Kiosztották a New York-i kritikusok díját

Bár a New York-i Filmkritikusok Köre (NYFCC) hagyományaihoz híven a legtöbb kategóriában alacsony költségvetésű, független produkciókat jutalmazott, a legjobb film díját A Gyűrűk Ura – A király visszatérnek adta.

Bár a New York-i Filmkritikusok Köre (NYFCC) hagyományaihoz híven a legtöbb kategóriában alacsony költségvetésű, független produkciókat jutalmazott, a legjobb film díját A Gyűrűk Ura – A király visszatérnek adta. Peter Jackson a világ számos pontján holnap debütáló filmje így újabb lépéssel került közelebb az Oscar-díjhoz.

A király visszatért vasárnap az Amerikai Filmintézet is 2003 tíz legjobb filmje közé sorolta, és mivel az efféle szakmai elismeréseket egyfajta Oscar-barométernek is szokták tekinteni, nem kizárt, hogy a trilógia befejező része végre nem csak a technikai kategóriákban gyűjt be díjakat a február 29-i Oscar-gálán. Persze egyelőre semmi sem biztos, és az igazán jelentős és inkább a fősodorbeli filmekre összpontosító szervezetek, a Golden Globe-okról döntő HFPA, a brit Bafta, a DGA (Amerikai Rendezők Szövetsége) vagy a PGA (Amerikai Producerek Szövetsége) még nem osztottak díjakat.

Ráadásul hiába lett a New York-iaknál a legjobb film A király visszatér (a NYFCC a trilógia első két részét nem díjazta), a legjobb rendezés díját Peter Jackson elől elhappolta Sofia Coppola a Lost in Translationnel. A NYFCC történetében most másodszor kapja nő a legjobb rendezőnek járó elismerést – eddig ez csak 1993-ban Jane Campionnak sikerült a Zongoralecke című filmjével.

Az animációs filmek kategóriájában a New York-i kritikusok a Némó nyomábannal szemben a francia The Triplets of Belleville-t részesítették előnyben, míg a legjobb külföldi film kategóriájában az első a brazil Isten városa lett, mögötte a finn Múlt nélküli emberrel.

A Lost in Translation díjat hozott főszereplőjének, Bill Murraynek is, míg a legjobb női főszereplő díját – meglepetést okozóan – Hope Davisnek ítélték az American Splendor és a The Secret Lives of Dentists című filmekben nyújtott alakításáért. Az American Splendor a legjobb első film díját is elvitte, míg a The Secret Lives of Dentists a forgatókönyvéért gyűjtött be további elismerést.

A legjobb férfi mellékszereplő az Amerikai pite-filmekből ismert Eugene Levy lett az A Mighty Wind című filmért, míg a legjobb női mellékszereplő díját az iráni Shohreh Aghdashloo kapta, aki a House of Sand and Fogban Ben Kingsley és Jennifer Connelly oldalán szerepel. A legjobb operatőr Harris Savides lett két Gus Van Sant-film, a Gerry és a cannes-i fődíjas Elephant fényképezéséért. (cm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?