kapcsolatosan Petr Forman is csak anynyit hajlandó kimondani: a Rolling Stones díszletét és apparatúráját huszonnyolc kamion hozta Prágába, A szépség és a szörnyeteg kuliszszáit három kamion szállította Želkoviciéről a Nemzeti színpadára.

Bravúros előadás született, ez kétségtelen. Képzőművészeti szempontból, látványvilágát tekintve: unikális. A színpadi ötletek, a színházi csodák valóságos gejzírét kapja a néző. A portál három-három emelet kis szobákkal, lakásokkal. Az oszlopok, mint egy gótikus palotában, egzotikus virágként nyílnak szét, legyező formájú tüllfüggönyök szállnak alá zenére, a sűrű erdő föntről jön le, a levegőben két szörnyszerű alak, akik a padlóról felemelkedő kapura szállnak. Mintha egy csodás mesekönyv világában járnánk. Mintha egy hatalmas leporellót lapozgatnánk, amelyben minden kép a szemünk láttára nyílik fel a színpad deszkáiról. Az oldalak egyszer csak díszletté alakulnak. Szék, asztal, serleg, tányér, virág, állatfej, amelynek hosszú nyelve eltünteti a bort a pohárból. Operaelőadás ennél dinamikusabb nem is lehetne. Formanék remek ötlete: itt nem egy szereplőnek dublőre van. Mivel a Szörnyeteg (hasonmása!) igazi lóval érkezik és szinte vágtázik a színpadon, ez alatt az idő alatt az énekes kint teljesít a színfalak mögött. Amire a néző természetesen nem jön rá, mert csak a végén kezd el gondolkozni, amikor mindkét Szörnyeteget látja. Operaszínpadon ritkaságszámba megy ma is, hogy amint a szereplők kimennek a színről, fentről (a dublőrök által) azon nyomban meg is jelennek.

Árnyjáték is van és animáció! A Szörnyeteg szemét függönyre vetítik, a Szépségnek rózsák hullanak ugyanott. Lenyűgözőek a hangeffektusok. A Szörnyeteg ott jár a nézők közelében. Az előadás egy pontján összemegy a függöny, a közönség csak ámul és bámul, miközben a színpadi felügyelő csehül és angolul is bemondja: gond van a színen. Ijesztő hangzavar után világossá válik, hogy az igazgatót tépte szét és falta fel a Szörny. Hátul, a színfalak mögött iszonyú riadalom, elöl megjelennek a „szerepükből kiesett” énekesek. Az illúzió tökéletes. Akárcsak a zene és a rendezés összhangja. Glass muzsikájában rengeteg a modern elem, a színpadi látvány pedig számos eredeti ötletre épít, amely az énekeseket is maximális teljesítményre sarkallja. Felnőttnek és gyermeknek egyformán üdítő, izgalmas előadás. A zene ugyan komoly, a történet azonban egy olyan mesés világba kalauzolja el a nézőt, amelyben rengeteg a humor és a romantikus elem. Veronika Švábová és Ondřej Mašek, a két koreográfus is szellemes munkát végzett. Külön dicséret illeti a Szörnyeteg dublőrét (aki nő!). Lóháton ülve, idomárként zenére dolgozva, művészileg tovább emelte az előadást. Kaszkadőrtől ilyen munkát ritkán lát az ember. Rendkívüli fizikai teljesítménye mellett azzal az élménnyel is képes volt megajándékozni a nézőt, hogy elhitette vele: végig ő énekelt. Pedig nem. De ez is csak a végén derült ki.

A címszerepekben Jana Štefáčková és Alexander Beň, illetve (második szereposztásban) Karolína Berková és Jiří Kubík nyújtottak kiváló énekesi és színészi alakítást.

Sátorban, hajón, fabarakkban több előadást létrehoztak már a Forman-fivérek. Kőszínházba most először tették be a lábukat. Óvatos volt a Nemzeti „vezérkara”. Az előadás magas üzemeltetési költségei miatt csupán hét előadásra kötöttek szerződést a tehetséges párossal. De mert az ínyenc darabokra vágyó hazai operarajongók több alkalommal megtöltötték volna a Nemzeti nézőterét, az utolsó előadás után már meg is született a döntés: A szépség és a szörnyeteg az évad végén ismét műsorra kerül a Moldva partján.

Petr és Matěj Forman természetesen addig sem ülnek a babérjaikon. Ezekben a napokban ismét felhúzzák színházi uszályuk horgonyát, hogy Közép-Csehország folyóin hajókázva további helyekre (Poděbrady, Kolín, Nymburk, Mělník) vigyék el már meglévő előadásaikat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?