Kicsit vad, de nagy lelke van

Napjaink Dühöngő bikája. Robert de Niro után szabadon így nevezte Nagy Zsoltot a berlini fesztivál mellett működő European Film Promotion zsűrije, amely a kontinens több mint húsz országának legjobb filmszínészei közül kilencet nevezett ki a 2008-as év legígéretesebb ifjú tehetségének.

Berlini fényekbenReuters-felvételA berlini bemutatkozást szolgáló Shooting Stars idei magyar arca 2000-ben diplomázott, de már abban az évben Üstökös-díjas színésze a Schilling Árpád vezette Krétakörnek, amellyel azóta is járja a világot. Molnár Ferenc Liliomja mellett ebben a csapatban játssza a Woyzecket, Tartuffe-öt, a Sirály Trepljovát és Bánk bánt. 2003-ban a legjobb színész díját nyeri el Rijekában, a nemzetközi színházi találkozón, de akkor már az Új élet című francia film főszerepén is túl van, amelyet Philippe Grandrieux bízott rá, miután Párizsban látta őt játszani. Furcsa, vad fickót alakít a filmben. Egy Boján nevű, falusi fiút, aki olyan, mint az állat: megszagolgatja az embereket, akikkel kereskedik. Boján lányokat futtat, miközben elkövet egy óriási hibát: beleszeret az egyik prostijába. Amikor egy amerikai csávó bekever ebbe a szerelembe, Boján mindenkit kiirt körülötte.

Hasonlóan vad és szenvedélyes bűntörténet a Novák Erikkel forgatott Zuhanórepülés is, amely alapján most Shooting Star lehet a Berlinalén. Theo nem egy budai kis úri kancsó. Börtönből szabadult, de nem lett belőle sittes köcsög. Másfél évet húzott le könnyűdrog-kereskedésért. Tudja, mi a különbség a „lámpás magyar” és a „marokkói kecs?keszar” között. Theo most új életet akar kezdeni. Külföld felé kacsingat, bármixer lenne egy hajón, sok pénzért, jó csajok között. Nem kér már a bajból, volt belőle elég, de a régi haverok és a régi kliensek rögtön az első éjszaka megtalálják. Semmi sem változott az éjszakában: mindenki olyan, mint előtte, ő pedig csúszik vissza korábbi életébe, a bűnözés áthatolhatatlan sűrűjébe. Theo szavatartó ember, a balhékban is becsületes. Egy lányért pedig, akit szeret, mindenre képes. Még ölni is. És belevág élete legrohadtabb kalandjába. Egy nagyon mocskos üzletbe.

Nagy Zsolt valóban „dühöngő bika” a filmben. Égető energiával, szinte sisteregve játssza a szerepet, a legdurvább jeleneteket is hihetetlen természetességgel adja. Végig olyan, mint egy fehéren izzó lángcsóva.

„Nagyon örülök, hogy Shooting Star lehet Berlinben – mondja Novák Erik, a Zuhanórepülés ifjú rendezője – , hiszen az én filmem alapján választották ki, s nekem ez nagyon komoly visszajelzés. Én azért döntöttem mellette, mert biztosra vettem: ő az egyetlen, aki ezt a szerepet el tudja játszani. Láttam őt a Kontrollban és a Szezonban is, a Zuhanórepülés terve azonban jóval később jött. Zsolt volt az első színész, akire Nagy Viktorral, a film forgatókönyvírójával azt mondtuk: ő az! Utána is nagyon sok embert megnéztünk, mert egyszer csak úgy tűnt, egyeztetési nehézségek miatt nem fogjuk megkapni őt. Meg is ijedtünk rendesen, aztán hál’ istennek elhárult előlünk az akadály. Zsolt elképesztő erejű tehetség, ráadásul olyan színész, akinek az arcához még nem lehet sok nagy filmet kötni – mi pedig épp ilyet kerestünk. Kerültük a sztereotip, elkoptatott arcokat, ugyanakkor olyan valakiben gondolkodtunk végig, aki megérti a történetet, a figura múltját, jelenét, motivációját, egész helyzetét ezen a bűnözői hierarchián. Hogy honnan jött, merre tart és ki ő voltaképpen. Nagyon sokat próbáltunk, hogy összerázódjunk, aztán környezettanulmány címén jártunk bele az éjszakába. Zsolt mindent értett, és valósággal tobzódott a szerepében. Nem azt mondom, hogy szabadjára volt engedve, de miután előre építkeztünk, a felvételek során már csak kicsiket kellett korrigálni. Vadságot, őserőt kapott a figura Zsolttól, mert az van benne. Élnivágyás, akarat, fékezhetetlen erő. Ugyanakkor esendőség és gyarlóság is. Theót minden bűne ellenére szeretni lehet a filmben, visz, szinte sodor magával, miközben végig együtt érzünk vele. Zsolt nem ismer lehetetlent. Szinte mindenre képes. Nem tudtam olyat kérni tőle, amire azt mondta volna, hogy bocs’, erre nem vállalkozom, vagy hogy egy meztelen jelenettől vonakodott volna. Az akciójeleneteket is nagyon keményen megcsinálta. Féltettük is néha, mert annyira beletette magát ebbe a vadságba, hogy már-már azt hittük: a végén úgy marad. Szerencsére nem ez történt. De akkor is… nehéz volt fékezni őt, bár tudta a határait. Rakhattunk, pakolhattunk rá, mindent elbírt. A szexjeleneteket is úgy oldotta meg, hogy többen meg is kérdezték tőlem: ők most akkor tényleg dugtak? Színészek, és teljesítettek. Erre nagyon büszke vagyok. Végig, a forgatás első napjától az utolsóig úgy éreztem Zsolt és én testvérek vagyunk. Mivel sok mindenben hasonlítunk egymásra, hamar egymásra találtunk. Könnyű volt megszeretni őt. Gyakorlatilag mindjárt az első alkalommal. Ha még szóba áll velem azok után, hogy most sztárrá avatják Berlinben, boldogan dolgozom vele a jövőben is. Bár Zsolt nem az a típus, akin a sztárság változtatni tudna. Okos, józan gondolkodású fiú.”

Vezér Éva, a Magyar Filmunió igazgatója ugyancsak magasra értékeli Nagy Zsolt színészi kvalitásait. Az ő ajánlása alapján került be a harminckét éves, tuzséri tehetség Európa idei nagy ígéretei közé.

„Az European Film Promotion több mint tíz éve szervezi már ezt a programot. Miután egyre több ország csatlakozott a szervezethez, ebben az évben új módszer alapján választottak Shooting Starokat. Szigorítottak, ami azt jelenti, hogy minden ország nevezhet egy színészt, de nem biztos, hogy bekerül a legjobbak közé. Van egy szakemberekből álló zsűri, amely az adott film alapján dönt a színész alakításáról. Így a végén kilenc jelölt választódik ki. Nagy Zsolt már a Zuhanórepülés előtti filmjeiben (Állítsátok meg Terézanyut!, Fekete kefe, Csak szex és más semmi, Szabadság, szerelem) is bizonyított, ráadásul a Krétakörnek is jeles színésze. Úgy gondoltam, reprezentatív képviselője lehet a fiatal magyar színészgenerációnak, és érdemes őt bemutatni Berlinben. Markáns, átütő erejű alakításaival engem is mindig megfogott. Összetéveszthetetlen arcú, rokonszenves, vonzó férfi, akiben van egy kis vadság is, ami egy filmben mindig jól jön. A fiatal közönségre ez nyilvánvalóan nagy hatással van. Ez a titok nyitja. Ettől olyan jó! Francia filmje révén pedig nemzetközi tapasztalata is van. Idegen nyelven is tud kommunikálni, ami sokat nyom a latban, közelebb viheti őt nem egy külföldi lehetőséghez. Én úgy tudom, ambiciózus fiatalember, így valóban komoly eredménye lehet berlini megjelenésének. Arról nem is beszélve, hogy huszonhét ifjú tehetség közül bejutni a legjobb kilenc közé – ez már önmagában is komoly eredmény.

Nagy Zsolt most Hamlet szerepével kel birokra a Krétakör előadásában, és újabb két magyar film főszerepét játssza. Ezekben a hetekben Vágvölgyi B. András rendezésében a Kolorádó Kidben forgat, ezt követően pedig Goda Krisztina harmadik filmjében, a Kaméleonban áll kamera elé.

Szilaj tehetség. Csak az ökle kemény, a szíve vajból van.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?